Rob  Zwolle Geschreven door Gino_santi. Foto door: menasil

Kun je het water in Georgië drinken? Is het mogelijk om te bellen met mijn mobiele telefoon? En moet de wereldstekker mee? Lees hier allerlei tips ter voorbereiding op je reis naar Georgië!

Vaccinaties

Voor Georgië heb je geen specifieke vaccinaties nodig. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis worden wel aangeraden.

Openbare toiletten

Openbare toiletten zijn niet heel veel aanwezig en als ze er wel zijn, is het vaak niet meer dan een gat in de grond waarbij je moet hurken en waar het niet bepaald schoon is. Het is ook handig altijd wat wc papier of zakdoekjes bij je te hebben, voor het geval dat. Bij bezienswaardigheden zijn de meeste toiletten gemoderniseerd en schoon. Tegen een klein bedrag kun je daar terecht. Bij kloosters die wat verder weg liggen van steden, zijn er ook toiletten maar deze worden haast niet schoongemaakt of onderhouden. 

Kleding

Georgië is een vrij conservatief land, al ziet het er soms niet zo naar uit. Vooral de hoofdstad Tbilisi ziet er erg westers uit. Als vrouw doe je er toch goed aan om je wat conservatief te kleden. Dus bedek je schouders en draag geen korte broek of rok boven de knie. Al zul je veel lokale vrouwen zien die in hempje en minirok rond lopen. Het wordt door de meeste Georgiërs niet echt geaccepteerd, vooral in de meer afgelegen gebieden is het ‘not-done’ om als vrouw met blote benen en schouders rond te lopen.Als man hoef je niet zo veel rekening te houden met wat je aantrekt. Al zul je met lange broek en bedekte armen meer respect afdwingen dan als je in korte broek en t-shirt rond loopt.

Als je als vrouw een kerk binnen gaat, bedek dan je hoofd. Vaak hangen er in de kerken wat sjaaltjes die je kunt gebruiken, maar het is verstandig om zelf een sjaal bij je te hebben. Daarnaast is het handig om een lange rok mee te hebben. Bij veel kerken kom je niet binnen als je als vrouw een broek aan hebt of een te korte rok. Voor mannen geldt dat ze geen korte broek aan mogen hebben en is alleen een lange broek toegestaan. Een hoed of pet moet af. Verder moeten de schouders bedenkt zijn. Houd hier rekening mee als je veel kerken wilt bezoeken in het land.

Drinkwater

Je kunt het water uit de kraan drinken maar je zult zien dat ook de lokale bevolking vaak kies voor flessenwater. Ze hebben heerlijk ziltig bronwater van de bron Borjomi, dat zelfs buiten Georgië graag gedronken wordt.

Tijdsverschil

Het is in Georgië 3 uur later dan in Nederland. Er is daar geen zomertijd. Tijdens onze zomer is het in Georgië 2 uur later.

Elektriciteit

In Georgië gebruiken ze dezelfde stopcontacten als in Nederland. Een wereldstekker is niet nodig.

Fooien

In Georgië wordt een fooi erg gewaardeerd. Meestal is dit 10 procent van de rekening of rond je af op een rond getal. In sommige restaurants zit de 10 procent al bij de prijs inbegrepen.

Internet

Er zijn in de meeste steden wel een of meerdere internetcafés beschikbaar. Vaak betaal je 1 tot 2 GEL per uur. In de meeste hostels/guesthouses is tegenwoordig ook wifi aanwezig.

Bellen

Met de Nederlandse providers kun je bellen en smsen in Georgië. Het is echter niet goedkoop.

Openingstijden

Op maandag zijn de meeste musea gesloten. Ook zijn veel winkels op zondag dicht.
De meeste banken zijn van 9.30 tot 16.30 open op werkdagen. De meeste winkels zullen tot 19.00 uur open zijn en sommige (mini) supermarkten zullen tot later open zijn.

Gevaren en irritaties in Georgië

Georgië is een veilig land. Georgiërs zijn vriendelijke, behulpzame en gastvrije mensen. Ook al spreken ze geen woord Engels, ze zullen toch hun best doen om je zo goed mogelijk te helpen. Gelet op de spanningen is het niet verstandig om te dicht bij de grenzen van met Abchazië en Zuid-Ossetië te komen of daar naar toe (proberen) te reizen. Mocht je de bergen in gaan, zorg dan dat je met anderen bent en hou het weer in de gaten.

Daarnaast is het verkeer in Georgië anders dan wij gewend zijn. De meeste chauffeurs nemen het niet zo nauw met de verkeersregels.

Zorg er als vrouw voor dat je voorin in een bus zit; het liefst naast een andere vrouw. Ga als je alleen bent niet zomaar met een man mee als hij je uitnodigt naar zijn huis of iets dergelijks. Hou je ogen en oren open en er is een kleine kans dat je iets zal gebeuren.