Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Helsinki is een geweldige stad voor een weekendtrip of als beginpunt van een langere reis door Finland. Wat niet veel mensen weten is dat je niet heel ver buiten de stad hoeft te reizen om toch al meteen in een van de prachtige natuurparken te zitten.

De omgeving van Helsinki biedt voldoende leuke onvergetelijke activiteiten die een goede indruk geven waarom de Finnen zelf ook zo dol zijn op outdoor activiteiten hun land.

Midnight Magic Kayaking

Op nog geen 15 kilometer van het centrum Helsinki ligt het plaatsje Ramsinniemi. Deze plaats, dat in het Vuosaari district ligt, is gemakkelijk OV of eigen vervoer te bereiken vanuit de hoofdstad. Hier kun je in de zomer overdag en s’avonds hele mooie kayak tours maken langs de vele eilandjes die Finland rijk is. Kayak tours starten vanaf de oever voor het Best Western Hotel Rantapuisto en het hotel wordt dan ook vaak als uitvalsbasis gebruikt voor de Kayak tours van Natura Viva.

Een unieke ervaring is het Midnight Magic Kayaking waarbij tijdens zonsondergang al peddelend langs de vele mooie eilandjes vaart. De zonsondergang in Finland is bijna iedere avond al een spektakel, maar vanaf het water is het extra bijzonder. Op een zeer relaxed tempo vaar je langs verschillende eilandjes tot de zon (bijna) helemaal onder is gegaan.

Al dit peddelen door het water vraagt om een energiestop welke je dan ook maakt op een van de eilandjes. Dankzij het allermans recht mag iedereen gebruik maken van de eilandjes om vrij te kamperen en te genieten van de natuur, dat is dan ook wat je tijdens de tour doet. Bij een lekker warm opgestookt kampvuur en de laatste stralen zonlicht krijg je enkele lokale hapjes en drankjes en tijd om uit te rusten. Inmiddels is de zon helemaal achter de horizon gezakt en heeft het plaats gemaakt voor de maan.  In het maanlicht vaar je terug naar het Best Western Hotel waar de tour weer tot een einde komt. Wanneer je in het bezit bent van eigen vervoer kun je nog terug reizen naar Helsinki anders is een overnachting in het hotel aan te raden.

Natura Viva biedt ook meerdaagse kayak tours aan waarbij je met goede informatie en spullen op pad gestuurd wordt om overdag te kayaken en in de avond ergens je tentje op een van de vele eilandjes te zetten.

Zoals gezegd is Ramsinniemi gemakkelijk te bereiken vanuit Helsinki. Tot aan de plaats Rastilla kun je met de metro reizen waarna je iedere 10 minuten de bus 96 of bus 98A richting Ramsinniemi kunt nemen. De bushalte is op het kruispunt van Meri-Rastilantie en Ramsinniementie waarna het nog 600 meter naar Rantapuisto is. Het is eventueel ook mogelijk om een fiets te huren en al fietsend door Helsinki naar Rantapuisto te rijden.

Fietsen door Helsinki

Fietsen door Helsinki is erg goed te doen en bovendien erg leuk! Helsinki mag dan wel de hoofdstad zijn van Finland het formaat en de sfeer doet meer aan dat van een groot dorp, waardoor fietsen door de stad een eitje is.Toeristen zijn niet de enigen die je voorbij zal zien fietsen door de stad. Ook de Finnen hebben dit vervoersmiddel omarmt en maken er graag gebruik, om naar het werk te gaan of anders om lekker te mountainbiken. Misschien dat je mede daarom ook in verschillende delen van de stad goede fietspaden kunt vinden, zodat je veilig naast het autoverkeer kunt rondrijden. Bij het Helsinki Tourist Office kun je fietsroute kaarten krijgen.

Wanneer je graag  wat meer over de stad en de omgeving te weten wilt komen dan kun je een drie tot vier uur durende fietstour bij Bike Tours Helsinki boeken. Tijdens deze tour fiets je langs de verschillende toeristische highlights in de stad of trek je er op uit om de omliggende het Vanhankaupunginlahti / Viikki nature reserve te bekijken. Beide tours zijn erg de moeite waard. Eventueel kun je ook zelf een fiets huren voor ongeveer €20,- per dag en zelf de boel verkennen. Je mist de achtergrond info en je zal zelf de weg moeten uitzoeken, maar je kunt dan wel in relatief korte tijd veel dingen bekijken. Fietsen kun je o.a. huren bij Bicyclean Helsinki.