Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 98.37 naar Tampere Nu boeken

Tampere is in de 18e eeuw ontstaan vanwege de gunstige ligging tussen twee meren in; Näsijärvi en Pyhäjärvi. Dit trok verschillende industrieën aan en dit maakt Tampere dan ook een belangrijke pionier op industrieel gebied in Finland. Bekendste voorbeeld is Finlayson. Inmiddels zijn de meeste industrieën gesloten en hebben de meeste voormalige fabrieken van binnen een nieuwe bestemming gekregen. Tampere is echter nog steeds in bloei en past zich aan aan nieuwe tijden zonder haar roots te vergeten. Het is de derde stad van Finland.

Bezienswaardigheden Tampere

Kauppahalli

De overdekte markthal van Tampere bevindt zich aan de Hämeenkatu 19. De markthal is gebouwd in 1901. Je kunt hier allerlei lekkernijen vinden zoals vlees, gebak, brood, groente en fruit. Ook is er een aantal restaurants zoals Les Quatre Saisons waar je een goede lunch kan krijgen. De beste reden om hier echter heen te gaan is het proeven van de plaatselijke specialiteit mustamakkara. De markthal is doordeweeks geopend van 08:00-18:00 en op zaterdag van 8:00-15:00. Op zondag is deze dus gesloten.

Kathedraal

De kathedraal in Tampere is gebouwd in 1907. Van de buitenkant lijkt het op een sprookjeskasteel. Binnen ziet het er echter heel anders uit. Het is misschien wel een van de meest controversieel ingerichte kathedralen in Finland. Hugo Simberg heeft zowel de fresco's als het glas-in-lood ontworpen. Zo vind je een afbeelding van een gewonde Engel die wordt gedragen door twee kinderen en is de Tuin des doods afgebeeld. De kerk is doorgaans dagelijks te bezichtigen.

Pyynikki toren

Bij Näkötornintie 20 staat de Pyynikki toren. Deze heuvel is 150 meter boven zeeniveau. De toren zelf is 26 meter hoog en om die reden heb je dan ook een prachtig uitzicht over Tampere en de omliggende meren. Je kunt zowel de lift als de trap nemen naar boven. De entree is 2 euro. De toren is dagelijks te bezichtigen vanaf 09:00 tot 20:00. In de maanden juni, juli en augustus zelfs tot 21:00. Veel Finnen komen naar de toren om de lekkerste donuts van Tampere te eten. Voor €1,90 heb je een munkki. Een kop koffie of thee kost ook €1,90. Schrik niet van de rijen, deze staan er niet altijd en vooral op zonnige weekenddagen.

Werstas museum

In een stad waar de industrie centraal staat, mag een museum hierover niet ontbreken. Werstas bestaat uit diverse tentoonstellingen waarbij je meer leert over het industriële tijdperk in Tampere. De tentoonstelling start met een overzicht van de verschillende werkplaatsen en het leven van de arbeidersklasse. Daarna ga je naar een ruimte waar je een gigantische stoommachine zult aantreffen. Deze stoommachine werd gebruikt in de Finlayson fabriek in de 19e eeuw. Het staat nog steeds op dezelfde locatie als waar hij is gebruikt. Het staat bekend als de grootste stoommachine die ooit in Finland is gebruikt. Tenslotte breng je een bezoek aan het textielmuseum. Tampere was lange tijd het textielindustriecentrum van Finland.  Je leert niet alleen meer over de geschiedenis maar ook over de verschillende machines die werken gebruikt en de diverse stoffen.

Werstas is toepasselijk gevestigd in de voormalige fabrieken van Finlayson aan de Väinö Linnan aukio 8. De entree is gratis. Het museum is geopend van 11:00-18:00 en op maandag gesloten.

