Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 31.79 naar Parijs Nu boeken

Parijs is zowel mooi van buiten als van binnen. Op mooie dagen kun je heerlijk genieten van de prachtige architectuur en mooie parken. Zodra het regent, zijn er vele musea die je graag verwelkomen. Voor diverse bezienswaardigheden in Parijs kun je online van te voren tickets kopen. Dat is zeker bij de bekendere musea, een slimme manier om niet in de langste wachtrij te hoeven staan. Wil je niet teveel wachten en is het mooi weer? Dan is rondwandelen door Parijs en met een metro-dagkaart een goedkope optie om toch veel van de bezienswaardigheden van Parijs te zien!

Ben je echt een kunstliefhebber en wil je meerdere musea bezoeken? Schaf dan de Paris Museum Pass aan voor flinke kortingen. 

De Eiffeltoren

Denk je aan Parijs dan denk je aan de wereldberoemde Eiffeltoren. Toen deze toren net was gebouwd (voor de wereldtentoonstelling) werd hij gehaat door de inwoners van Parijs. Op dat moment was het idee ook de toren voor 20 jaar te laten staan. Totdat men ontdekte dat het goed functioneerde als radio- tvmast en ook de luchtvaart profijt had van deze toren besloot men hem te laten staan. Ongeveer 120 jaar later is deze toren het symbool voor Parijs en trekt het jaarlijks miljoenen toeristen. Een klim naar het eerste platform (of een liftje omhoog) mag eigenlijk niet ontbreken bij je bezoek aan Parijs. De trap is de goedkoopste optie maar vergis je niet, het is hoog!

Tip: Om uren wachten te besparen kun je online alvast een ticket kopen. Een volwassene betaalt €15,00. Een jongere t/m 24 betaalt €13,50. Let op dat de tickets soms al voor de dagen erna uitverkocht kunnen zijn.

De Eiffeltoren kun je ook vanaf een aantal uitkijkpunten goed bekijken. Een bekende plek is Trocadero. Trocadero ligt aan de overkant van de Seine. Daarnaast is Champs de Mars (de tuinen onderaan de Eiffeltoren) een bekende plek om de wandeling naar de Eiffeltoren te starten. Je loopt hierheen vanaf de metrohalte Ecole Militaire. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen vanaf Hotel des Invalides naar de Eiffeltoren te wandelen. Champs de Mras en Trocadero zijn bekende plekken voor scams. Zo zullen zigeuners je vragen of je petities wil tekenen (niet doen! Je bent dan gedwongen om geld te betalen, daar teken je voor) en zijn er vele groepen die hun (illegale) waren te koop aanbieden. 

Metrostation: Bir Hakeim (lijn 6) of Ecole Militaire (lijn 8). Voor het uitkijkpunt: Trocadero (lijn 6 en 9).

Arc de Triomphe 

Midden op een krankzinnig verkeersplein aan het einde van de Champs Elysees staat de Arc de Triomphe. Napoleon gaf ooit de opdracht het gebouw te bouwen. Onder de boog ligt het graf van de onbekende soldaat. Hoewel je het vanaf de grond niet direct door hebt, is het gebouw 50 meter hoog! Een bezoekje aan het dak van de boog is dan ook zeer de moeite waard aangezien het uitzicht vanaf de boog super is! Voor EU-onderdanen tussen de 18 en 25 jaar is het bezoek gratis! Mits je je paspoort bij je hebt. De reguliere prijs is €9,50.

Metrostation: Charles de Gaulle Etoile (lijn 1,2 en 6)

Champs Elysees en Place de la Concorde

De Champs Elysees is de bekende avenue van Parijs. Vroeger was het een van de mooiste en breedste avenues ter wereld. Inmiddels heeft ook deze avenue wat van haar oorspronkelijke charme verloren. Het is echter nog steeds een plek die de gemiddelde toerist niet over slaat. Een populaire route om van de Arc de Triomphe via Place de La Concorde naar het Louvre te lopen. Place de La Concorde is bekend vanwege de Obelisk uit Egypte. 

