Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

De Georgische militaire weg is in de 19e eeuw aangelegd door de Russen. Het vormt de enige doorgaande weg door de bergen tussen Georgië en Rusland. De naam zegt het eigenlijk al; deze weg was oorspronkelijk bedoeld om militaire troepen over te verplaatsen. Langs deze weg zijn verschillende mooie bezienswaardigheden te zien zoals het Ananuri fort en de Tsminda Sameba kerk bij Kazbegi. Hoewel de weg eindigt bij de Russische grens, is op het moment het passeren van deze grens alleen mogelijk voor Russische personen en personen uit de voormalige Sovjet staten.

Ananuri

Aan het Zhinvali stuwmeer ligt het Ananuri fort. Dit fort is in de 17e eeuw gebouwd en is eigenlijk een klooster. Het is werkelijk een plaatje vanwege de ligging. Het binnenterrein bestaat uit twee kerken, waarbij in de hoofdkerk nog prachtige fresco's te bewonderen zijn. Voor de echte durfals is het ook mogelijk om de toren van het fort te beklimmen. Je moet langs de muren omhoog en dan voorzichtig naar boven via het houten plafond. Pas op, niet alle balken hangen er weer. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over het fort en het meer. Naast het fort kun je lekkere khachapuri kopen voor 3 lari. Als je geluk hebt, is deze zelfs nog warm! Het is dus een prima plek om ook te lunchen.

Gudauri

Langs de militaire weg ligt Gudauri. Dit is één van de twee bekende wintersportoorden in Georgië. In de winter kun je hier dan ook goed skiën en  in de zomer mooie wandelingen maken. In dit skidorp vind je  ook veel slaapplekken. Een suggestie is Gudauri Hut, waar je ook eventueel een avondmaaltijd kan bijboeken. In de zomer lijkt het in Gudauri overigens rustiger te zijn dan in de winter.

Kazbegi

Tegenwoordig heet dit plaatsje Stepantsminda maar de naam Kazbegi wordt in de volksmond ook nog gebruikt. Het staat bekend om de berg Kazbeg, één van de hoogste bergen in Europa, en de Tsminda Sameba kerk (ook wel de Gergeti kerk genoemd). Deze kerk is gebouwd in de 14e eeuw en staat op een prachtige plek. Namelijk op een hoogte van 2710 meter aan de rechterzijde van de rivier de Chkheri, bovenop een heuvel. Vanaf de kerk heb je uitzicht over het lagere gelegen dal en het stadje. Vanaf de kerk zie je de berg Kabeg. Deze is 5033 meter hoog. Het is één van de mooiste plekken in Georgië en niet voor niets een nationaal symbool.

Om er te komen heb je twee opties. De eerste optie is door er heen te wandelen van Stepantsminda. Deze tocht is vrij steil en duurt zo'n 2 tot 3 uur. Of je kunt met een jeep (tegen betaling) naar boven worden gebracht. Een enkele reis duurt 30 minuten en is al een spektakel op zich. De jeep rijdt namelijk over zeer ruige smalle hobbelige weggetjes. Regelmatig heb je het gevoel over de rand van de afgrond te gaan maar het gaat allemaal net goed.In Stepantsminda zijn verschillende overnachtingsopties. Het is een populair gebied om te wandelen, een trektocht te doen en te genieten van de spectaculaire uitzichten. Ook kun je hier fietsen, para-gilding en raften.

Vervoer

Vanaf Tbilisi gaan er verschillende marshrutky naar Kazbegi/Stepantsminda. Hou er rekening mee dat deze reis circa 3 uur duurt. Verder is het natuurlijk ook mogelijk om een taxi te regelen of zelfs een chauffeur voor de gehele dag. Ook bieden diverse tourbureaus georganiseerde dagtrips aan naar Kazbegi waarbij je onderweg ook Gudauri en Ananuri aandoet.