Finlayson centrum

Scot James Finlayson begon zijn inmiddels wereldwijd bekende industrie in 1820 in Tampere met een katoenmolen. Enkele jaren later verkocht hij zijn bedrijf en groeide het uit tot een van de grootste textielfabrieken. Het complex van Finlayson werd een dorp in een stad door de bouwe van huizen, een school, een kerk, een ziekenhuis en een bibliotheek op het fabrieksterrein. Inmiddels is de activiteit enorm gedaald en zijn de oude fabrieken in het centrum van Tampere in 1995 gesloten. De voormalige fabrieken hebben een nieuwe bestemming gekregen. Zo zijn de musea Werstas en het Spy musem hier gevestigd, vind je er een bioscoop en enkele restaurants en een pub.

Amuri museum

Een openluchtmuseum midden in de stad. Amuri bestaat uit 19e eeuwse houten huizen die tussen 1890-1970 werden bewoond door de arbeiders van de fabrieken. Naast de arbeiderswoningen, zijn er ook nog een publieke sauna, een bakkerij, winkels en een schoenmaker. Er zijn verschillende soorten inrichtingen te zien van verschillende tijdperken in de 19e en 20ste eeuw.  Er is een goede uitleg in het Engels. Er is een klein café waar je wat kunt drinken.

Het Amuri museum is gevestigd in een hofje aan de  Satakunnankatu 49. De entree bedraagt €7,00 voor volwassen. Het museum is alleen geopend van half mei tot half september. De openingstijden zijn van 10:00-18:00. op maandag is het museum gesloten.

Kavela kerk

Aan de Liisanpuisto 1 staat een bijzondere kerk. De kerk is gebouwd in 1966 in een modernistische bouwstijl en ontworpen door de architect Reima Pietilä. Het is één van de  architectonische hoogtepunten van Tampere. Het gebouw heeft de vorm van een blad. De kerk is heel groot maar is zeer minimalistisch ingericht. Er zijn veel houtelementen gebruikt. Het is mogelijk het dak op te gaan als de gids er is. Vanaf het dak heb je geweldig uitzicht.

Lenin museum

In Tampere staat één van de laatste musea over Vladimir Lenin. Wellicht een gekke plaats om een museum over Lenin te vestigen, maar niet als je weet dat Lenin zowel in 1905 als 1907 in Tampere heeft gewoond en dit het gebouw was van de vakbond. Het is in dit gebouw waar hij Joseph Stalin voor het eerst ontmoette tijdens een conferentie. Het museum geeft de geschiedenis van zowel Lenin als het communisme weer. Hoewel de beschrijvingen bij de vitrines in het Fins zijn, zijn er goede Engelse beschrijvingen op papier beschikbaar waarin ook de revolutie wordt uitgelegd en de relatie tussen Finland en Lenin. Daarnaast leer je meer over de opstanden van de arbeiders in Finland. Het museum is niet heel groot. 

Het museum is gevestigd aan de Hämeenpuisto 28. Het museum is dagelijks geopend van 11:00-16:00 en in de zomermaanden tot 18:00. De entree bedraagt €6,00 voor volwassenen. Let op: Er staat een renovatie gepland vanaf 31 augustus 2015 tot aan de zomer 2016.

Spy museum

Ooit wel eens in de huid van James Bond willen kruipen? In het Spy museum krijg je die mogelijkheid. Het museum claimt het eerste Spy museum te wereld te zijn. Spionage is een breed begrip en dat blijkt uit de collectie van dit museum. Niet alleen leer je meer over de klassieke James Bond maar ook over spionage in zowel de Tweede Wereldoorlog als de Koude oorlog. Je vindt verschillende gadgets, geheime wapens en kunt ook proberen de code van een kluis te kraken. Ook leer je meer over verschillende bekende spionnen. Speciaal voor kinderen is er ook een 'agenttest'.

Het museum is gevestigd aan de  Satakunnankatu 18 . Het museum is dagelijks geopend van 12:00-18:00 en in de zomermaanden al vanaf 10:00 doordeweeks en vanaf 11:00 op zondag. De entree bedraagt €8,00 voor volwassenen en €6,00 voor kinderen. De agenttest kost €5,00.

