Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Erik

Vanuit Nederland reis je makkelijk en goedkoop naar Estland met het vliegtuig. Vanuit de buurlanden Letland, Rusland en Finland is Estland goed te bereiken met het openbaar vervoer. 

Vliegtuig

Talinn, de hoofdstad van Estland heeft een vliegveld. Wanneer je met een reguliere maatschappij zoals KLM, Air Baltic of Estonianair vliegt vanaf bijvoorbeeld Schiphol of Brussel, dan zal je hier landen.

Lowcost Airlines zijn een stuk goedkoper. Met Ryanair vlieg je vanaf Weeze naar Talinn. Wanneer je de aanbiedingen in de gaten houdt, is het mogelijk een enkeltje te boeken voor EUR 10-15 (incl. belastingen en creditcardfees, excl. bagage). Lees ook onze tips om zo goedkoop mogelijk te vliegen met Ryanair.

Tartu is een ander vliegveld in Estland waar je met Estonianair rechtstreeks naartoe kunt vliegen.

Heb je genoeg tijd en wil je best meer bezoeken dan alleen Estland, dan is het zeker de moeite waard om ook te kijken naar vluchten naar bijvoorbeeld Letland of Tampere (Finland). Wellicht is dat goedkoper, of gaat het vliegtuig op een voor jou handigere dag of tijdstip. Air Baltic vliegt meerdere keren per dag naar bestemmingen in en buiten de Baltische Staten.

Ook het invliegen op een luchthaven en het uitvliegen van een andere luchthaven in de regio  is een goede optie wanneer je meerdere landen in de regio bezoekt.

Bus

Omdat de Baltische staten zo compact zijn, kiezen reizigers er ook voor om bijvoorbeeld te vliegen op een land en van daaruit verder te reizen.

Estland heeft een goede busverbinding met Letland, je bent in ongeveer 4 tot 5 uur in Riga. Je kunt ook naar Rusland, maar hiervoor moet je wel van te voren een visum hebben geregeld.

In de zomermaanden is het aan te raden om je kaartje een dag van te voren te kopen, buiten deze periode kan je gewoon naar het busstation gaan en binnen korte tijd vertrekken. Moderne busmaatschappijen zoals Eurolines hebben dagelijks een of meerdere directe bussen.

Boot

Tussen Talinn en Helsinki in Finland gaan meerdere boten per dag. De gewone boot doet er ongeveer 3,5 uur over en een catamaran maar 1,5 uur. Catamarans varen in de wintermaanden wanneer er te veel ijs is of de zee te onrustig is niet. Een enkele reis kost ongeveer 20 Euro per persoon. Let er op dat er op de gewone boten veel alcohol toeristen uit Finland mee reizen, met de overlast die daar bij hoort! De duurdere Catamaran heeft hier veel minder last van. Er gaan ook ferries naar Zweden en naar Rusland (st petersburg).

Trein

Je kunt met de trein naar Riga maar het is goedkoper en sneller om met de bus te gaan. Wanneer je naar Moskou wil is de dagelijkse nachttrein een goede optie.