Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Tijdsverschil

Griekenland maakt gebruik van tijdszone UTC + 2. Dit betekent dat het één uur later is dan in Nederland. Ook heeft Griekenland zowel zomer als wintertijd.

Elektriciteit

In Griekenland gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland. Je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen. Hou er wel rekening mee dat er zo nu en dan storingen kunnen optreden.

Water uit de kraan

Er is geen algemeen advies te geven voor heel Griekenland voor wat betreft het drinken van water uit de kraan. In sommige regio's en eilanden is het geen probleem. Het water zal hoogstens wat ander smaken omdat het Griekse water meer kalk bevat. Water uit de kraan kun je in Parga en op Pilion bijvoorbeeld drinken. Op eilanden kan het anders zijn. Zeker als de waterleidingen zich boven de grond bevinden. Dan is het niet aan te raden water uit de kraan te drinken. Laat je dan ook goed informeren van te voren of drink bij twijfel, water uit een fles. De Grieken kiezen er, ook op plaatsen waar je water uit de kraan kan drinken, vaak voor mineraalwater te drinken. Gewoon omdat het lekkerder is.

Wc's

Het is in Griekenland gebruikelijk om het toiletpapier in een apart bakje weg te gooien. Dit omdat de buizen van de  riolering in Griekenland zeer smal zijn. Dit betekent dat een verstopping al veroorzaakt kan worden door één wcpapiertje. Het is even wennen maar een verstopte wc wil je echt niet op je geweten hebben dus hou je eraan! Griekenland heeft niet veel publieke toiletten en als ze er zijn, zijn het meestal ouderwetse hurkwc's. Deze hurkwc's vind je ook in wat oudere cafés. Het kost even wat moeite, maar oefening baart kunst!

Verboden te fotograferen

Het is in Griekenland verboden om militaire objecten, vliegvelden en treinstations te fotograferen. Overigens zijn de meeste vliegvelden, tevens militaire objecten.

Openingstijden

In Griekenland gaan, met name in de kleinere dorpen, winkels rondom 13:00 dicht. Pas aan het einde van de middag zullen ze open gaan. Dit geldt vaak ook voor musea en soms voor restaurants. Hou hier dus rekening mee bij het plannen van een dagje uit.

Rookverbod in publieke gebouwen

In publieke gebouwen is het verboden te roken.

Stranden

Als je van stranden houdt, houd er dan rekening mee dat het merendeel van de stranden in Griekenland, kiezelstranden zijn. Omdat er veel zee-egels in het water langs de kust zitten, zijn waterschoenen geen overbodige luxe. Het beschermt je voeten ook tegen de vele hete kiezels.

Contant geld

Het zal je wellicht verbazen maar op veel plekken in Griekenland is geen pinautomaat aanwezig. In de hoofdsteden van de eilanden en de drukbezochte toeristische gebieden zal je meestal wel een pinautomaat vinden. Toch zijn er ook plaatsen waar een pinautomaat een schaars goed is. Laat je van te voren goed informeren of er op jouw vakantiebestemming een pinautomaat aanwezig is en neem anders voldoende contanten mee.