Metrostation: Charles de Gaulle Etoile (lijn 1,2 en 6), Champs-Elysees (lijn 1) en Concorde (lijn 1, 8 en 12). 

Louvre

Het bekendste museum van Parijs! Vroeger was dit het Koninklijke Paleis, tegenwoordig een van de drukst bezochte musea ter wereld. Het uitzicht is volgens velen inmiddels ook verpest doordat er voor is gekozen om een glazen piramide te bouwen, die in 1989 werd opgeleverd. Vele vinden dat dit geen recht doet aan de schoonheid van het Louvre. In het Louvre hangt het bekende werk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci maar ook de Venus van Milo.

Het Louvre is op dinsdag gesloten. Op woensdag en vrijdag is het museum ook in de avonduren geopend. Kijk voor actuele informatie over openingstijden op de website van het Louvre. De entree voor het Louvre bedraagt €12 euro voor de permanente tentoonstelling. EU-onderdanen tussen de 18-25 jaar hebben op vertoon van hun paspoort gratis toegang. Van oktober t/m maart is het Louvre elke eerste zondag van de maand gratis te bezichtigen.

Het Louvre staat bekend om de erg lange rijen. Sommige wijten het aan de veiligheidscontroles. Wil je in ieder geval de rij voor de tickets vermijden, dan is het wellicht een oplossing om online je ticket voor het Louvre te kopen.

Tegenover het Louvre vind je het gezellige Jardin des Tuileries. 

Metrostation: Pyramides (lijn 7 en 14) en Palais Royal (lijn 1 en 7)

Dom des Invalides

In de Dom des Invalides bevindt zich het graf van Napoleon. Deze gouden koepel is van ver al te herkennen. In het Musee de l'Armee zijn onder meer zijn wapenuitrusting, wapens en diverse uniformen tentoongesteld. Als je het graf wil bekijken, dan ben je verplicht een ticket te komen waarmee je ook toegang tot het museum hebt. Heden ten dage zijn de naburige gebouwen op het terrein vezorgingsplaatsen voor invaliden. 

Metrostation: Varenne (lijn 13). Alhoewel Invalides geschikter lijkt, ligt Varenne dichtbij de Dom des Invalides. 

Notre Dame

Op een eilandje midden in de Seine ligt de prachtige kathedraal Notre Dame. Al in 1163 is er begonnen met de bouw van de Notre Dame. In de loop van de jaren heeft de kathedraal te maken gehad met veel veranderingen en ook is hij ooit bijna gesloopt. Gelukkig staat hij er nu nog. De drie portalen zijn ontzettend mooi versierd en daarboven zitten de twee torens van de Notre Dame. In al deze eeuwen is er veel gebeurd in de kerk met als hoogtepunt misschien wel de kroning van Napoleon. Je kunt de Notre Dame gratis bekijken. Er is wel een veiligheidscontrole. Vaak staat er een lange rij, maar meestal kunnen mensen redelijk snel naar binnen. Het is ook mogelijk om tegen betaling een tour te doen. De ingang hiervan is (als je met je gezicht naar de Notre Dame toe staat) links van het plein. Vaak staat hier wel een lange wachtrij voor. Lees meer over de tour door de Notre Dame en de prijzen.

Metrostation: Cite (lijn 4) Chatelet (lijn 1,4,7 en 11) en St Michel Notre Dame (RER B en RER C)

Musee D'Orsay

In deze vroegere stationshal is tegenwoordige 19e eeuwse kunst ondergebracht. Je vindt er vele werken van impressionisten en onder meer van Manet, Monet, Van Gogh en Renoir. Je kunt van te voren online je ticket kopen voor Musee D'Orsay. De entree bedraagt €11,00. Voor EU-onderdanen tussen de 18 en 25 jaar is de entree gratis mits je je paspoort kunt laten zien. Op maandag is het museum gesloten.

