Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Het National Park Lahemaa in Estland is zeer geschikt om in te fietsen. Op de fiets geniet je van de rust en de natuur, maar je kunt genoeg kilometers afleggen om een aantal verschillende bezienswaardigheden te bekijken. Bovendien is Estland net als Nederland behoorlijk plat, dus je hoeft niet heel sportief te zijn om hier lekker te kunnen fietsen.

Fietstour

Na mijn transfer vanuit Tallinn word ik in het dorpje Võsu opgewacht door mijn gids voor de dag. Talvi is een Estse dame die vloeiend Duits spreekt omdat ze in Hamburg gestudeerd heeft. De fiets die ze meegenomen heeft, is vergelijkbaar met een Nederlandse stadsfiets en eventueel nog in hoogte verstelbaar. Ook handig zijn de snelbinders op de bagagedrager waar ik mijn tas onder kwijt kan.

Na een snel kijkje op het strand van Võsu rijden we omhoog langs de kust van een van de baaien van het Lahemaa National Park. Ik leer al snel dat deze baaien ook de reden zijn van de naam “Lahemaa”. Lahemaa betekent namelijk baaienland. In de baaien is de zee net wat warmer dan elders waardoor bijvoorbeeld Võsu een geliefde strandbestemming is.  Op het puntje van het schiereiland stoppen we bij het dorpje Kasmu. Dit is geen strandplaats maar een echt ouderwets vissersdorpje.  Als ik hier alleen was geweest, had ik vast alleen gedacht: "wat een mooie schattige huisjes" maar dankzij de uitleg van Talvi leer ik nu meer over het dorp. De kapiteins hier verdienden hun geld naast de reguliere handel ook met het smokkelen van wodka. De huizen zijn hierdoor een stuk groter dan in de dorpjes waar we later nog zullen komen. De grote keien die hier in zee liggen zijn ook interessant, ze stammen nog uit de ijstijd. Een kei is groter dan ikzelf en met een ladder te beklimmen.

Na voldoende tijd in Kasmu rondgekeken te hebben, rijden we een stuk terug langs de kust en gaan dan richting het bosrijke gedeelte van het nationale park. We blijven op de verharde weg en er komen wel wat auto’s langs maar de meeste tijd is het heerlijk rustig. Er zijn heel veel bomen, vooral veel naaldbomen die ogenschijnlijk eindeloos verspreid zijn. De geur van dennenbos waait je tegemoet. Ik kijk goed uit of ik toevallig een eland zie maar helaas, verder dan de bordjes "kijk uit voor overstekende elanden" kom ik niet.

Na een tijd opent het landschap zich en we nemen even een rustpauze. Hoewel we behoorlijk wat kilometers fietsen, is het tempo rustig en prima bij te houden. We komen weer een klein dorpje tegen en ook enkele boerderijen.  Dit is het gebied in het nationale park waar vroeger de landerijen waren die het de eigenaren mogelijk maakten een mooi landhuis te bouwen. Voordat we daar zijn, stoppen we nog bij een zogenaamde heilige boom. Esten komen nog steeds bij deze boom om een wens te doen, ze laten hierbij een touw of koordje achter bij de boom. Er zit onder andere een grote bruidsluier om de boom heen, de blauwe lintjes die erbij hangen geven volgens Talvi aan dat het bruidspaar heeft gewenst voor een zoon.

Tenslotte komen we aan bij het Palmse Landhuis. Dit landhuis werd van 1677 tot 1923 bewoond door de Pahlen familie.  De familie had grote landerijen in het gebied. Behalve het landhuis zijn er op het terrein ook diverse andere gebouwen zoals het badhuis. 

 Het landhuis is nu een museum. De verschillende kamers zijn ingericht zoals deze er in een soortgelijk huis in de 19e eeuw moeten hebben uitgezien. Van het orginele meubilair is nog maar een enkele stoel over, maar de meubelen die je nu ziet komen uit andere huizen in Estland. Het huis heeft een aantal grappige kenmerken zoals de verstopte deur waarachter een toilet zit in de zitkamer voor heren en de zitkamer voor dames. 

Na het bezoek aan het Palmse landhuis eindigt onze fietstocht. Al met al was het een erg relaxte halve dagtocht. Wat betreft dieren leven had ik wel gehoopt wat meer te kunnen zien, maar daar moet je ook een beetje geluk mee hebben. De natuur en kleine dorpjes in het park zijn totaal niet te vergelijken met de drukke stad Tallinn en ik vond het leuk om ook wat anders van het land te zien. Wil je weten wat er nog meer te zien is in het Lahemaa National Park? Lees dan ons artikel bezienswaardigheden Lahemaa National Park.

Praktische informatie

De bewegwijzering in het gebied is redelijk. Er zijn zeker borden al kan het soms lang duren voordat je er een tegen komt. Maar ook zonder een gids kan je de weg vinden. De meerwaarde van een gids zit hem vooral in de extra informatie die je krijgt over Estland en Lahemaa. Het voordeel van een gids die in het park zelf woont ten opzichte van een gids uit Talinn is dat ze het gebied en de mensen ook echt persoonlijk goed kent.

Ik heb deze tour gemaakt met Talvi Luther. Ze biedt drie standaard tours aan, Võsu - Kasmu - Võsu (12km), Võsu - Palmse - Võsu (27km) en Võsu - Sagadi - Võsu (20km) maar kan ook tours op maat maken. Talvi verhuurt ook fietsen voor degene die zelf op pad willen gaan.

Vanaf 2014 zal Talvi ook een klein pension hebben in Võsu waar je kunt overnachten.

Contact opnemen kan via: talvi.luther (at) hotmail.com of www.villaveranda.ee