Anita Pieters Geschreven door anipie. Foto door: Erik

Ethiopië is gigantisch groot en de infrastructuur laat het niet toe om in een paar weken het ganse land te verkennen. Veel bestemmingen liggen mijlenver bij elkaar vandaan en een deel daarvan is te overbruggen met het vliegtuig. Maar als je nu geen maand de tijd hebt om Ethiopië grondig te verkennen, is het verstandig om een keuze te maken uit de populaire routes. Zelfs bij deze bestemmingen loopt het niet over van de toeristen, dus je zal je toch een beetje een ontdekkingsreiziger wanen.

Het historisch circuit in het noorden van Ethiopië

Het thema van deze reis is oudheid. Je ziet opgravingen, kerken en kastelen. Ter afwisseling kun je kennismaken met Ethiopisch eten en muziek, hiken in de Simien bergen en uitrusten aan Lake Tana. Je verplaatst je tussen Addis Abeba, Axum, Gonder, Lalibella en Bahir Dar per vliegtuig of met een huurauto of zelfs per bus als je meer tijd hebt en veel van het landschap wilt zien.

Traditionele volken en natuur in het uiterste zuiden van Ethiopië

Fans van Bruce Parry’s documentaires over in afzondering levende etnische volkeren: dit is je bestemming! Je leert tijdens deze trip over onvoorstelbare culturen en lichaamsversieringen (schotels in de lip, beschilderingen en besnijding van het lichaam). De toegangspoort tot de stammen is Arba Minch. Vanuit Addis Abeba vlieg je naar deze stad of je gaat per auto of bus langs de meren in de Riftvallei voor een langere reis. Vanuit Arba Minch bereik je eenvoudig Nechisar National Park, waar een overvloed aan zebra’s, antilopen, bavianen, nijlpaarden en krokodillen te bewonderen is.

Meren in de Riftvallei en Bale Mountains

Ten zuiden van de hoofdstad loopt een goede weg langs enkele meren en steden. Halverwege verlaat je de weg om enkele dagen te hiken en kamperen in de bergen van Bale. In Bale kun je de endemische dieren van het land vrij eenvoudig vinden: vogels, de Ethiopische wolf, berg-nyala en meer.

Van Addis oostwaarts naar Harar

Harar is een sfeervolle en mooie ommuurde stad. Je kunt hier kennismaken met de hyena-man die in de avond wilde hyena’s voert met vlees aan een stok en met het geestverruimende chat. Vanuit Addis Abeba vlieg je naar Dire Dawa en neem je het laatste stuk de bus, maar je kunt natuurlijk ook de hele route met het openbaar vervoer of auto afleggen. Dan is er halverwege een natuurgebied met hete bronnen, wat dieren en een waterval. Dit nationale park heet Awash.

West-Ethiopië

Slechts weinig reizigers zien dit deel van het land, hoewel deze regio met veel groen en bossen misschien wel het verst ligt van wat je in Ethiopië zou verwachten. Je verlaat met deze trip de gebaande paden, komt in contact met het echte Ethiopië en tot rust in de natuur. In een week of twee bus je door dit deel van het land.

Sfeer verslagen en foto’s

Een redelijk aantal (delen) van de hierboven beschreven routes heb ik al afgelegd. De rest staat nog in de planning, dus hou mijn blog in de gaten. Onderstaande sfeerverslagen zijn gemaakt door ‘gastauteurs’; mensen die mij in Ethiopië bezocht hebben.

1. Het historisch circuit

2. Arba Minch en Nechisar NP

3. Lake Langano in de Riftvallei

4. Awash NP