Moomin museum

Moomin is het bekende karakter van Tove Jansson. In het museum vind je de originele schetsen en tekeningen. Het museum is gevestigd in de kelder van het kunstmuseum aan de Hämeenpuisto 20. De entree bedraagt €7,00. Het museum is doordeweeks geopend van 09:00-17:00 en in het weekend van 10:00-18:00. Het museum is op maandag gesloten. Hoewel dit museum door diverse gidsen wordt aanbevolen,  is het vooral leuk als je geïnteresseerd bent in schetsen van dit stripverhaal. Het is niet erg bijzonder.

Särkänniemi

Särkänniemi is een attractiepark met een verscheidenheid aan vertier. Er zijn niet alleen achtbanen maar ook vind je er een kunstmuseum, een dierentuin, een planetarium, een aquarium en zelfs een dolfinarium. Hoewel deze laatst genoemde onder vuur ligt. De bekendste attractie is echter de 168 meter hoge toren Näsinneula die symbool staat voor Tampere. Vanaf het observatiedek heb je een prachtig uitzicht op de meren en de bossen rondom Tampere. Er is ook een restaurant gevestigd.

Het park is gratis te bezichtigen tenzij je in een van de attracties wilt. Een dagpas kost €41,00. Dan heb je toegang tot alle bezienswaardigheden op het park. Je kunt ook  voor één of meerdere attracties losse tickets kopen. In de zomermaanden is alles open. In de wintermaanden zijn bijvoorbeeld de achtbanen en nog een aantal andere attracties dicht. Ook verschillen de openingstijden afhankelijk van het seizoen. Kijk voor actuele informatie over openingstijden van Särkänniemi op de website.

Omgeving Tampere

Tampere ligt in een groene en waterrijke omgeving. In de zomermaanden kun je dan ook volop cruises maken over het Näsijärvi meer en het Pyhäjärvi meer. Rondvaarten over het Näsijärvi meer vertrekken van de haven Mustalahti en rondvaarten over het Pyhäjärvi meer vertrekken vanaf Laukontori. Finnish Silver Line biedt onder meer cruises aan met eten. Zowel voor lunch als diner. De prijzen zijn respectievelijk €34,00 en €42,00. Het drinken is niet inbegrepen. Voor een halve liter frisdrank betaal je €3,50. Voor cider €6,00 en wijn kost tussen de €6 en 7 euro. De lunch cruise duurt circa 1,5 uur en de dinercruise 3 uur. Je gaat bij een dinercruise helemaal richting Nokia. Kijk voor meer informatie over deze rondvaarten op de website van Finnish Silverline.

In het Pyhäjärvi meer ligt het eiland Viikinsaari. Dit ligt op 20 minuten varen van Tampere. Op een zonnige dag kun je hier heerlijk ontspannen en relaxen. Aan de ene kant van het eiland vind je diverse recreatie mogelijkheden zoals voetbal- en volleybal velden, stranden, speelplaatsjes, barbeque mogelijkheden, picknick plaatsen en in de zomer worden er verschillende dans- en muziekavonden georganiseerd. Op het eiland vind je ook nog een kleine kapel, een kiosk, een restaurant en een sauna. Aan de andere kant van het eiland ligt een natuurreservaat, er zijn looppaden waardoor je een wandeling rond het hele eiland kan maken. Om de drukte te ontvluchten kan je dus naar de andere kant van het eiland lopen, aan de waterkant gaan zitten en genieten van de natuur, de wind die door de bomen waait, het kabbelende water, stilte.
Viikinsaari is met de boot te bereiken en in de wintermaanden wanneer het Pyhäjärvi meer dichtgevroren is kan je het op de ski's of lopend bereiken. 

Op circa 20 minuten rijden ligt het plaatsje Kangsala. Een goede uitvalbasis voor als je Tampere en omgeving wilt verkennen. In Kangsala heb je ook verschillende observatietorens.

Benieuwd naar actuele evenementen en tips voor wat te doen tijdens een bezoek aan Tampere? Neem dan eens een kijkje op Tampere All Bright. Daar vind je ook informatie over guided tours en vaartochten.

Eten en drinken in Tampere

De plaatselijke specialiteit van Tampere is mustamakkara. Dit is een zwarte Finse bloedworst. Hoewel het er niet zo lekker uitziet, is het een zeer lekkere worst, die vaak als lunch wordt gegeten in combinatie met bessensaus. Je kunt mustamakkara in zowel de Kauppihalli krijgen als, op de Tammelantori en aan de haven Laukontori.

