Rob  Zwolle Geschreven door Gino_santi. Foto door: menasil

In dit artikel vind je allerlei informatie over visa en het benodigde budget in Georgië.

Visa en grensovergang Georgië

Voor Nederlanders en Belgen is er geen visum nodig voor Georgië.  Je kunt er maximaal 90 dagen verblijven zonder visum.

De grenzen naar alle omringende landen zijn open. Hoewel het lastig is voor personen zonder Russisch paspoort of zonder een paspoort uit één van de voormalig Sovjetstaten naar Rusland te reizen. Veel reizigers kiezen ervoor om Georgië te combineren met een bezoek aan Armenië. Aan de grens zal de trein stoppen  waar je je paspoort moet laten zien. Als je je bij de grens af laat zetten en vervolgens te voet verder gaat dan is de grensovergang net als iedere andere overgang. Je krijgt een exitstempel en loopt door niemandsland en gaat vervolgens het nieuwe land binnen.

Het wordt afgeraden om naar Zuid-Ossetië en Abchazië af te reizen gelet op de politieke situatie en spanningen. Het is niet mogelijk om vanuit Georgië naar Zuid-Ossetiëte gaan. Dit kan alleen via Noord-Ossetië vanuit Rusland. Voor Abchazië heb je een visum nodig en dat vraag nogal wat geregel. Nogmaals; het wordt voor beide gebieden ontraden er naar toe te reizen. De Nederlandse Ambassade kan en zal je ook niet bijstaan in geval van nood.

De Nederlandse Ambassade is gehuisvest in Tbilisi aan de 34 Ilia Chavchavadze Avenue. Kijk voor de actuele openingstijden en adresgegevens op de website van de Nederlandse Ambassade in Tbilisi.

Geld

In Georgië betalen ze met de Georgische Lari (GEL). Eén euro is ongeveer 2,5 Lari (december 2015). De koers  is vrij stabiel. Een lari bestaat uit 100 tetri. Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 tetri en van 1 en 2 lari. Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 lari. Als je in hoeveelheden van 50 pint, komen er meestal biljetten van 50 lari uit de automaat. Briefjes van 5 lari zijn handig om te bewaren voor de taxi in Tbilisi.

Pinautomaten zijn over het algemeen goed aanwezig in de steden. Al is dat soms ook schijn want het kan voorkomen dat je moet zoeken naar een automaat die werkt met jouw pinpas of waar überhaupt geld uit komt. Zelfs in Tbilisi kan het zo zijn dat er geen enkele automaat is die het met jouw bankpas wil doen. Om die reden is het dan ook ontzettend handig om contanten mee te hebben zodat je bij één van de wisselkantoren geld kan wisselen indien je niet kan pinnen.

Budget

Georgië is een goedkoop land, maar je kan het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Een dormbed in Tbilisi kost tussen de 20 en 30 GEL. Een taxi in de hoofdstad heeft een standaardprijs van 5 GEL. Het metrosysteem werkt met een ov-chipkaart "METROMONEY". Deze koop je voor 2 GEL bij het loket. Reizen met de metro is behoorlijk goedkoop. Een enkele reis kost 0,50 GEL. Als je je tussen plaatsen verplaatst, kun je het beste reizen met een marshrutka.

Ondanks dat je in Georgië veel 'openlucht bezienswaardigheden' en kerken ziet, wordt er vaak wel entree gevraagd. Dikwijls wordt er in de prijs een onderscheid gemaakt tussen buitenlanders en Georgiërs. Als je student bent is het verstandig om je studentenkaart mee te nemen, want het kan je veel korting opleveren bij musea of andere bezienswaardigheden.

Uit eten gaan hoeft niet duur te zijn. Let wel dat met name in Tbilisi de prijs hoger ligt dan elders.  Vaak bestel je losse gerechten. Shaslik en kebab zijn gemiddeld 10 GEL. Een simpele salade van komkommer en tomaat is 5 tot 7 GEL. Friet is 4 GEL. De traditionele khinkali is 0,80 GEL per stuk en een kachapuri kun je al krijgen voor 3 GEL. Een flesje Georgisch bier  4,5 GEL. Limonade en water op het terras kost 2 GEL. Een pot thee is vaak 5 GEL en een kopje thee 2 GEL. Koffie to go is gemiddeld 2 GEL terwijl je op het terras met gemak 5 GEL kwijt kan zijn.