Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 159.98 naar Kutaisi Nu boeken

Kutaisi ligt in het westen van Georgië en is de op één na grootste stad. Vroeger was dit de hoofdstad van Georgië totdat Tbilisi dit werd. Het parlement van Georgië is hier sinds 2012 gehuisvest. Dit heeft geleid tot de nodige opknapbeurten. Kutaisi is gesitueerd rondom de rivier Rioni en deze rivier splitst de stad dan ook in tweeën.

 

Bezienswaardigheden Kutaisi

Centrum Kutaisi

Door de verhuizing van het parlement naar Kutaisi, heeft het centrum een grondige metamorfose ondergaan. In het centrum staat een prachtige fontein midden op een rotonde. Aan dit plein ligt het historisch museum van Kutaisi. Hier vind je een collectie van wapens, archeologische vondsten, juwelen en manuscripten. Het museum is dagelijks geopend van 10:00-18:00 en de entree bedraagt 3 GEL. Aan hetzelfde plein ligt het stadspark waar je tijdens warmere dagen heerlijk in de schaduw kan zitten. Er is ook een tentje waar je wat kan drinken in het midden van het park. Je hebt hier veel Georgische frisdranken. Een andere bezienswaardigheid in het centrum is de overdekte markt. Hier vind je allerlei kraampjes die groente, fruit en vlees verkopen. Een sterke maag is aan te raden want soms worden de dode koeien ter plekke in kleinere stukken gesneden. De markt lig aan de straat Zakhira Paliashvili. De prijzen lijken, omdat hier veel toeristen komen, enigszins aan de hoge kant.

Bagrati kathedraal

Bovenop de heuvel Ukimerioni staat de Bagrati kathedraal. De kathedraal is gebouwd in 1003 en kende een prachtige koepel. Helaas is de kathedraal door een explosie in 1692 ingestort en werd het een ruïne. De resten van de Bagrati kathedraal werden toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoederenlijst. Recent, in 2010, is de kathedraal volledig gerestaureerd en ziet deze er weer uit als nieuw. Dit heeft er toe geleid dat de kathedraal inmiddels is verhuisd naar de lijst van bedreigde monumenten en mogelijk haar UNESCO status gaat verliezen. De kathedraal is dagelijks te bezichtigen van 09:00 tot 20:00.

Parlement

Het parlement van Georgië is in 2012 verhuisd van Tbilisi naar Kutaisi. Het is één van de meest prestigieuze projecten van de voormalig president Saakashvili. Het gebouw bestaat vrijwel alleen maar uit glas om de transparantie van het parlement onder dit politieke bewind te benadrukken. Het parlement is te vinden aan de Irakli Abashidze, ten westen van Kutaisi aan de grote weg.

Omgeving Kutaisi


Gelati kerk

Op circa 9 kilometer van Kutaisi staat het Gelati klooster, bovenop een met bomen begroeide heuvel. Het klooster werd in 1106 in opdracht van Koning David de Bouwer gebouwd. Eén van de belangrijkste onderdelen is de academie, waar veel geleerden bijeen kwamen om oude geschriften te bestuderen en te vertalen. De moederkerk, de kathedraal van de Maagd, is één van de mooiste kerken van binnen in Georgië. Deze kathedraal is rijkelijk versierd met kleurige fresco's. David de Bouwer ligt hier zelf begraven. Zijn graf ligt onder de doorgangspoort die je aan je linkerhand ziet als je voor de grote moederkerk staat. David de Bouwer koos ervoor om hier begraven te worden zodat een ieder die het klooster zou bezoeken, over zijn graf zou lopen. Dit zou een eerbetoon zijn aan hem. Heden ten dage wordt de tegenovergestelde poort gebruikt en lopen er geen mensen meer over het graf en doen mensen zelfs hun best er vooral niet over heen te lopen als teken van respect.

Sataplia natuurreservaat

Op 6 kilometer van Kutaisi, ligt het Sataplia natuurreservaat. De naam is afgeleid van het Georgische woord voor honing omdat hier speciale wilde honingbijen te vinden zijn. Dit reservaat beslaat ongeveer 6 hectare. Het natuurreservaat is met name bekend vanwege de druipsteengroten en de sporen die de dinosaurussen hier hebben achtergelaten. Elk half uur worden bezoekers toegelaten tot het park en kun je een wandeling maken die je langs alle bezienswaardigheden van het reservaat leidt. De wandeling begint bij de fossielen voetafdrukken van de dinosaurussen die in dit gebied hebben geleefd. Deze zijn in kalksteen bewaard gebleven. Om het een prehistorische sfeer te geven zijn er in het reservaat nep dinosaurussen geplaatst. Ook vind je hier en daar informatiedisplays over het tijdperk dat hier in dit reservaat nog dinosaurussen leefde De andere publiekstrekker is de grot met  prachtige stalactieten en stalagmieten. Tenslotte kom je bij een uitzichtplatform vanwaar je ook Kutaisi kan zien liggen. Het is een glazen platform dus niet geschikt voor mensen met hoogtevrees! Deze wandeling duurt circa 1,5 uur. De entree voor het park bedraagt 6 GEL en het park is geopend van 10:00-17:00. Op dinsdag is het reservaat gesloten. Een bezoek aan Sataplia is net even wat anders en dus een goede afwisseling tijdens een reis door Georgië. Verwacht er alleen niet teveel van, maar even de benen strekken in een natuuromgeving, is heerlijk!

Overnachten in Kutaisi

In Kutaisi heb je diverse goedkope opties om te overnachten. Zo zijn er diverse homestays in en rondom het centrum te vinden en is er ook een hostel. Aan de overzijde van de rivier, de kant van de Bagrati kathedraal, ligt het guesthouse Agro Palace. Een goed overnachtingsadres, waarbij je op basis van logies, logies en ontbijt en half pension kan boeken. Doordat het op de heuvel ligt, heb je prachtig uitzicht over Kutaisi.

Vervoer naar en in Kutaisi

Kutaisi beschikt over een treinstation. Het treinstation met verbindingen naar Tbilisi heet Kutaisi I. Er gaat dagelijks een trein tussen Tbilisi en Kutaisi. Deze trein stopt ook in de geboorteplaats van Stalin: Gori. De trein doet er circa 5,5 uur over. Door de treintijden is het helaas erg lastig om Gori en Kutaisi in één dag te combineren. Op circa 7,5 km van Kutaisi vind je het treinstation Rioni waar meerdere treinen per dag stoppen van en naar Tbilisi. Een andere optie is te reizen met een van de marshrutky tussen Tbilisi (vanaf Didube metrostation) en Kutaisi of een reguliere bus te pakken. Dit is ook een stuk sneller dan het reizen per trein. Er rijden ook  marshrutky van en naar Borjomi. Lees meer over vervoer in Georgië.

Om naar het Gelati klooster te komen, kun je het beste één van de vele taxi's pakken bij het centrale plein of een marshrutka vanaf daar. Sataplia is te bereiken met een minibus N45 die vertrek bij de rode brug (niet op zondag). Deze doet er 40 minuten over en kost 1,50 GEL. Een taxi behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. In Kutaisi zelf zijn de bezienswaardigheden aardig goed te belopen. Het parlement ligt een stuk verder buiten het centrum.