Metrostation: Musee D'Orsay (RER C) of Solferino (lijn 12)

Catacomben

In de catacomben van Parijs liggen diverse botten opgeslagen. Het gaat om circa botten van skeletten van meer van 6 miljoen mensen. Deze zijn hier terecht gekomen nadat enkele begraafplaatsen werden ontruimd. De catacomben zijn zeer indrukwekkend en daardoor ook heel populair. Gemiddeld duurt een bezoek 45 minuten en is de route 3 km. Je zult flink wat trappen op en af moeten lopen omdat het ondergronds is. Daarnaast is er geen toilet aanwezig. Op sommige dagen staan er soms rijen van ruim 200 mensen, als het niet meer is. Gemiddeld kunnen er circa 200 mensen tegelijk in de Catacomben. De entree bedraagt €8,00. Een audioguide €3,00 extra en duurt circa 30 minuten.

Metrostation: Denfert-Rocherau (RER B, Lijn 4 en 6).

Sacré Coeur

Wanneer je met de auto richting Parijs rijdt zie je de Sacré Coeur al snel liggen. Beklim de trappen van de Sacré Coeur, plof boven op een traptrede neer en geniet van het mooiste uitzicht over de stad. Vooral bij zonsondergang is het een prachtige plek. Je zult hier overigens wel 'gestoord' worden van de vele mannen die je Eifeltorensleutelhangers willen verkopen. Het is erg vermakelijk om te zien hoe snel ze ook weer weg zijn zodra de politie in beeld komt. Ook hier moet je oppassen voor zogeheten scams. Een populaire truc is dat de mannen je omsingelen bij een van de eerste trappen. Vervolgens pakken ze je hand beet en doen ze een armbandje om je pols of een aantal touwtjes om je vinger. Voordat je het in de gaten hebt, eisen ze geld voor het 'kadootje'. Omdat ze met velen zijn, kan het heel intimiderend overkomen. De beste truc is kordaat naar boven te stappen en je handen/polsen niet losjes langs je lichaam te laten wapperen. Soms staan ze slechts aan één kant van de trappen en dan kun je het beste de andere trappen nemen. Wees dus op deze plek echt op je hoede! Ook het metrostation Anvers staat bekend vanwege de vele zakkenrollers. 

Metrostation: Anvers (Lijn 2)

Montmartre

Mocht je toch al bij de Sacré Coeur zijn, loop dan door naar Place du tetre in de gezellige schildersbuurt Montmartre. Voor de mensen met een beetje Franse taalkennis is het duidelijk, voor alle anderen: het is een berg. Niet schrikken van het woord berg, de top is voor elke (ongeoefende) voetganger makkelijk te bereiken. Schilderkunst staat al lange tijd centraal in deze buurt. Bekende schilders als Renoir, Vincent van Gogh en Picasso hebben hier vroeger gewoond.

Bovenop de berg is het plein Place du Tertre, waar schilders tegenwoordig dagelijks (als het weer het toelaat) ter plekke schilderen. Variërend van moderne kunst tot bloemen en van stadsgezichten tot portretten. Deze schilderijen kun je ter plekke kopen (óf je kunt alleen kijken). Er hangt een gezellig sfeer en je hebt een mooi uitzicht. Bezoek je Place du Tetre op een zomerse dag dan zul je stapvoets over het pleintje sjokken tussen de enorme hoeveelheid mede-toeristen.

Jardin du Luxembourg

Het mooiste park van Parijs is Jardin du Luxembourg. Overal staan stoelen zodat je hier op zomerse dagen heerlijk kan relaxen. In het park staat Palais du Luxembourg, waar de Senaat haar zetel heeft. In het park zijn diverse beelden te vinden. De leukste is misschien wel het Vrijheidsbeeld. Dit beeld diende als voorbeeld voor het Vrijheidsbeeld in New York. Als je bij de fontein staat met je gezicht naar het Palais du Luxembourg, zul je naar links moeten gaan en de trappen oplopen. Als je alsmaar recht door loopt (langs de tennisbanen) dan kom je het Vrijheidsbeeld vanzelf tegen.

Metrostation: Luxembourg (RER B) of Odeon (lijn 4 en 10). 

