Anita Pieters Geschreven door anipie. Foto door: Erik

Ten noorden van Addis Abeba loopt een reizigersrondje tussen vier steden. Het rondje loopt van de stelea van Axum in het uiterste noorden via de ommuurde keizerlijke kastelen van Gonder in het oosten naar de kloosters op het meer van Bahir Dar en eindigt met de rotskerken in Lalibella. Of de andere richting op. In elk geval reis je in de tijd tussen 2000 jaar geleden tot het heden. (zie: Geschiedenis van Ethiopië

Standaard-route: Addis Abeba, Axum, Gonder en Simien, Bahir Dar en Lake Tana, Lalibella, Addis Abeba. Niet missen: Lalibella en de Simien. 

Wat is er te zien en doen?

  • Addis Abeba. De beroemdste trekpleister van de hoofdstad van Ethiopië is de grootste markt van Afrika, Mercato. Daarnaast zijn er een aantal leuke musea en kerken, goede restaurants en uitgaansgelegenheden.
  • Axum. Hoewel de stad zelf niet zoveel te bieden heeft, bevinden zich in Axum zeer oude historische schatten, waarvan negentig procent nog moet worden opgegraven. Je kunt in Axum de stelea bekijken, de Maryam Zion kerk en de plek waar de Ark des Verbond zou liggen, maar deze krijg je uiteraard niet zelf onder ogen. De hoogtepunten van Axum bevinden zich buiten de stad. Het zijn de Yeha tempel en het Debre Damo klooster. 
  • Gonder. Rommelig, maar authentiek en met fijne bestemmingen, ademt Gonder een echt Afrikaanse sfeer. Je bekijkt hier sowieso het terrein met de kastelen van Ethiopische keizers uit vervlogen tijden en de schilderingen in de kerk van de Holy Trinity (Debre Birhan Selassie). Gonder is het meest logische startpunt voor een tocht naar Simien en daarbij is er keuze genoeg voor nachtleven en om kennis te maken met traditionele muziek, dans en serenades.
  • Simien Mountains. De Simien is een schitterend groen natuurgebied waar je kunt hiken langs een klif op ongeveer 3500 meter hoogte met uitzicht op de bergen. Grote kans dat je een aantal diersoorten tegen komt, waarvan de Gelada baviaan en Walia Ibex (een bok) het meest bijzonder zijn, aangezien deze alleen in Ethiopië voorkomen.  
  • Bahir Dar. Deze stad is een verfrissende bestemming vanwege het Tana meer en de bijbehorende vogels. Op een bootje maak je een trip naar de delta van het Ethiopische deel van de Nijl en de eeuwenoude kloosters die gesitueerd zijn op kleine eilandjes in het Tana meer. De stad ademt comfort en enkele hassles vanwege het toerisme, maar dat mag de pret niet drukken. Je hoeft er ook niet lang te zijn, alleen wat op adem komen aan de waterkant, op zoek naar hornbills in de vijgenbomen en in een bootje van klooster naar klooster te varen.
  • Lalibella. Onmisbaar voor cultuurliefhebbers is Lalibella, vernoemd naar de koning die maar liefst dertien kerken uit roze rotsen liet maken. Comfortabel gelegen binnen de kleine, heuvelachtige stad die helemaal is ingesteld op toerisme. Een dagtrip maak je door velden met zonnebloemen en langs de traditionele tukul  huisjes naar een kerk die half hout half marmer is (Yemrehanna Kristos) of per muildier de berg op.  

Hoe kom je er?

Elke dag heeft Ethiopian Airlines een rondvlucht tussen deze steden, waardoor iedere stad makkelijk in een uur bereikt kan worden en de totale trip binnen twee weken gedaan kan worden. Om in Simien te komen, kun je het beste een tour boeken in Gonder. Wil je graag het hele traject met de bus reizen, mag je rekenen op 8 extra dagen. Voor je doorzettingsvermogen krijg je prachtige landschappen en een ervaring van het echte Ethiopië terug. Tussen Gonder en Bahir Dar bus je in 4 uur over een leuke route. Uiteraard kun je in Addis ook package tours op maat boeken of een auto met chauffeur regelen.

Interessante uitbreidingsmogelijkheden van de trip

  • Rotskerken in Tigray en de Gheralta lodge. Mooie wandelroutes, een beetje klimmen en klauteren. De omgeving wordt in Bradt’s reisgids beschreven als ‘spaghetti western’ – achtig. In de lodge kun je heerlijk tot rust komen.
  • De Danakil Depressie, ofwel de heetste plek op aarde. Hier zie je wat je nooit eerder zag: felgekleurde constructies uit het binnenste van de aarde, bizarre meren, vulkanen, heel veel zout en Afar bevolking.

Beiden zijn uitstekende alternatieven voor één van de bestemmingen van de gebruikelijke route en het beste te regelen vanuit Mekelle. Mekelle is bereikbaar per vliegtuig vanuit Addis Abeba.