Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Kakheti ligt in het oosten van Georgië en staat beter bekend als dé wijnregio van Georgië. De meeste Georgische wijnen komen hier vandaan en er wordt ook veel wijn bij de Georgiërs thuis gemaakt. Maar wijn en de groene omgeving, is niet de enige reden waarom je hier heen zou moeten gaan. Er liggen bijzondere kloosters waaronder het Davit Gareja klooster complex.

Sighnaghi

Sighnaghi ligt ten zuidoosten van Tsinandali en is een belangrijke uitvalsbasis voor het verkennen van de Kakheti regio. Het ligt op de top van de heuvel en vanuit Signaghi zie je de bergen liggen en kent een leuk centrum met mooie huizen. Sighnaghi staat bekend om haar verdedigingswerken en de wachttorens. Het zijn de langste verdedigingsmuren van heel Georgië. In Sighnaghi vind je verschillende overnachtingsmogelijkheden en leuke restaurantjes. Verder kun je hier op verschillende plaatsen wijn proeven of vanuit hier een wijntour maken door de regio.

Bodbe klooster

Het Bodbe klooster ligt 3 kilometer van Sighnaghi af. Het is een actief nonnenklooster en zij runnen de boel volledig zelf. Er is een leuk boek met foto's te verkrijgen waarin je de nonnen actief aan het werk ziet in onder andere de tuin. In het Bodbe klooster ligt de Heilige Nino begraven. Haar graf vind je in een kleine kapel in de kerk. Het graf is volledig van marmer. Verderop vind je ook een bron met heilig water.

Chavchavadze landhuis

In de plaats Tsinandali ligt het landhuis van de Georgische dichter Alexander Chavchavadze. Hij is hier geboren en vandaag de dag kun je het landhuis en het bijbehorende landgoed bezichtigen. In het landhuis zijn de kamers in de oorspronkelijke stijl ingericht. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen van een van de aanwezige gidsen. Je krijgt dan wat meer te horen over de familie van Chavchavadze en hun geschiedenis. Het landhuis is omringd door een prachtig landgoed, waar je heerlijk kan wandelen.

Het landhuis is niet de voornaamste reden waarom mensen hier naar toe gaan. De bekende Tsinandali wijn kent hier haar oorsprong.  Er is zelfs een wijnkelder op het landgoed waar je wijnen vindt uit 1814. Je kunt ook wijnen proeven. Weliswaar niet de bijzondere uit 1814, maar wel de bekende Tsinandali wijn. Er zijn verschillende opties. Zo kun je voor 7 lari zowel het museum bezoeken als één glas wijn proeven. Wil je echter meer, dan krijg je 5 wijnen en een museum bezoek voor 20 lari. Als je geen wijnliefhebber bent, dan kost een bezoek aan het museum 5 lari.

Davit Gareja

Davit Gareja ligt in een uithoek van het zuiden van Georgië, nabij de grens met Azerbeidzjan. Het complex bestaat uit meerdere kloosters en er zijn er twee waarvoor de meeste mensen hierheen gaan: het Lavra klooster en het Udabno klooster. Het Lavra klooster is gesticht door Davit Gareja en is uit de rotsen gehakt. Het is een grottenklooster. Davit Gareja ligt hier ook begraven en rond 28 mei is er een feest ter ere van hem. Het is dan ook erg druk in het klooster.

Op ongeveer 1,5 uur tot 2 uur wandelen aan de andere kant van de berg ligt het Udabno klooster, ook uitgehakt uit de rotsen. In tegenstelling tot Lavra, is een groot deel niet hersteld en dus vervallen. In de grotten vind je nog prachtige fresco's. De weg naar dit klooster begint achter de winkel bij het Lavra klooster en is een pittige, steile wandeling, waarbij er nauwelijks bomen zijn. Op een hete dag loop je dus in de brandende zon. Udabno ligt op de grens met Azerbeidzjan en vanaf daar kijk je ook Azerbeidzjan in en zie je de grensposten liggen. Een mooie ervaring en dus ook zeker de moeite waard. Mocht je deze wandeling maken, zorg dan voor voldoende eten en drinken. Er is geen eten en drinken te koop in de nabije buurt van het klooster complex. Er zijn wel publieke toiletten.

Davit Gareja is lastig op eigen gelegenheid te bereiken omdat het in the middle of nowhere ligt. Vanuit Tbilisi gaan er georganiseerde tours heen maar je zou ook een taxi met chauffeur kunnen overwegen.

Alaverdi kathedraal

De Alaverdi kathedraal is één van de mooiste kathedralen in Georgië. Vroeger was dit de hoofdkerk van de Georgische-orthodoxe kerk. Op het terrein mag niet gefotografeerd worden. Binnenin de kathedraal kun je nog een deel van de fresco's zien. Deze zijn in de tijd van de Russen volledig witgeverfd, maar ze hebben geprobeerd het te herstellen. Bij dit klooster wordt er door de monniken heerlijke honing gemaakt. Een pot honing kost 9 lari. Voor het complex is een klein restaurantje gevestigd. Hier kun je voor 5 lari yoghurt met de huisgemaakte honing eten. Ook kun je er terecht voor wat te drinken.