Begraafplaats Le Père Lachaise

Een begraafplaats als openluchtmuseum, waar onder meer. Jim Morrison (onderdeel 6), Chopin (onderdeel 11), Edith Piaf (onderdeel 97),  en Oscar Wilde (onderdeel 89) begraven liggen, te midden van duizenden andere – vaak weelderig versierde - graven. Een entree heffen voor een begraafplaats is niet netjes dus mag je hier gratis naar binnen. Bij het graf van Jim Morrison mag je alleen niet lang stil staan. Er staat jaren en jaren na zijn dood nog steeds een bewaker bij zijn graf om de drukte in goede banen te leiden. Ook staan er dranghekken. Het graf van Oscar Wilde is inmiddels voorzien van een glazen omheining, omdat vele fans het niet konden laten zijn graf te besmeuren met lippenstiftzoentjes en andere teksten. Je vindt er ook diverse herdenkingsmonumenten voor de Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog, vliegrampen en aanslagen. 

Je kunt bij de ingang een plattegrond kopen voor €2,50. Dit is wel heel handig want de begraafplaats is circa 43 hectare en er hangen niet overal plattegronden.  Metrostation: Pere Lachaise (lijn 2 en 3)

Marais

Marais is de Joodse wijk van Parijs. Op zaterdag tijdens de Shabbat is veel gesloten maar op zondag is het hier erg levendig. Het is een van de mooiste wijken van Parijs. Op Place de Vogues kun je genieten van de rust. Dit is een gezellig groen plein. 

Versailles

Lodewijk XIV oftewel de Zonnekoning besloot in de 17e eeuw het paleis van Versailles dusdanig uit te breiden dat het uiteindelijk één van de grootste paleizen ter wereld is geworden. Het paleis staat symbool voor de tijd waarin de Zonnekoning regeerde.Vandaag de dag is het een van de werelderfgoederen van Frankrijk. Het is dan ook niet voor niets een populaire bezienswaardigheid voor toeristen. De tuinen van het paleis lenen zich perfect om de drukte van de stad even te ontvluchten. Paar straten verderop kan je prima uiteten, De prijzen hier zijn aan de hoge kant, maar zeker niet van het niveau zoals je ze rondom de highlights in Parijs vindt.

Op een rustige dag (als je vroeg begint) is het te doen om het paleis, inclusief de tuin, in één dag te bezoeken. In de zomer is het echt topdrukte, met als uitschieter de dinsdag, want dan is het Louvre dicht. Het paleis zelf is op maandag gesloten, maar de tuinen kan je dan nog steeds gratis bewonderen. De tuinen zijn in principe gratis, maar als er een evenement of show is, zal je toch 8 à 10 euro moeten betalen om de tuinen te kunnen betreden.

Het paleis is gratis voor iedereen tot en met 25 jaar. Let wel op dat je dan wel je ID moet kunnen laten zien. Ben je boven de 25 jaar kost het je 15 euro. Eenmaal in het paleis kan je de audioguide gratis ophalen. Het paleis is echt enorm groot, maar je mag lang niet overal komen. Toch ben je al gauw een uur of 2 à 3 kwijt in het paleis.

Het paleis wordt nu ook gezien als een publieke ruimte er kan dus van alles plaatsvinden in het paleis waar je van te voren waarschijnlijk geen rekening mee gehouden hebt (zoals exposities ed.).

Door de tuinen kan je echt uren slenteren, mits je dat leuk vindt. Het grootste gedeelte van de tuin is eigenlijk altijd bereikbaar en wordt gebruikt als park. Je kan deze tuinen ook heel goed in het voorjaar of in het najaar bezoeken, met een vergrote kans dat het minder druk is.  Het is mogelijk om van te voren online tickets te kopen voor het paleis van Versailles

Metrostation:Paris Versailles Rive Gauche (RER C)
Let op: Dit station ligt in zone 4. Je hebt een ticket nodig die ook geldig is in de RER.

Meer weten over het metrosysteem in Parijs of over waar je het beste kunt overnachten? Lees dan ons artikel met tips voor een weekendje Parijs