De Kauppahalli is een goede plek om even te lunchen. Bijvoorbeeld in het restaurant Les Quatre Saison. Ook in de haven Laukontori vind je overdag veel koffie- en eettentje waar je een snelle hap kunt halen of even op het terrasje kunt zitten. De meeste tentjes sluiten echter al om 17:00.

Een andere optie is om tijdens de lunch op zoek te gaan naar een 'lounasmenu'. Viking Haralds heeft doordeweeks voor circa 10 tot 15 euro een 2 gangen menu met saladebuffet. In het weekend is er vaak één gerecht rond de 15 euro. Viking Haralds is in de Vikingstijl en je kunt er ook goed avondeten, al zal je dan duurder uit zijn dan met lunchen. Reken gerust op circa 20 tot 35 euro per hoofdgerecht.

Het Finse chocolademerk Fazer heeft een koffiegelegenheid aan Hämeenkatu 15. Je kunt hier ook taartjes en chocolademelk krijgen. Bij Bistro Venla aan de Kauppakatu 6 kun je lekkere taartjes eten en een goede kop koffie krijgen. Daarnaast hebben zij ook andere lunchgerechten. In de voormalige stallen, Tallipiha aan de Kuninkaatu 4, is ook een café gevestigd. Voor een kopje koffie betaal je daar slechts €1,00.

Overnachten in Tampere

In Tampere is slechts één hostel te vinden; het Dream Hostel. Omdat overnachten in Tampere relatief duur is als je op zoek bent naar wat meer privacy en er weinig budgetopties beschikbaar zijn, is het de overweging waar te kiezen voor www.airbnb.com. Ook in nabijgelegen plaatsen als Kangasala kun je leuke accommodaties vinden via airbnb. Een auto is niet perse een must daar Kangasala goede busverbinding heeft met Tampere.

Vervoer naar en in Tampere

Tampere heeft een eigen vliegveld: Tampere-Pirkkala vliegveld. Vanaf Amsterdam Schiphol zijn er echter geen rechtstreekse vluchten. Wel is het mogelijk om met Finnair vanaf Helsinki naar Tampere te vliegen.  Het vliegveld ligt 17 kilometer van het centrum af. De expressbus van Tokeen Liikeene brengt je in 30 minuten naar het centrum van Tampere voor €6,00. De reguliere bus is echter goedkoper. Buslijn 1A rijdt tussen Tampere en Tampere Prikkala. Deze stopt onder meer bij het treinstation, het busstation, Hämmeenkatu en Koskipuisto. Een enkele reist kost €2,60. Meer informatie over bus tijden vind je op de website van Tampere Joukkoliikenne.

Vanaf Helsinki Vaanta airport gaat er een bus naar Tampere. De prijs is rond de €23,00 en de reis duurt circa 2 tot 2,5 uur. Tampere heeft ook een eigen treinstation. Er zijn treinverbindingen met onder meer Helsinki, Turku, Jyväskylä, Kuopio en zelfs meer richting het noorden naar Lapland. Kijk voor meer informatie op de website van de treinmaatschappij Valtion Rautatiet.

In Tampere zijn de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar en geconcentreerd in het centrum. Toch kan het handig zijn soms de bus te pakken, bijvoorbeeld als je naar Pyynikki toren wil. Op de website Tampere Joukkoliikenne vind je alle informatie over busroutes, tijdschema's en ook over de verschillende tickets. Er is zelfs een online routeplanner beschikbaar. Mocht je een auto hebben; er zijn diverse parkeergarages en doorgaans is op zondag parkeren aan de straat gratis. Ook wordt er veel gewerkt met de blauwe kaart. Let wel even goed op; er zijn vaak verschillende regimes op één parkeerplaats.

Tip: Wil je rondreizen in Finland, neem dan eens een kijkje op de website van Onnibus. Deze private busmaatschappij verkoopt tickets voor diverse bestemmingen in Finland vanaf 2 euro. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket.