Lisan Kerstens Geschreven door menasil.

In Finland betaalt men net als in Nederland met de Euro. Direct na de invoering van de Euro heeft Finland de 1 en 2 centen volledig afgeschaft. Alle bedragen worden dan ook afgerond op 5 Eurocent. Dit is zelfs opgenomen in de wet. 1 en 2 centen worden in Finland dan ook niet meer geslagen en dat maakt dat deze populair zijn onder muntenverzamelaars.

In Finland kun je met de Nederlandse bankpas geld pinnen bij een pinautomaat en vooral in de steden zijn er voldoende aanwezig. Er zijn ook minder bevolkte gebieden in Finland waar geen pinautomaat beschikbaar is In dat geval doe je er goed aan om van te voren voldoende geld te pinnen. De creditcard wordt over het algemeen goed geaccepteerd in Finland.

Budget

Finland is niet zo duur als andere Scandinavische landen, maar het blijft prijziger dan Nederland. Vis is over het algemeen goedkoper dan vlees. Alcohol is duur. Dit komt omdat er hoge belastingen over betaald moeten worden. Reken op 6-7 euro per glas van 0,33 liter bier. Cider is goedkoper. Thee en koffie kosten in een restaurant 2 Euro. Frisdrank is tussen de 3-4 euro. Voor 15 euro heb je een pizza of een pastamaaltijd in een gemiddeld Italiaans restaurant. Indien je naar een grillroom gaat, ben je voor minder dan 10 euro klaar. Reken voor hoofdgerechten een prijs tussen de 20 en 25 euro.

Kleine flesjes mineraalwater zonder prik zie je nauwelijks in de supermarkten en als ze er waren, kosten ze gemiddeld €1,60. De prijzen voor groenten en fruit zijn net zo duur als in Nederland. In een enkel geval zal het iets duurder zijn.

In een aantal plaatsen zijn er hostels. Een bed in een dorm kost  gemiddeld 25-30 euro per nacht. In sommige steden kan het goedkoper, maar dan zijn het megadorms van soms wel 25 bedden. Hotels kun je soms al krijgen voor 80 euro per tweepersoonskamer, maar meestal liggen de prijzen voor een redelijk hotel tussen de 100-120 Euro per nacht.

Prijzen

Scandinavische landen staan bekend om de hoge prijzen voor levensmiddelen. In Finland valt dat tegenwoordig enorm mee. De meeste producten hebben ongeveer dezelfde prijs als in Nederland. Veel kleinere steden hebben een grote tweedehands winkel waar je voor heel weinig geld nog goede spullen kunt kopen (van bestek tot bedden en van winterkleding tot snowboards).

Pinpas (gebruik in winkels)

Niet in alle winkels kun je je pinpas gebruiken: veel mensen betalen met creditcard. Bij banken kun je wel gewoon pinnen. Maar niet alle kleinere plaatsjes hebben een bank. Kleinere plaatsen bestaan in Finland soms maar uit een verzameling huisjes in het bos.