Anita Pieters Geschreven door anipie. Foto door: anipie

Samen met het historisch circuit in het noorden is dit het door toeristen meest bezochte gebied in Ethiopië. Het biedt dan ook een geweldige combinatie van natuur en zeer bijzondere authentieke volksstammen.

Standaard-route: Arba Minch en Nechisar NP, de volken in de Omo vallei.

Wat is er te zien en doen?

  • Arba Minch. Een slaperig, maar groen stadje, vernoemd naar de 40 hete waterbronnen in Nechisar Park. Er zijn genoeg hotels en restaurants en een markt. Je kunt fietsen huren en de bronnen bezoeken. Vanuit Arba Minch regel je een trip naar Nechisar per auto of boot en kun je ook een gids regelen naar de volken in de Omo vallei.               
  • Nechisar National Park. Dit park is een verrassing en de moeite waard. Je kunt er een paar dagen hiken en kamperen, maar ook een dagtrip doen. Nechisar bestaat uit twee meren en open vlaktes, waardoor je de dieren vrij eenvoudig ziet. Vogels, antilopen en zebra’s horen tot het vaste pakket. Als je met de boot gaat komen daar nog pelikanen, krokodillen en nijlpaarden bij.
  • Volken in Omo. In de vallei leven ruim veertig etnische volkeren. Wanneer je door dit gebied reist, maak je kennis met hun gebruiken en lichaamsversieringen.
  • Mago National Park. Het park wordt niet zozeer bezocht voor de wildlife, maar voor de dorpen van de Mursi stam. Je kunt er gedurende een paar maanden per jaar ook raft-tochten maken over de Omo rivier.

Veel mensen regelen hun tour in dit gebied vanuit Addis Abeba als package tour. Als je zelfstandig reist, zul je voor Omo een gids in de arm moeten nemen en voor Nechisar een tour moeten boeken.

Hoe kom je er?

Een aantal keer per week gaat er een vlucht vanuit Addis Abeba naar Arba Minch die er ongeveer twee uur over doet. Als je gaat vliegen, is twee weken genoeg voor deze trip. Heb je meer tijd en ben je avontuurlijk ingesteld, kun je de bestemmingen combineren met een (deel van) de route ‘Meren in de Riftvallei en Bale Mountains’.

Interessante uitbreidingsmogelijkheden van de trip

Dorze

Iets ten noorden van Arba Minch kun je verblijven in dit dorp van wevers. Je kunt er mooie sjaals kopen, zien hoe ze van falsa banana zowel brood als hutten maken, beleven hoe lokale alcohol wordt gemaakt en smaakt en tochten te voet of te paard maken in de omgeving. Ook heel leuk is de Dorze dans.