marliesje Geschreven door marliesje. Foto door: Tikva

Hieronder hebben we een verzameling gemaakt van handige tips en wetenswaardigheden die je reis in de Filipijnen makkelijker kunnen maken

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met de Filipijnen is 7 uur. Behalve wanneer het in Nederland en België zomertijd is, dan is het in de Filipijnen maar 6 uur later als hier.

Kledingadvies

Het is in de Filipijnen meestal warm en vochtig, luchtige katoenen kleiding is aangeraden. Lokale inwoners gaan niet heel conservatief gekleed, zeker niet vergeleken bij andere zuid-oost aziatische landen. Wil je een kerk bezoeken zorg dan altijd dat je netjes bedekt bent. Strandkleding hoort op het strand en draag je niet in de dorpjes.

Ga je in de regenperiode zorg dan voor een regenjas of poncho. Ben je van plan naar noord-luzon te gaan of bijvoorbeeld een vulkaan te beklimmen dan is warme kleding  een must.

Zorg verder voor een paar goed zittende schoenen op te wandelen en een paar slippers.

Muggen

Kleding met lange mouwen beschermt niet alleen tegen de zon, maar ook tegen de muggen. Vooral rond de schemering komen deze in grote getallen naar buiten al maakt het zeker uit in welk gebied je bent. Zorg dat je muggen bescherming liefst met Deet meeneemt. Je kun bij veel winkels in de Filipijnen ook 'mosquito coils' kopen. Deze kan je op je kamer aanstreken en de wierookspiralen zorgen ervoor dat de muggen uit de buurt van je bed blijven.  Ben je heel gevoelig voor muggenbeten dan kan je nog overwegen een klamboe mee te nemen.

Elektriciteit

Uit de stopcontacten op de Filipijnen komt 220 volt, 50 tot 60 hertz wisselstroom.  De stopcontacten zijn niet geschikt voor Nederlandse of Belgische stekkers. Ze gebruiken dezelfde stekkers als in de USA, met 2 platte pinnen. Zorg dus dat je een universele wereldstekker meeneemt om je apparatuur op te kunnen laden.

Fotograferen en filmen

Over het algemeen is het geen probleem als je foto’s van mensen maakt, maar het is wel beleeft om het eerst te vragen. Maak geen foto’s van militaire objecten. Als je een fototoestel op batterijen hebt is het handig deze zelf mee te nemen of in de grotere plaatsen in te slaan. In kleine plaatsen zijn niet altijd goede kwaliteit batterijen te vinden.

Fooien

Een fooi zal altijd gewaardeerd worden. Op plekken waar veel (Amerikaanse) toeristen komen is het geven van een fooi bijvoorbeeld na het doen van een toertjes redelijk gebruikelijk.  Ook in duurdere restaurants is 5-10% gebruikelijk. Ga je in een lokaal restaurantje eten dan kan je wat wisselgeld achter laten als je lekker hebt gegeten. 

Post

De Filipijnen heeft een betrouwbaar postnetwerk. Een kaart doet er ongeveer 1 tot 2 weken over om Nederland of België te bereiken.

E-mail 

In de meeste plaatsen op de Filipijnen zijn wel één of meer internetcafés. De verbindingen zijn meestal redelijk snel. Wifi is in de Filipijnen sterk in opkomst, in grotere steden zoals Manilla hebben veel restaurants en backpackers accommodaties de beschikking over (gratis) wifi. Ook in grotere winkelcentra's kom je regelmatig borden tegen met "wifi free zone"

Internationaal telefoneren

Wil je vanuit de Filipijnen met je Nederlandse telefoon bellen dan is het verstandig eerst bij je provider de kosten te checken.

In Manila en andere grote steden kan je als je internationaal wilt bellen terecht bij de PLDT (Philippine Long Distance Telephone Company). Je kunt in grote steden ook gebruik maken van een telefooncel. Deze zijn vaak te in onder andere shopping malls, luchthavens en commerciële centra. Je hebt hiervoor een telefoonkaart nodig die te koop is in kiosken en automaten.

Op veel afgelegen plaatsen is geen reguliere telefoonverbinding. Wil je hier internationaal bellen dan ben je aangewezen op het mobiele netwerk.

Openingstijden

De meeste winkels zeker warenhuizen en supermarkten in de Filippijnen zijn dagelijks open van 09:00 uur tot 19.00 of 20.00 uur, soms zelfs tot 21.00 uur. Er zit wel verschil tussen grote ketens en lokale winkeltjes. Ook op zaterdag en zondag zijn veel winkels geopend.

Het postkantoor is meerstal open van  08:00 uur tot 17.00 uur op maandag t/m vrijdag. Vaak zijn ze tussen de middag een uurtje gesloten. Musea hebben regelmatig dat ze op maandag gesloten zijn, check dit van te voren. Dinsdag tot en met zondag zijn musea vaak open van 08:00-17:00 sommige musea zijn tussen de middag gesloten.  De meeste banken hebben beperktere openingstijden vaak maandag t/m vrijdag van 09.00 – 15.00 uur.