Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: marliesje

Vliegen vanuit Nederland of België

Vanuit Nederland rechtstreeks vliegen naar Manilla in de Filippijnen kan met KLM maar is heel erg duur vaak rond de 1000,- euro. Vanuit België gaan er helemaal geen rechtstreekse vluchten.

Vliegen met een overstap is het goedkoopst bijvoorbeeld met Cathay Pacific, ook Malaysia Airlines heeft soms goedkope acties. Een andere optie is vliegen vanaf Dusseldorf met Air China.

Als je een beetje goed gaat zoeken is het mogelijk een ticket met overstap te vinden voor onder de 700 euro. Omdat vluchten vaak niet goed aansluiten zal je in dit geval de Filippijnen het beste kunnen combineren met een paar dagen in Hong Kong, Beijing of waar je dan ook maar een tussenstop hebt.

Vliegen vanuit Azië

Ben je al in Azië dan kan je met Filippijnse lowcost airlines redelijk goedkoop naar de Filippijnen vliegen. Zo heeft Cebu Pacific vluchten naar diverse plaatsen in China en Maleisië en naar een aantal andere Aziatische hoofdsteden zoals Bangkok en Taipei

Deze vluchten zijn het goedkoopst tijdens de regelmatig voorkomende acties of wanneer je ruim van te voren boekt. Prijzen zijn afhankelijk van de bestemming maar zelden meer dan 100 euro voor een enkele reis.

De meeste regionale vluchten gaan naar Manilla. Er is in Clark (Angeles) ook een vliegveld waar meerdere buitenlandse low-cost Airlines naar toe vliegen. Deze plaats is echter berucht vanwege sekstoerisme en heeft niet echt andere attracties. Je zult vanaf Clark waarschijnlijk zo snel mogelijk door willen reizen (een shuttlebus naar Manilla doet er ongeveer 2,5-3 uur over), waardoor vliegen op Manilla wellicht toch handiger is. Vanuit een aantal plaatsen in Azië kan je vliegen naar Cebu in de Filippijnen, wat erg handig is als je in de Visayas regio wilt gaan rondreizen. Ook heenvliegen naar Manilla en terugvliegen vanaf Cebu (of andersom) is ideaal als je zelf door het land wilt reizen.  Let op dat je alleen een visum voor de Fillipijnen krijgt wanneer je een bewijs hebt dat je het land weer gaat verlaten, je moet dus altijd een uitreisticket kunnen laten zien.

Behalve naar Manilla, Clark en Cebu gaan er ook naar de vliegvelden van Davao, Kalibo, Laog en Zamboanga internationale vluchten, dit gaat echter om veel kleinere aantallen. Zo kan je bijvoorbeeld naar Davao alleen vanuit Singapore of uiteraard vanaf diverse andere plaatsen binnen de Filippijnen.

Boot

Er zijn diverse bootverbindingen van Borneo in Maleisië naar het eiland Mindanao welke er bijna een hele dag over doen. Daarnaast gaan en boten tussen Sabah en een aantal kleinere eilanden die liggen tussen Maleisië en Mindanao. Door de komst van goedkope vluchten worden de boten maar weinig gebruikt door toeristen.