Anita Pieters Geschreven door anipie. Foto door: anipie

Ethiopië op zich is al een beleving, maar het is ook een onontdekt pareltje als het gaat om reisbestemmingen. Weinig mensen weten hoeveel Ethiopië te bieden heeft aan reizigers en hoe groot de diversiteit aan bestemmingen is. Of je nu van (Bijbelse) historie houdt, natuur, traditionele volksstammen of juist op zoek bent naar iets bijzonders buiten de standaardroute: Ethiopië heeft het allemaal! In dit verhaal heb ik per interessegebied de beste bestemming(en) geselecteerd.

Historische cultuur

Midden in het leuke kleine stadje Lalibellavind je dertien kerken die uit roze rotsen zijn gemaakt. Dat men ruim duizend jaar geleden erin slaagde om dit met weinig materiaal te bewerkstelligen, mag al een wondertje heten. Sommige kerken staan geheel of gedeeltelijk in de rots terwijl anderen volledig vrijstaand zijn. Daarnaast zijn er een aantal mogelijkheden voor leuke dagtrips vanuit Lalibella en kun je in barretjes genieten van echte Ethiopische serenades onder het genot van een glaasje honingwijn.

Voor een volledig overzicht van historisch culturele reismogelijkheden, zie routes: Het historische circuit in het noorden van Ethiopië.

Natuurparken

De mooiste natuurlijk omgeving van Ethiopië zijn de Simienbergen. Men bezoekt dit natuurpark om een aantal dagen te hiken langs een klif op 3500 meter hoogte en enkele endemische diersoorten te zien. Het meest bijzonder is de Gelada baviaan die je in grote groepen van dichtbij kunt aanschouwen.

Als je meer op zoek bent naar wilde dieren, is Nechisar de beste plaats om aan te doen. Het park bevat een open land, bronnen en twee meren. Dieren die je hier ziet, zijn: bavianen, zebra’s, antilopen, krokodillen en nijlpaarden. 

Andere populaire natuurlijke bestemmingen in Ethiopië: Bale Mountains en de meren in de Riftvallei.   

Volkeren en cultuur

In het uiterste zuiden van Ethiopië ligt de Omo valleiwaar een aantal unieke en zeer interessante stammen te bezoeken zijn. De Mursi zijn te herkennen aan de schalen in de onderlip van de vrouwen. De Hamer, Karo en Ari versieren hun lichaam met verf en ‘scarification’.  

Van de gebaande paden

Naar Dallol of de Danakil Depression wordt vaak verwezen als de heetste plek ter aarde. Voor mij staat vast dat het ook één van de meest bijzondere plekken ter aarde is. Het draait om zout en meren en kleuren. Actief vulkanische meren, zwavelmeren en andere giftige meren tussen ellenlange zoutvlaktes, bizarre rotsen en felgekleurde constructies.

In Vijf voorwaarden voor een topvakantie lees je meer redenen die Ethiopië zo’n aantrekkelijke reisbestemming maken.