Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Je door Manila verplaatsen vraagt wat gepuzzel. Het makkelijkst en goedkoopst is gebruiken maken van een combinatie van het goede metro systeem, de benenwagen en taxi’s

Vervoer vanaf en naar de luchthaven van Manila.

Voor de diverse luchthaven terminals (binnenlandse en internationale) is het het makkelijkst om gebruik te maken van een taxi. Openbaar vervoer is ingewikkeld en onhandig met bagage.

Aangekomen op de internationale luchthaven kan je gebruik maken van een pre-paid taxi. De pre-paid taxi stand zie je aan de linkerkant wanneer je naar buiten loopt. Er zijn vaste prijzen. Voor een trip naar Ermita (met de meeste budget accommodatie) betaal je 600php. Dit is behoorlijk prijzig! Je kunt ook gebruik maken van de airport meter taxi’s. Deze taxi’s hebben een start tarief van 70php en lopen daarna op per kilometer.  Je zult in dit geval waarschijnlijk rond de 200php kwijt zijn. Buiten de spits moet de rit naar Ermita ongeveer 20-30 minuten duren.

Bij het nationale vliegveld kan je ook wat verder doorlopen en in plaats van een airport taxi een gewone taxi aanhouden. Deze hebben een start tarief van 40php in plaats van 70, ook loopt de meter minder snel op.

De binnenlandse en internationale terminal liggen ver uit elkaar. Voor reizen tussen beide terminals ben je aangewezen op een taxi.

Vervoer vanaf Manila naar andere plaatsen.

Manila heeft geen centraal busstation. De meeste maatschappijen hebben een of meerdere busstations verspreid over de stad. In je reisgids kan je informatie vinden over welke maatschappijen vaak naar een bepaalde plek gaan. Ook taxichauffeurs zijn een goede informatiebron, als je aangeeft naar "het busstation" te willen om naar plaats X te gaan brengen ze je vrijwel altijd naar een terminal van een maatschappij waarvandaan binnen een uur een bus vertrekt.

Wil je zelf een busstation uitzoeken of met het openbaar vervoer naar de terminal dan is het handig om te weten dan in de regio “Pasay” in het zuiden van de stad diverse terminals op loopafstand van elkaar zijn. Vanaf Malate kan je met de LRT naar Pasay. In Cubao in het noorden van de stad zitten ook een aantal terminals, ook hier kan je komen met de LRT.

Vervoer binnen de stad

Taxi’s  en Tricycles

Het makkelijkst is uiteraard om gebruik te maken van taxi’s. Vraag de taxichauffeur altijd de meter aan te zetten normaal gesproken doen ze dit na wat gesteggel wel.  De meter moet starten met 40php en loopt dan op per kilometer. Je kunt ook een vaste prijs afspreken met de chauffeur, maar je zult meestal duurder uit zijn. Het is gebruikelijk om een taxi chauffeur een fooi te geven wanneer deze de meter heeft gebruikt (niet bij een vast prijs dan hebben ze zichzelf al fooi gegeven).

Je kunt ook gebruik maken voor korte afstanden van tricycles, hiervoor spreek je altijd een prijs af met de chauffeur.

Openbaar vervoer

Manila heeft een redelijk openbaar vervoerssysteem zo is er een Metro en een light rail systeem (LRT) dat handig is voor reizigers.

Vanaf je accommodatie in Ermita is het wel een eindje (10-15minuten) lopen naar het dichtstbijzijnde opstap punt. Ook van de stations naar de bezienswaardigheden is vaak nog wel een eindje lopen. Maar als je hier geen bezwaar tegen hebt dan kan je goedkoop reizen. Een ritje kost namelijk maar 15php per rit. In de spits sta je helemaal opgepropt maar je reist toch nog sneller als met een taxi die op zo’n tijdstip ook vast staat.

Er is voor toeristen helaas geen handige kaart met informatie over de locale buslijnen en jeepneys. Ook de reisgids besteed hier weinig info aan. We hebben hier ook geen gebruik van gemaakt.

 Lees ook ons artikel over de bezienswaardigeheden van Manila en accommodatie in de stad.