Bezienswaardigheden Kalamaja en Kadriorg Tallinn

Veel toeristen komen in Tallinn niet verder dan het pittoreske, oude centrum. Maar ook de andere wijken hebben veel bezienswaardigheden. Ontdek bijvoorbeeld de rijke geschiedenis van de mooie grote houten huizen en de paleizen in Kadriorg of houten visserhuizen en industriële architectuur in Kalamaja.

Kalamaja

Kalamaja is rustige wijk vlak naast het oude centrum en daarom erg gemakkelijk te bezoeken als je wat anders wilt zien dan het oude centrum van Tallinn. Zeker dankzij de in 2011 opgerichte Cultuurkilometer. Dit is een wandel- en fietspad (2 à 3 km) dat je vanafde haven nabij het oude centrum langs wat oude industrie naar de belangrijkste musea in Kalamaja brengt. 

Patarei Prison – Patarei gevangenis

Het eerste museum wat je tegen komt aan de Cultuurkilometer. Prikkeldraad, executiekamers en afgebladerde muren. Dat is wat je kunt vinden in de Patarei gevangenis in Tallinn. Veel van de spullen zoals bedden, stoelen en boeken zijn achtergelaten, wat bijdraagt aan de grimmige sfeer tijdens een bezoek. Het is zeker voor fotograven een geweldige plek om te bezoeken. 

De door de Sovjets gerunde gevangenis is in gebruik geweest van 1919 tot en met 2004. Deze gevangenis heeft sinds kort de deuren geopend voor bezoekers. Voor 2 euro mag je er rondlopen, maar omdat er verder geen uitleg is zouden we een tour aanraden.

Er zijn verschillende tours beschikbaar:

  • Een tour van één uur die een overzicht geeft van de mythes van de gevangenis.
  • Een “Prison Adventure” van drie uur waarbij je opgenomen wordt door de gevangenis als crimineel met alles wat daar bij komt kijken. Je vingerafdrukken worden genomen, een foto gemaakt en je zal ervaren hoe het is om gevangen te zitten.
  • Sinds kort is er ook een drie uur durende KGB-tour, die vanaf de oude stad begint in het KGB-museum en waarbij KGB gebouwen bekeken worden. De tour eindigt in de Patarei gevangenis.

Meer informatie: http://www.patarei.org/eng/

Prijs per persoon  is €2,- voor entree. De prijzen voor tours verschillen. 
Alleen te bezoeken van mei tot en met september. Af en toe zijn er speciale tours buiten deze maanden.

Lennusedam - Seaplane Harbour

Een aantal vliegtuig hangaren zijn omgebouwd tot het Lennusedam Museum dat in 2011 werd geopend. Het museum heeft zowel binnen als buiten diverse schepen waaronder een ijsbreker en het oudste houten schip dat in Estland gevonden is. 

De onderzeeboot Lembit is de grootste publiekstrekker. Je kunt binnen in de onderzeeër een voorstelling maken van het zware leven in een boot. Het museum zelf is ook architectonisch erg interessant. Er wordt gebruikt gemaakt van optimale verlichting en geluidseffecten om alles perfect uit te laten komen. Kinderen komen helemaal aan hun trekken met speciale maritieme kostuums die ze aan kunnen trekken, waterschietbanen en nog meer speciale activiteiten.

Prijs per persoon  is €10,-
Gratis met de Tallinn Card.

Kadriorg

Kadriorg was vroeger de wijk waar de rijken woonden en nog steeds een van de populairste wijken van de stad. Naast enkele mooie oude gebouwen kan je hier Estlands beste kunstmuseum vinden. Vrijwel alle musea  bevinden zich in of aan Kadriorg park. Dit is een goed verzorgd park met mooie oude bomen en wandel- en fietspaden. 

Momenteel wordt een deel van het park omgetoverd tot Japanse tuin, dit project moet in 2015 klaar zijn. 

Kardiorg is vanuit het oude centrum met de fiets goed bereikbaar. Met de fiets heeft als voordeel dat je ook de oude huizen in de omgeving kunt bekijken.  Een andere opties is om met een van de vele buslijnen of de tram je bij het ingang van het park af te laten zetten. Lees ook vervoer in Tallinn.

Kumu Muuseum

Het Kumu Art Museum is het grootste kunstmuseum van de Baltische staten en is geopend in 2006. Het Kumu museum geeft een overzicht van drie eeuwen kunst uit Estland, waaronder het socialistisch realisme en de non-conformistische Sovjetkunst. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen in het museum, die verschillende onderwerpen onder de aandacht brengen. Naast de kunst is ook het vier verdiepingen hoge gebouw bijzonder en gebouwd in de moderne bouwstijl. Het museum ligt een stukje van het oude centrum af. Je kunt het bereiken door middel van een stop van de Tallinn Sightseeing bus of met tramlijn nummer 1 of 3.

Prijs per persoon  is €5,50.
Gratis met de Tallinn Card.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van het museum.

Kadrioru Muuseum – Kadriorg Palace

Dit paleis is gebouwd in de 18e eeuw door Peter de Grote voor zijn vrouw Catherine I en is een indrukwekkend gebouw in de barokstijl. In het paleis kun je nu een collectie van (buitenlandse) kunst bekijken. Het paleis zelf is ook de moeite waard om te bekijken. De vertrekken zijn mooi en er staat ook nog een aantal meubels uit die tijd.

Het museum ligt vlakbij het Peter de Grote en Kumu Museum, die alleen in een ochtend / middag te bezoeken zijn. Net als de andere twee musea kun je er komen met tramlijn 1 of 3 of met de Tallinn Sightseeing bus.

Prijs per persoon: €4,80
Gratis met de Tallinn Card.

Peeter 1 Majamuuseum – Peter de Grote  Museum

Dit landhuis(je) van Peter de Grote is omgebouwd tot museum. Hij verbleef hier voordat het nabijgelegen Kadriorg Palace af was. Voor een museum is het vrij klein, maar het geeft je een beeld hoe Peter de Grote geleefd moet hebben. Een paar van Peter de Grote’s persoonlijke bezittingen zijn nog in het museum te vinden.

Prijs per persoon: €2,00
Gratis met de Tallinn Card.

Mikkel Museum

Tegenover het Kadriorg paleis is een klein museum. In dit museum is op de begaande grond een tentoonstelling gericht op kunst die door dieren in geinspireerd. Dit kunnen zowel schilderijen als beeldhouwwerken zijn. Op de bovenverdieping vind je klassieke schilderen waaronder enkele werken van Nederlandse en Belgische schilders. 

Prijs per persoon: €2,50
Gratis met de Tallinn Card.

Miia-Milla-Manda kindermuseum

Het Miia-Milla-Manda museum met mooie speeltuin is erg leuke voor ouders met kinderen. Het hele museum is namelijk gericht op kinderen vooral in de leeftijdsgroep 3 tot en met 11 jaar. 

Prijs per persoon: €2,60 museum, park gratis.
Gratis met de Tallinn Card.

Geschreven door Tikva .. op 08 Aug 2013 12:40.

Eindredactie door: Lisan Kerstens

vliegtickets

  • Voor slechts €131.20 naar Tallinn Nu boeken