Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 96.26 naar Batumi Nu boeken

Georgië is een mooi en divers land. In het noorden heb je de Kaukasus, in het oosten heb je de vele oude wijngaarden en in het westen heb je de kust aan de Zwarte Zee. Daar tussenin heb je nog heel veel oude kerken, grottensteden, prachtige uitzichten en de gastvrije Georgiërs.

Tbilisi 

Tbilisi is een fascinerende stad met prachtige gekleurde huizen, oude kerken en fort ruïnes. In Tbilisi kun je heerlijk door de oude stad wandelen, een van de vele kerken bezoeken, ’s avonds een terrasje pakken of een van de vele musea bezoeken. Een stad met meerdere gezichten. Zo heb je het oude centrum en het centrum uit de Sovjet-tijd. De stad is 'booming'. Dat wil zeggen dat hij behoorlijk in trek is geraakt bij toeristen. Dat maakt dat het een levendige stad is.

Vanuit Tbilisi kun je naar Mtskheta,  de heilige hoofdstad van Georgië. De Svetitskhoveli kathedraal is de zetel van de patriarch, de baas van de Georgische-Orthodoxe kerk. Ook is het mogelijk om vanuit Tbilisi naar vele andere plaatsen in Georgië te reizen. Het is dan ook een goede plek om je reis door Georgië zowel te starten als te eindigen. Gezien de ligging en infrastructuur, zul je gedurende je reis waarschijnlijk ook nog een aantal keren terugkomen in deze hoofdstad.

Gori

Gori is vooral bekend omdat het de geboorteplaats van Stalin is. Tot 2010 stond er op het centrale plein (het Stalin plein) een 4 meter hoog standbeeld van Stalin. Dit beeld is inmiddels weggehaald.  Het is niet zo verbazingwekkend dat in Gori de bezienswaardigheden maar om één man draaien. Je vindt er het Stalin museum en kunt een bezoek brengen aan zijn vroegere huis. Nabij Gori ligt de grottenstad Uplistsikhe. Dit is de oudste grottenstad in Georgië en tevens de oudste in de gehele Kaukasus.

Kakheti

Voor de beste Georgische wijnen ga je naar het oosten, naar de regio Kakheti. Hier kun je ook het echte plattelands leven nog zien van Georgië. Maar wijn en de groene omgeving, zijn niet de enige redenen waarom je hier heen zou moeten gaan. Er liggen bijzondere kloosters waaronder het Davit Gareja klooster complex, het Bodbe klooster en de Alaverdi kathedraal. Lees meer over de wijnregio Kakheti

Kazbegi

Als je van de bergen houdt ga je naar het noorden; de Kaukasus in. Kazbegi is een makkelijk te bereiken plaats  vanuit Tbilisi en vanuit daar kun je verschillende dagtochten doen door het prachtige landschap. Je komt er via de Georgische Militaire Weg, waaraan onder meer het prachtig gelegen Ananuri fort ligt.

Mesti

Een andere plek in de Kaukasus is Mesti. In dit gebied zijn pieken van 3000-5000 meter hoog. Er zijn verspreid over de bergen middeleeuwse huizen met wachthorens die op de Unesco Werelderfgoed lijst staan. Deze torens komen uit de 9e tot de 13e eeuw en doen wel een beetje aan als een toren uit films zoals "Lord of the Rings". Aan de toren van Mesti zit ook een interessant woonhuis uit dezelfde periode.

Kutaisi

Kutaisi ligt in het westen van Georgië en is de op één na grootste stad. Het parlement van Georgië is hier sinds 2012 gehuisvest. Dit heeft geleid tot de nodige opknapbeurten. Kutaisi wordt voornamelijk gebruikt als uitvalsbasis voor de Gelati kerk van David de Bouwer, waar prachtige fresco's te vinden zijn. In de buurt vind je ook het Sataplia natuurreservaat. Daar zijn nog voetafdrukken te vinden van dinosauriërs. Lees meer over Kutaisi en omgeving.

Vardzia

Georgië staat bekend om de grottensteden. De grootste grottenstad is Vardzia en wordt - tegenstelling tot de andere grottensteden - nog steeds deels bewoond door actieve monniken. De meeste woningen zijn echter onbewoond maar een groot deel is nog intact en kun je heden ten dage bekijken. Omdat alles uit rotsen is gehakt, moet je goed opletten waar je loopt.

Zwarte Zee en Batumi

In het westen ligt de Zwarte zee. Helaas bestaat de kustlijn vooral uit kiezels en is het niet de meest aantrekkelijke badplaats. Maar in de zomer is het er heerlijk vertoeven. Batumi wordt ook wel het Las Vegas van Georgië genoemd. Dat komt voornamelijk door de bijzondere  architectuur. 's Avonds is het een gezellige drukte op de promenade en het omliggende park.