Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Gori is vooral bekend omdat dit de geboorteplaats is van Joseph Stalin, oorspronkelijk Joseph Djugashvili geheten. Tot 2010 stond er op het centrale plein (het Stalin plein) een 4 meter hoog standbeeld van Stalin. Het is niet zo verbazingwekkend dat in Gori de bezienswaardigheden maar om één man draaien.

Bezienswaardigheden Gori

Centrale plein

In 2008 tijdens de oorlog in Zuid-Ossetie heeft Gori flink geleden. De kogelgaten zie je nog in de gebouwen rond het centrale plein. Het is ook op deze plek waar de Nederlandse cameraman Stan Storimans om het leven kwam tijdens een Russisch bombardement.  Op het centrale plein stond tot 2010 voor het stadhuis nog een groot beeld van Stalin.

Stalin Museum

Dé bezienswaardigheid van Gori is het Stalin museum. Het museum is te vinden aan  de gelijknamige straat, Stalinis Gamziri 32. Je maakt hier kennis met het leven van Stalin en waar hij vandaan komt. Dit alles uitgebeeld in foto's en objecten. Het verhaal start uiteraard met zijn jeugd, waarin je kennismaakt met het gezin waar hij vandaan komt en zijn leven in Gori. Al snel komen de eerste revolutionaire activiteiten van Stalin in beeld, terwijl hij op de priesterschool studeerde, waar hij uiteindelijk van werd verbannen door deze activiteiten. Niet veel later sloot hij zich aan bij Lenin en hoor je meer over de revolutie in 1917 en hoe Stalin opklom in de communistische partij en uiteindelijk zelf heerser werd van de Sovjet-Unie.  In het museum is ook een kopie van zijn dodenmasker te vinden en een replica van zijn kantoor in het Kremlin. Daarnaast is er een kamer vol met vitrines met geschenken van andere wereldleiders en communistische partijen. Tip: Zoek naar het cadeau van de communistische partij uit Nederland. Het zal geen verrassing zijn wat is gegeven.Er zijn nu twee kamers waarin de onderdrukking van het volk aan bod komt. Dit is wellicht wat weinig ten opzichte van wat voor deel dit heeft uitgemaakt van Stalins heerschap.

Tegenover de ingang van het museum vind je een replica van het geboortehuis van Stalin. Dit was niet meer dan één kamer. Naast het museum staat de trein waarmee Stalin onder andere de conferentie van Jalta bezocht.

De bijschriften in het museum zijn in het Georgisch en Russisch. Dit maakt het lastig om het museum echt te begrijpen. Er zijn Engelssprekende gidsen aanwezig. Hoewel je het gevoel hebt te luisteren naar een automatisch afgespeeld bandje, geeft dit net een beetje extra informatie dat je nodig hebt. Hoewel het leven van Stalin feitelijk wordt verteld zonder teveel op te hemelen, krijgt ook in de rondleiding de donkere kant van zijn heerschap nauwelijks de aandacht. Het gaat vooral over de goede dingen die Stalin gedaan heeft voor het land. Het museum is dagelijks geopend van 10:00-18:00. De entree voor het museum bedraagt 10 GEL. In deze prijs zit ook de Engelstalige gids inbegrepen. Als je ook de trein van binnen wilt zien dan betaal je 5 GEL extra. Soms is het echter zo dat de gids je deze sowieso laat zien ook al heb je hier niet voor betaald.

Eén van de kritiekpunten op het museum is dat de donkere kant van Stalin niet of nauwelijks aan bod komt. De laatste jaren is het museum op dit gebied aan het veranderen. Het museum ligt echter regelmatig onder vuur en de vraag is hoe lang het museum nog in stand blijft zoals deze nu is. Het is immers een van de weinige plekken waar de dictator Stalin 'geëerd' lijkt te worden. Een reden voor vele toeristen om dit museum links te laten liggen omdat zij het niet gepast vinden een museum van een dictator te bezoeken. Voor anderen juist wel een reden om te begrijpen waarom en hoe je zo'n museum kan opzetten.

Uplistsikhe

Op circa 10 kilometer van Gori ligt de grottenstad Uplistsikhe, Dit is de oudste grottenstad in Georgië en tevens in de gehele Kaukasus. In de 16e eeuw voor Christus was hier al een nederzetting te vinden. Vandaag de dag zie je slechts de helft van wat de stad ooit geweest moet zijn. In de hoogtijdagen woonden hier namelijk ruim 20.000 mensen.

In Uplistsikhe zie je overblijfselen van onder meer een amfitheater, wijnkelders en tempels. Ook is er een grot te vinden die is vernoemd naar Koningin Tamar. Dit wordt ook wel de 'hal van Tamar' genoemd. Bovenop een stuk rots zie je een kerk staan. Deze kerk is gebouwd in de 10e eeuw en is van binnen rijkelijk versierd met prachtige fresco's. Op de terugweg naar beneden kun je nog door een tunnel lopen wat dienst deed als nooduitgang en die ook werd gebruikt om de stad van water te voorzien.

Een bezoek aan Uplistsikhe is niet aan te raden voor mensen die slechts ter been zijn. De grotten zijn uitgehakt uit rotsen en daardoor zijn de trappen ongelijk en zul je regelmatig moeten klauteren. Ook is het oppassen dat je niet uitglijd over gladde rotsen. De trap naar boven is echter wel een moderne trap. Uplistsikhe is dagelijks te bezichtigen van 10:00 - 18:00. De entree bedraagt 3 GEL. Het is mogelijk een Engelssprekende gids te krijgen tegen betaling.

Vervoer naar en in Gori

Vanaf Tbilisi heb je meerdere mogelijkheden om naar Gori te reizen. Zo rijden er dagelijkse meerdere marshrutky tussen Tbilisi (vanaf Didube metrostation en Gori). De reistijd is circa 75 minuten. Dit kost je circa 3 tot 4 GEL. Ook kun je éénmaal per dag naar Kutaisi. Daarnaast beschikt Gori over een treinstation en rijden er zowel treinen tussen Tbilisi en Gori als tussen Gori en Borjomi. Lees meer over vervoer in Georgië.

Naar Uplistsikhe kun je het beste een taxi nemen vanaf Gori en vragen of zij op je wachten tot je Uplistsikhe hebt bekeken. Voor de ingang van het Stalin museum staan diverse chauffeurs die jou deze rit aan zullen bieden. Er gaan marshrutky  richting Kvakhvreli vanaf Gori busstation. Vanaf Kvakhvreli is het circa 2 km lopen. Een taxi is echter makkelijker.