Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook.

Fiji is geen budget bestemming. Het toerisme richt zich op de (huwelijks)reizigers met voldoende geld uit Amerika en Australië. Op de eilanden zijn nog wel bakcpackers resorts te vinden hoewel die vaak omgebouwd worden tot upmarket resorts. Gek genoeg zitten de reizigersplekken vaak vol en de dure resorts staan leeg. 

Geld

Het betaalmiddel in Fiji is de Fiji Dollar (FJ$). De pinautomaten op Fiji zijn regelmatig buiten gebruik, wat niet altijd even praktisch is als je zonder centen zit. Om het nog wat onhandiger te maken: alleen in Nandi en Suva zijn er pinautomaten. Op het vliegveld is een pinautomaat in de aankomsthal te vinden. Dit is de beste plek om de eerste Fiji-dollars op te nemen. Reischeques kunnen bij banken, wisselkantoren, hotels en duty-free shops omgeruild worden voor contant geld. De gunstigste munteenheden zijn Australische, Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse dollars.

Een Creditcard is in Fiji geen overbodige luxe als je niet met heel veel geld op zak wilt lopen. Je kunt er de overnachtingen op de eilanden mee vooruit betalen en ook de dure boottickets.  Internationale creditcards worden in de meeste winkels en restaurants en hotels geaccepteerd als betaalmiddel. Hou er wel rekening mee dat de meeste winkels nog primitief ingesteld zijn. 

Budget

Vervoer naar de eilanden is prijzig en ook het overnachten in de backpackers resorts op die eilanden en het eten. Je hebt vaak geen alternatieven. 

Op de eilanden zijn vaak maar 1 a 2 overnachtingssmogelijkheden en verder is er helemaal niets. Geen dorpen en geen wegen. Vandaar dat je altijd een totaalpakket boekt en alle accomodatie zich resort noemt. De prijs is namelijk voor slapen en eten en de maaltijden zijn eenvoudig en komen op gezette tijden. Het eten moet immers van heel ver komen. 

Kosten voor de boot: Een enkeltje waarbij je vertrekt in Nadi of er aan komt kost fiji$90 (ongeveer 40 euro) ongeacht de afstand die je aflegt. De enkeltjes tussen de eilanden kosten fiji$60. Er is ook zoiets als een Bula Pass waarmee je onbeperkt kunt reizen voor 7, 14 of 21 dagen. De 7-daagse pas kost F$254.

Een resort: Een overnachting plus 3 maaltijden in een backpackers resort kost tussen de €32 en €38 per dag.

Slapen in een backpackershostel in Nadi kost €12 per nacht in een dorm en de maaltijden in een backpackershostel in Nadi kosten gemiddeld €5,-

Toertjes naar de binnenlanden zijn erg duur. Reken op €70 voor een dagtrip naar Navala. Een auto huren met 2 personen en het zelf doen is al goedkoper. Wanneer je de kosten kunt delen met 3 of 4 man ben je pas echt voordelig uit!

Ik was gemiddeld €53,- per dag kwijt. Ik ben 6 dagen op de kleine eilanden geweest met een Bulapas, heb dagen niets gedaan in Nadi vanwege een orkaan en heb een auto gehuurd voor een dagje Navala.