Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 83.48 naar Tallinn Nu boeken

Pirita, vijf tot tien kilometer buiten het oude centrum van Tallinn,  was vroeger een oud vissersdorpje. Tegenwoordig heb je in het gebied dat bekend staat als Pirita het populairste strand van Tallinn, mogelijkheden voor sportieve activiteiten en veel groen, bijvoorbeeld in de botanische tuinen. Pirita ademt een heel andere sfeer uit dan de andere wijken: Er zijn clusters van huizen en winkels maar je zit toch midden tussen het groen. Er hangt hier de frisse geur van zee en dennenbomen. 

Pirita is het makkelijkste te bereiken met de groene route van de Tallinn City Tour bussen. Of maak gebruik van de diverse reguliere bussen die deze kant uit gaan zoals 34A, 1A en 38. Tussen sommige bezienswaardigheden zoals de Tv Tower en de Botanische tuinen kan je ook prima lopen. Lees ook vervoer in Tallinn.

Bezienswaardigheden Pirita

Talinn Tv Toren

De Tallinn TV toren is het beste uitkijkpunt over de stad. Na een uitgebreide renovatie ging de toren in 2012 weer open voor het publiek. Op de 21e verdieping (170m) is een glazen 360 graden panorama dek. Er is gebruik gemaakt van een futuristische uitstraling en vele technologische snufjes zoals beeldschermen aan slurfen die reageren op beweging. Dankzij deze beeldschermen weet je precies waar je naar kijkt.

Nog een verdieping hoger, op 175 meter, is een café-restaurant. Je kunt hier ook naar buiten. Je voelt hier de kou en heftige wind. Dankzij het rasterwerk voel je je echter toch veilig en de dekens die worden aangeboden tegen de koud zijn een fijne service. De echte waaghalzen kunnen ook nog een skywalk boeken.

Prijs per persoon  is €7,- Gratis met de Tallinn Card.

Botanische tuinen

De botanische tuinen zijn een prettige attractie voor iedereen die van natuur houdt en/of gewoon aan een beetje rust toe is. De tuinen zijn een van de grootste natuurgebieden in Tallinn en er zijn wandelpaden genoeg om je een paar uur mee te vermaken. De ligging aan de Pirita rivier op een stuk grond met heuveltjes is mooi.  Vlakbij de ingang is ook een grote kas vol met tropische planten.

Prijs per persoon  is €3,50,-
Gratis met de Tallinn Card.

Pirita Strand

Het strand van Pirita start bij de jachthaven en is twee kilometer lang. Over het algemeen geldt: hoe verder van Tallinn hoe rustiger het wordt. Het  strand is een geliefde plek om te zonnen en je hebt altijd een paar bikkels die de naar onze maatstaven frisse zee in gaan. Vanaf het strand heb je een mooi uitzicht op de skyline van Tallinn en de grote cruise- en ferry schepen die af en aan varen. 

Gelijk tegen het strand aan begint het naaldbos. Je hebt hier dus een mooie combinatie van bos, zand en zee waardoor niet alleen strandliefhebbers maar ook wandelaars en fietsers worden aangetrokken. Je kunt eventueel  terecht in het Pirita Adventure Park voor een tocht over touwbruggen tussen de bomen.

Er staat vaak een stevige wind en dat maakt het strand ook populair bij wind- en kite surfers. Er worden hier ook regelmatig internationale wedstrijden gehouden. Faciliteiten aan het strand heb je in de vorm van omkleedhokjes en toiletgebouwen. Richting de jachthavens zijn ook tentjes die o.a. ijs en hamburgers verkopen. 

Pirita kloostri  - St Bridget klooster ruines

De fotogenieke resten van wat ooit Pirita Klooster was, zijn een kijkje waard. Het klooster werd in 1412 gebouwd maar nu staan alleen nog de muren. Ook zijn er wat fundamenten te zien van bijvoorbeeld de keukens. Naast het klooster is een begraafplaats. 

Prijs per persoon  is €2,-
Gratis met de Tallinn Card

Varen op de Pirita rivier

Naast het klooster stroomt de Pirita rivier de zee in. Hier is ook een bootverhuur waar je terecht kunt voor roeiboten, kano's of waterfietsen. Verken hiermee stroomopwaarts de Pirita rivier en je zit gelijk in de groene natuur.

Een uur gratis roeiboot huren met Tallinn Card.

Maarjamäe Palace - Estland geschiedenis Museum 

Wil jij weten hoe het land Estland ontstaan is dan moet je zeker een kijkje nemen in dit museum. Er is een tentoonstelling over hoe Estland een onafhankeijk land was in 1918, bijvoorbeeld welk geld er toen was. Daarna gaat het over de tijd van de Duitse en Russische bezetting en hoe het weer een zelfstandig land  werd in 1992. De tentoonstelling bestaat voor een groot gedeelte uit teksten die helaas alleen in het Lets zijn en een aantal voorwerpen (met Engelse uitleg). Naast de vaste tentoonstelling heeft het museum vaak tijdelijke collecties. Voorlopig zal er in ieder geval een tentoonstelling over de 100 jaar Estse filmgeschiedenis te zien zijn. Al ken je de films niet de attributen die tentoongesteld worden zijn zeker interessant. 

Prijs per persoon  is €4,- Maarjamae en €3,- film tentoonstelling.
Beide gratis met de Tallinn Card.

Pririta Promenade

De Pirita Promenade is een fiets- en wandelpad dat langs de kust loopt. Vooral het gedeelte vanaf het Maarjamae Palace terug richting Kadriorg is prettig wandelen. Je hebt een mooi uitzicht over de skyline van Tallinn en er zijn diverse monumenten langs de route.