Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Georgië grenzend aan de Zwart Zee en aan de Kaukasus. Dat maakt dat het een gevarieerd land is qua landschap. Je kunt er zowel zonnen als skiën en dankzij de omstandigheden is het ook nog eens een goed wijnland. Het land grenst aan Armenië, Azerbeidzjan, Rusland en Turkije. Hoewel het geografisch gezien in Azië ligt, hoort Georgië bij Europa.

Klimaat en reistijd

Georgië heeft een warm zeeklimaat in de lager gelegen delen en langs de kustgebieden van de Zwarte Zee. In de berggebieden is er  een gematigd landklimaat. De zomer is een uitstekende tijd om de bergen in te gaan. Het is er dan niet meer zo koud als in de winter en de meeste wandelpaden zijn alleen open in de zomer. In de lager gelegen gebieden is het dan wel een stuk warmer. In Tbilisi kan het kwik zo stijgen tot 35 à 37 graden. De winters kunnen koud zijn en er kan veel sneeuw vallen. De beste reistijd is dan ook het voor- of het najaar. De temperaturen zijn dan niet zo hoog als in de zomer. Hou er wel rekening mee dat het in de bergen nog wat fris kan zijn.

Taal

De voertaal in Georgië is Georgisch. Het alfabet lijkt totaal niet op andere alfabetten die wij kennen. Dat betekent dat je dus niets kan lezen wat in het Georgisch is geschreven. Meestal zijn de menukaarten ook in het Engels of in het minder gunstige geval in het Russisch. Het is dan ook handig om een woordenboekje Russisch mee te nemen of het Cyrillisch schrift te leren.

Accommodatie

Mede dankzij de goedkope budgetvluchten naar Georgië, vind je hier meer hostels dan elders. In Tbilisi is het aanbod erg groot maar ook in plaatsen als Batumi en Kutaisi zijn hostels gevestigd. Wanneer je naar Sighnagi of Telavi gaat ben je echter aangewezen op guesthouses en in andere plaatsen kun je daarnaast vaak ook aan homestays doen. Als je in een guesthouse verblijft zit er soms een avondmaaltijd er bij inbegrepen of kun je dit erbij boeken. Een aanrader omdat je dan vaak de lokale gerechten kan proeven die ter plekke voor je bereid worden. Je zult ook merken dat er vele kleinschaligere hotels zijn die zichzelf 'hotel' noemen maar ooit zijn begonnen als guesthouse.

Eten en drinken

Hoewel de Georgische keuken invloeden uit de Russische en Turkse keuken kent, zijn er ook authentieke gerechten te vinden. De bekendste is de khachapuri. Dit is warm geserveerd brood met gesmolten Georgische kaas. Je hebt ze in allerlei varianten met allerlei soorten kaas maar ook met bijvoorbeeld aardappel er in. Laat je niet voor de gek houden, zo'n klein stukje khachapuri vult gigantisch. Je moet het echter wel proberen. Zeker als hij net gebakken is, is het verrukkelijk. Tenzij je niet van kaas houdt, dan is het geen aanrader. Een echte caloriebom is de adjarian khachapuri.  Deze vind je veel aan de Zwarte Zee kust. Het is een soort boot gevuld met kaas met daar bovenop een klont boter en een gebakken ei.

Een ander typisch Georgisch gerecht is khinkali. Dit is een met vlees gevulde knoedel. Deze bestel je vaak per stuk en betaal je ook per stuk in een restaurant. Met wat salade erbij en je hebt een lekkere maaltijd. Een aanrader is lobia, dat is een salade van walnoten en bonen. Overigens moet je van de groenten hier niet teveel verwachten. Je ziet vooral tomaten en komkommers. Ook aubergine komt dikwijls voor. Voor de vleesliefhebbers zijn er de bekende gerechten kebab en shashlik. Kupati is een Georgische worst. Vaak bestel je je vlees los en moet je je vleesgerecht uitbreiden met bijgerechten als friet, aardappels en groenten.

Een zoete lekkernij is churchkhela. Ook wel bekend als de lokale snickers. Het zijn aan een touwtje geregen noten gedrenkt in (druiven)sap en vervolgens gedroogd. Een prima power snack voor onderweg. Deze vind je vaak in kraampjes langs de weg.

In Georgië hebben ze bijzonder mineraalwater Borjomi. Deze komt uit de Borjomi bron en smaakt ietwat ziltig. Ook zul je heel veel lokale frisdranken aantreffen zoals van het merk Kazbegi of Lagidze. Qua alcohol is de lokale wijn veruit het populairst. Maar ook de Georgische wodka, chacha, is een aanrader.