Anita Pieters Geschreven door anipie. Foto door: Erik

Een veel gevolgde route is een bezoek aan Addis Abeba, een verblijf aan één van de meren, Shashamene of Awassa en Bale Mountains National Park. Daarna kan je van Addis Abeba, Awash NP en Harar gaat.

Addis Abeba. De beroemdste trekpleister van de hoofdstad van Ethiopië is de grootste markt van Afrika, Mercato. Daarnaast zijn er een aantal leuke musea en kerken, goede restaurants en uitgaansgelegenheden.

De meren. In totaal zijn er negen grote meren tussen Addis Abeba en de Keniaanse grens, waarvan er zes boven Awassa liggen. Het stadje Bishoftu/ Debre Zeit met een aantal kratermeren lijkt de eerste logische stop te zijn. Lake Ziway staat bekend om de heerlijke vis. Lake Langano heeft duurdere lodges in een rustige omgeving die wemelt van de vogels, apen en wilde zwijnen.

Shashamene. Deze stad staat bekend om het rastafari-dorp, maar ook om de onaangename sfeer jegens reizigers. Het is ook de plek die je toegang verschaft naar de Bale Mountains.  

Bale Mountains National Park. Het park dat de meest endemische diersoorten van Ethiopië herbergt, zoals de Ethiopische wolf en nyala, met de grootste kans om eenvoudig wilde dieren te zien.  

Awash National Park. Het park bestaat voornamelijk uit vlakten met acacia’s, maar zijn ook heetwaterbronnen, een krater, watervallen en dieren (oryx, kudu, gazelle, dikdik, watervogels, wilde zwijnen). Er zijn twee lodges in het park: de Kereyou lodge waar je in een volledig vervallen camper verblijft en de nieuw Awash Falls lodge met alle voorzieningen en uitzicht op de watervallen.

Harar. Hier wonen voornamelijk moslims en een hyenaman. De ommuurde stad moet erg sfeervol zijn  en een fijne plek om gewoon te zijn, chat uit te proberen of iets van de omgeving te zien.

 

Leuke extra optie:

Meerdaagse trektocht of paardrijden in de bossen van Dodola-Adabe, vlak voor Bale. De omgeving is mooi en gevarieerd.

Hoe kom je er?
Vanaf Addis gaat een snelbus naar Harar die er 13 uur over doet. Om in Harar te komen, kun je ook vliegen naar Dire Dawa en vanaf daar de bus nemen. Zoals meestal in Ethiopië, ben je in Awash NP aangewezen op een eigen vervoer, maar dat kun je via de Awash Falls lodge eenvoudig regelen.

Naar de meren zijn er geen vluchten. Er gaan veel bussen over deze geasfalteerde wegen, dus reizen met het openbaar vervoer zou geen enkel probleem moeten opleveren. Het is spannend, goedkoop en laat je veel beleven van Ethiopië, maar kost wel wat meer tijd dan het huren van een eigen auto in Addis. Naar Bale gaan kan ook gewoon met de bus, maar dan ben je wel gebonden aan het park te voet verkennen. Met auto zie je meer van Bale in kortere tijd. Je kunt ook doorreizen naar Arba Minch en zuid- Ethiopië , zie de route ‘Ethiopische volken en natuur in het uiterste zuiden’.