Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 69.21 naar Tallinn Nu boeken

Het oude centrum van Tallinn is prima ter voet te verkennen. Maar voor de overige wijken zoals Pirita, Kalamaja of Kadriorg is het wel handig om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Transport vanaf het vliegveld

Het vliegveld van Tallinn ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf het busstation. Het busstation is ongeveer 15 minuten lopen vanaf het oude centrum. De bus vertrekt niet vanaf het ondergrondse busstation maar bij de halte voor het busstation. Bus 2 gaat van en naar het vliegveld. De bussen rijden doordeweeks van ongeveer half 7 tot half 12 's nachts drie keer per uur. In het weekend rijden er ongeveer twee bussen per uur. Voor een enkele rit betaal je €1,60 enkele reis. Het liefste gepast betalen bij de buschauffeur. Buiten deze tijden ben je aangewezen op een taxi wat ongeveer €10 euro kost naar het oude centrum.

Bus

Reguliere bus

Tallinn heeft een uitgebreid netwerk van normale bussen en van trolley bussen. Veel bussen vertrekken vanaf het ondergrondse busstation of vanaf de haltes voor het busstation. Tallinn heeft een goede Engelstalige site waarop je routes en vertrektijden kunt opzoeken. Kijk op: http://soiduplaan.tallinn.ee/#bus/en

Losse kaartjes bij de buschauffeur kosten €1,60 per rit. Met de Tallinn card kan je gratis rondrijzen met het openbaar vervoer. Heb je geen Tallinn card overweeg dan een smartcard. Deze is te koop bij het busstation en bij diverse kiosken in de stad. Voor de kaart zelf betaal je €2 euro. Je kunt saldo op de kaart zetten, in dit geval betaal je €1,10 per enkele reis. Je kunt met de smartkaart ook kiezen voor 24 uur vrij reizen (€3 euro) of 72 uur vrij reizen (€5,).

De 24 uurs kaart is dus al snel goedkoper dan losse tickets wanneer je de wat verdere gelegen wijken wilt verkennen.  


City tours

Behalve de reguliere bussen zijn er in Tallinn ook nog een aantal city tours. Ook wel bekend als zogenaamde hop-off hop-on bussen. Deze bussen maken een paar keer per dag een standaard route waarbij ze stoppen bij toeristische attracties. Je kunt blijven zitten of uitstappen bij de attractie en dan met een latere bus weer verder gaan. In de bus krijg je doormiddel van koptelefoons informatie over de bezienswaardigheden waar je langs komt.  Er zijn twee aanbieders van deze bussen. Met je Tallinn Card kan je gratis gebruik maken van een van de twee aanbieders. Normale prijzen voor deze bussen zijn €16 euro per dag of €20 euro voor drie dagen. 

De ene aanbieder Tallinn City Tour heeft drie verschillende routes. De zogenaamde rode route rondom het centrum, een groene route richting Pirita en een blauwe route richting Rocca al Mara. 

De andere aanbieder Open top sightseeing tours heeft een route die behalve naar het oude centrum ook naar Pirita gaat. Deze bussen hebben een open dak waardoor je met mooi weer in de zon kunt zitten

Tram

Tallinn heeft ook een beperkt tramnetwerk. Er zijn vier verschillende tramroutes. De route die voor toeristen handig is, is vooral die langs het oude centrum naar Kadriorg

Fietsen

Tallinn is ook prima op de fiets te bekijken. Er zijn geen heuvels in de stad en de afstanden zijn prima fietsbaar. Met je Tallinn card kan je drie uur lang gratis een fiets huren bij Citybikes. Heb je de fiets langer nodig dan betaal je €2 euro per uur. Tallinn kent niet echt veel fietspaden en in drukke delen van de stad rijden fietsers op de stoep. Gelukkig zijn de stoepen zo breed dat hier ook gemakkelijk plek voor is.