Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Het openbaar vervoer in Estland is goed geregeld als zelfstandige reiziger kan je prima rond reizen met de bus. Een auto huren kan soms handig zijn bijvoorbeeld wanneer je nationale parken wilt bezoeken. 

Bus

Estland heeft een uitgebreid busnetwerk en de bus is dan ook de meest gebruikte methode om je te verplaatsen van de ene naar andere plaats. Bussen zijn over het algemeen goed en niet duur. Voor de langere routes van 2-3 uur betaal je rond de 10 euro. Op sommige routes gaan meerdere busmaatschappijen. Let op dat er tussen plekken zowel express bussen als normale bussen gaan. De express bus is een stuk sneller want deze stopt minder vaak. Zo doet de snelste bus minder dan 2,5 uur over de routes Tallinn-Tartu terwijl de langzamere bussen een half uur langer onderweg zijn. 

Gedurende het weekend in de zomer zijn sommige routes zoals Tartu-Tallinn erg populaire bij lokale bewoners, het is dan ook zinvol te reserveren. De rest van het jaar is reserveren niet noodzakelijk. 

Trein

Estland heeft een redelijk treinnetwerk. Zo gaat er een trein van Tallinn via Rakvere en Johvi naar Narva aan de grens met rusland. Je kunt ook reizen met de trein tussen Tallinn en Tartu. 

De vervoersmaatschappij heeft een goede Engelstalige website waarop je tijden en prijzen kunt opzoeken. Bekijk de website van Edelaraudtee.

Vliegtuig

In Estland zijn naast het internationale vliegveld van Tallinn nog enkele lokale vliegtuigen waar je naar toe kunt vliegen. Het vliegveld van Tartu ontvangt binnenlandse en internationale vluchten. De eilanden Saaremaa en Hiiumaa

(huur) Auto

Je kunt in Estland prima een auto huren. Het wegen netwerk is over het algemeen goed en er is ook voldoende bewegwijzering. Wanneer je voor langere tijd een auto huurt is het mogelijk om voor ongeveer 20 euro per dag een auto te krijgen. Voor kortere huurperiodes moet je eerder denken aan 30 euro per dag voor een klein model. Een auto kan je huren in Tallinn of op het vliegveld maar ook in andere grotere plaatsen zoals Tartu.

In de bebouwde kom mag je 50 kilometer per uur, daarbuiten ligt de toegestane snelheid tussen de 90 en 110 kilometer pr uur.