Archipelago National Park

Het eiland Kimitoön is het grootste kusteiland van Finland. In het Archipelago National Park zijn nog ruim 5.000 andere eilandjes te vinden waarvan er ongeveer 40 het hele jaar door bewoond zijn. Het aantal eilandjes groeit nog steeds, doordat het gebied ieder jaar een paar millimeter verder boven de zee uit komt. Toeristen komen naar deze regio om naast werelds grootste eilandengroep ook de Bengtskär vuurtoren en het Rosala Viking Center te bekijken.

Het is dan ook niet gek dat het de eilanden en het Archipelago Sea National Park plekken zijn waar de Finnen maar al te trots op zijn.

Kasnäs

Kasnäs is de plaats waar het land en de zee elkaar ontmoeten. Dit dorpje kan als uitvalsbasis gebruikt worden om verschillende bezienswaardigheden in de buurt te bekijken. Zoals The Archipelago Visitor Center Blue Mussel, het Bengtskär Lighthouse of Rosala Island. Door de Finnen worden vooral de haven en de spa en saunafaciliteiten van Kasnäs veel gebruikt wanneer ze boottochten maken langs de vele verschillende eilanden.

Gelukkig kun je als bezoeker ook hele mooie boottochtjes maken. Vanaf het Kasnäs Archipelago Spa worden kajaktours aangeboden waarbij je een tijdens een twee uur durende tocht langs de verschillende eilanden peddelt vlak voordat het donker wordt. De kajaktours zijn voor iedereen goed te doen en een leuke afwisseling op het wandelen, zwemmen of de steden bekijken.

In het Archipelago Visitor Center Blue Mussel is een kleine tentoonstelling te zien van gebied en de dieren die in de Archipelago wonen. De tentoonstelling is vrij klein maar wanneer je in het Kasnäs Archipelago Spa verblijft prima om even snel binnen te hoppen. Entree is gratis.

Rosala Viking dorp

Vanuit de haven van Kasnäs vertrekt een taxiboot welke via de Archipelago Sights route naar Rosala Viking Center vaart. De tocht naar Viking eiland duurt ongeveer 30 minuten waarna je een kijkje kunt nemen in het Vikingdorp. Aangekomen in het dorp krijg je een rondleiding over de gebruiken en gewoontes van de IJzertijd van Finland met name over de leefwijze van de Vikingen. Rosala lag destijds op de handelsroute van Örsund dat Zweden en Finland met elkaar verbond. In het dorpje staan nog tal van gebouwen en attributen die in deze tijd gebruikt werden. Waaronder een kapel, Vikingschip, woningen en een gemeenschapsruimte. Wil je zien hoe men vroeger offers bracht, dan kun je het speciale altaar dat hiervoor gebruikt werd ook nog steeds bekijken. Voordat je doorgaat naar de vuurtoren wordt er een lunch aangeboden van traditionele vissoep en roggebrood. Deze maaltijd is in de prijs inbegrepen.

Bengtskär

Van Rosala vaar je door naar Bengtskär waar je na ongeveer 45 minuten zal aankomen. Op het eiland staat de hoogste vuurtoren in Scandinavië die helemaal gebouwd is van de stenen van het eiland. De vuurtoren, die 52 meter boven de zeeniveau uitsteekt, is vanaf grote afstand al te zien.

Tijdens een bezoek aan Bengtskär krijg je een korte uitleg over de interessante geschiedenis van het eiland. Waaronder wat de reden van de bouw van de vuurtoren was. Voor de bouw van de Bengtskär vuurtoren gebeurde er vele ongelukken wanneer de schippers weer naar de haven probeerde te varen bij slecht weer. Er waren verschillende grote scheepsrampen en een aantal doden nodig voordat daadwerkelijk werd overgegaan tot de bouw van de vuurtoren. Nadat de bouw van de vuurtoren afgerond was verbleven twee families permanent op het eiland om de vuurtoren te bedienen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Sovjets geprobeerd de vuurtoren in te nemen. Hierbij kwamen een groot aantal soldaten midden in de nacht aan wal om de vuurtoren proberen te veroveren van de Finnen. Wat ze uiteindelijk niet gelukt is door de goede verdediging van de families maar ook door flink wat geluk. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Bengtskär vuurtoren in verval. Pas recentelijk is deze weer helemaal opgeknapt en dient het nu als een populaire toeristen attractie.

Je kunt de top van de vuurtoren beklimmen door 252 treden en twee verschillende trappen te nemen, waarna je een goed uitzicht over de zee en de verschillende eilandjes hebt.

In de zomer kan het behoorlijk heet worden bovenin de vuurtoren. Om na de klim naar de top weer lekker af te koelen kun je een frisse duik nemen in de zee rondom het eiland. Op verschillende plekken zorgen de grote rotsen er voor dat je geen last hebt van stromingen of de golven.

Na een bezoek aan de vuurtoren wordt je weer teruggebracht naar Kasnäs, waar je vervolgens kunt relaxen in de Spa of sauna.

Geschreven door Erik van Erp op 13 Apr 2016 17:26.

Eindredactie door:

vliegtickets

  • Voor slechts €168.93 naar Turku Nu boeken