Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Accommodatie zal de grootste kostenpost zijn van een budget (backpack) reis naar de Filipijnen. Over het algemeen is de prijs/kwaliteit verhouding een stuk slechter als in de rest van Zuid-Oost Azië.

Een van de reden hiervoor is dat er in de Filipijnen relatief weinig Westerse toeristen komen. Veruit de meeste reizigers zijn Filipino’s of bezoekers uit omliggende Aziatische landen. Vooral uit China, Japan en Korea komen veel reizigers. Aziaten die geld hebben om te reizen betalen ook graag voor luxere overnachtingsmogelijkheden. Ook de filipino’s die reizen hebben vaak budget genoeg en ze reizen in grote groepen en huren met de hele familie een huis en dus niet alleen een kamer. Prijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, vertrouw niet op je reisgids.

Type accommodatie

In de Filipijnen heb je veel hotels. Over het algemeen zijn dit gebouwen met meerdere verdiepingen en kamers. Daarnaast zijn er veel zogenaamde pensionnes, inns en guesthouses. Dit zijn locaties die vaak gerund worden door een familie en enkele kamers hebben. Ze hebben net wat meer uitstraling dan een hotel. Ook heb je meer kans op een gezamenlijke huiskamer of patio. Dit is niet altijd een pré want je hebt kans dat Filipino’s alle uren van de dag hier zitten te kletsen of tv te kijken.

TIP: Neem op je reis naar de Filipijnen zeker oordopjes mee. Filipino’s houden van lawaai, zoals je ook kunt lezen bij gevaren en irritaties in de Filipijnen.

Kamers zijn over het algemeen schoon en beschikken over een goed bed. Vaak staat er een tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed in de kamer. Het is dan ook mogelijk (soms tegen meerprijs) om de kamer met driepersonen te gebruiken. Meestal krijg je een handdoek, zeep en een rol wc papier. Gedeelde badkamers worden regelmatig schoongehouden. Warm water is eigenlijk altijd wel beschikbaar.

In Manila heb je enkele hostels.  Aan de kust zijn er resorts, dit kunnen luxe bedoelingen zijn maar er zijn ook genoeg plekken die zichzelf resort noemen en beschikken over diverse budget bungelows. Dit zijn vaak houten of deels betonnen huisjes met een dak van palmbladeren. Erg sfeervol en een past perfect bij de zon, zee strand uitstraling.

Kosten en reserveren

Zoek je in midrange categorie vanaf 1500php (€25,-) een slaapplek dan is er vrijwel overal wel keuze genoeg. Kamers hebben vaak airco, een televisie en extra’s zoals wifi en ontbijt.

In de budget categorie moet je meer moeite doen om een betaalbare slaapplek te vinden. Reserveren is zeker in het hoogseizoen aan te raden voor budgetaccommodatie. Zeker als je niet in staat bent om bijvoorbeeld in Manila wanneer er niets goedkoopst meer beschikbaar is voor een nachtje een midrange kamer te nemen.

Het is gebruikelijk om per kamer te betalen en niet per persoon. Ben je alleen op reis dan moet je hier dus rekening meer houden. Dorm rooms kan je vrijwel alleen vinden in Manila, hier betaal je tussen de 300-350php (€5-€6) voor een bed in een backpackershostel.

Tweepersoonskamers met fan en een gedeelde badkamer starten vanaf ongeveer 450php. (€7,50). In kleinere plaatsen kan je een dergelijke kamer bijvoorbeeld vinden in het centrum of in de buurt van het busstation. In toeristische plaatsen of in Manila moet je er echter niet op rekenen om voor deze prijs een kamer te vinden. Gebruikelijker is het om voor een tweepersoonskamers (met fan en met een gedeelde badkamer) rond de 750php te betalen (€12,50). In de steden krijg je hiervoor een kamer in een hotel. Aan de kust zijn houten cabana’s geliefd.

In de populairste kust plaatsen (bijvoorbeeld Puerto Galera, Malapascua, Panglao, Donsol) lukt het echter al niet meer om voor deze prijzen een cabana aan de kust te vinden. Door de prijsstijging van de afgelopen jaren moet je hier toch al eerder aan 1000php (€16,50) denken. Al heb je dan wel kans dat je hiervoor wel een eigen badkamer krijgt.