Anita Pieters Geschreven door anipie. Foto door: anipie

Dit is Ethiopië in een notendop; een snelle oriëntatie op het land en de bevolking met behulp van enkele feiten omtrent de geografie, het tijdsbesef, de demografie en de economie van Ethiopië.

Geografie

Als je op een wereldkaart kijkt, vind je in het oosten van Afrika een uitstekende punt, de Hoorn van Afrika genaamd. Daar ligt Ethiopië met louter landsgrenzen omringd door Djibouti en Eritrea in het noorden, Somalië in het oosten, Kenia in het zuiden en Soedan in het westen. De hoofdstad Addis Abeba herbergt zo’n 3 miljoen mensen en ligt ongeveer in het geografische midden van het land. Dwars door Ethiopië loopt de Riftvallei met in het noordwesten ervan hoogland. De Riftvallei begint in het noorden in een droge, hete zoutwoestijn en eindigt groen en meerrijk in het zuiden waar de vallei zich voortzet in Kenia.

Tijdsverschil en Ethiopisch klokkijken

Vergeleken met Nederland is het in Ethiopië één uur later in de zomertijd en twee uur in de wintertijd. In Ethiopië begint de dag als het licht wordt en eindigt de dag als het donker intreedt en daar zijn de tijden op aangepast in een cyclus van twaalf uur. Om zes uur in de ochtend begint het leven. Het is dan 0 uur of eigenlijk 12 uur van de nacht. Zeven uur wordt het eerste uur van de dag, acht uur het tweede. Dus als je een afspraak hebt om vijf uur in de ochtend wordt je verwacht om elf uur Europese tijd. Men telt door tot zes uur in de middag (dat is dus twaalf uur Ethiopische tijd) en begint dan opnieuw met tellen tot 12.

Het motto van het Ethiopisch toeristenbureau is ‘Thirteen months of sunshine’. Het klopt dat Ethiopië dertien maanden heeft. Het jaar begint op 11 september en kent dan 12 maanden van 30 dagen en 1 maand van een dag of vijf. Op 11 september 2010 gaat in Ethiopië het jaar 2003 in. Deze kalender loopt achter, omdat Ethiopië nog steeds de Juliaanse kalender hanteert die door de rest van de wereld vervangen is door de Gregoriaanse kalender.  

De Ethiopiërs

Er wonen rond de 88 miljoen mensen in Ethiopië, allen behorend tot één van de 70 etnische groepen die op hun beurt weer ieder een eigen taal hebben. De nationale taal is echter Amhaars. Er zijn acht federale regio’s, waarvan Oromia, Amhara en Tigray de grootste zijn qua bevolking. Iedere regio komt min of meer overeen met een etnische taalgroep, behalve de Southern Nations, Nationalities and Peoples’ State waar zo’n 45 bevolkingsgroepen voorkomen.

Als ik ‘de Ethiopiërs’  moet beschrijven in slechts een paar woorden, zou het er ongeveer zo uit zien: lieve, sociale, goedlachse en behulpzame mensen, vrij gevoelig, traditioneel en een beetje trots. In Ethiopië reizen en geen vriendschappelijke contacten opdoen, is schier onmogelijk.

Economie en armoede

We hebben het over één van de armste landen ter wereld. Zo’n 40 procent van de Ethiopiërs heeft niet voldoende te eten. Dat wil zeggen, zij leven onder de vastgestelde grens van minimaal benodigde calorieën per persoon per dag. De meeste Ethiopiërs houden zich bezig met landbouw en verbouwen koffie of het lokale graan teff. Naast koffie exporteert Ethiopië zout.

De armoede in dit land blijkt ook uit een aantal cijfers: de helft van de volwassenen is analfabeet, 9 procent kindersterfte en hoge moedersterfte, cijfers over HIV besmettingen liggen rond de 3 procent van de bevolking. Het zijn schokkende cijfers en natuurlijk zijn er bedelaars in Ethiopië, maar of je van al deze ellende als toerist nu echt wat merkt, valt te betwijfelen. Desalniettemin groeit de economie stap voor stap. De overheid houdt zich bezig met de ontwikkeling van infrastructuur en universiteiten. Binnen- en buitenlandse hulp richt zich op landbouw- en irrigatieprojecten, voorlichting, onderwijs, gezondheidszorg en veel meer. Wanneer je bedenkt dat het land pas 20 jaar echt vredig en in opbouw is, kan het alleen maar beter gaan met Ethiopië. En toerisme kan daar een substantiële steen aan bijdragen.