Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 83.34 naar Luxor Nu boeken

Luxor in Egypte is een stad waar veel te doen en te zien is, zoals de Luxor Tempel, tempel van Karnak en natuurlijk de beroemde koningsgraven.Luxor is de locatie waar Thebes de hoofdstad van het  New Kingdom (1567-1058 BC) gevestigd was. Het is een aangename stad aan de Nijl. Een stad waar je zeker ruim de tijd voor moet nemen.

Bezienswaardigheden Luxor

Luxor tempel

Midden in Luxor vind je de Luxor tempel. Deze tempel is ’s avonds verlicht en dan bijzonder mooi. De tempel bestaat uit verschillende omsloten gebieden met zuilen galerijen en standbeelden van bijvoorbeeld sfinxen. Ook vind je hier de tweeling versie van de pylon die tegenwoordig in Parijs op de place de concordia te vinden is. Midden in het tempelcomplex vind je een moskee die nog in gebruik is.

Tempel van Karnak

Buiten Luxor vind je de tempel van Karnak. Dit reusachtige complex is gebouwd over een periode van 1300 jaar door verschillende Farao’s. Niemand wilde onderdoen voor de ander en de totale tempel is dan ook prachtig. zo werd Karnak het grootste religieuze bouwwerk dat ooit gemaakt is. Er vinden nog steeds restauratie werkzaamheden plaats. Het te bezoeken gebied groeit dan ook nog steeds.  Je kunt hier makkelijk een hele dage je ogen uitkijken een goede gids of een goede reisgids is echt een must. Ze wijzen je op allerlei bijzonderheden die je anders niet opgevallen zouden zijn. Een van de hoogtepunten van het hele complex is de hypostyle hal waar 134 gigantische pilaren staan; je kunt echt een voorstelling maken van hoe het hier vroeger uit heeft gezien. Ooit lag er een weg tussen de tempel van Karnak en de tempel van Luxor. Langs de hele weg zijn sfinxen die je kunt volgen. 

Valley of the Kings

Aan de overkant van de Nijl, op de westoever, vind je de Valley of the Kings hier kan je verschillende van de 64 tombes van de koningen bezoeken. De tombes werken met een roulatie systeem en niet elke tombe is dus altijd te bezoeken. Een ticket (EP 80 = € 10) geeft je de mogelijkheid om slechts 3 tombes te bezoeken. De tombes zijn vaak niet meer dan een lange hal met verschillende kamers. Alle energie is gaan zitten in de prachtige muurschilderingen. Hier is ook de tombe van Toetachamon. Eigenlijk is die niet zo spectaculair maar zijn mummie en 1 van de goude sarcofagen is er te zien. De entree tot deze tombe kost je een extra EP 100 (€ 13).

Valley of the Queens

In de valley of the Queens vind je uiteraard de tombes van de koningen. Ook hier geeft 1 ticket recht op het bezoeken van 3 tombes. Behalve die van Nefertari, hier worden maar een beperkt aantal personen toegelaten en je betaald extra.

Tombes van de notabelen

In dit gebied vind je ook verschillende tombes van de notabelen. Rijke egyptenaren die voor zichzelf een tombe lieten bouwen. Een klein gangetje en een kleine tombe maar ook met prachtige muurschilderingen. En daarom zeker de moeite waard om een paar van te bezoeken.
Kaartjes koop je van te voren bij het kantoortje op de rotonde. Bedenk van te voren welke je wilt zien. Voor ongeveer EP 25 /40 (€3/5) heb je een kaartje voor 2 tombes. De tombes van Mena en Nakht zijn erg leuk omdat hier veel taferelen van het dagelijks leven te zien zijn

Tempel van Hatshepsut

Aan deze kant van de Nijl vind je ook de tempel van Hatshepsut. De enige vrouwelijke farao van het oude Egyptische rijk. Haar stiefzoon vond dat ze hem de macht had moeten geven toen haar man dood ging (de normale procedure) en heeft als wraak alle afbeelden van Hatshepsut laten weghakken na haar dood. De tempel is ook zonder deze afbeeldingen spectaculair

Medinat Habu

Medinat Habu is na de tempel van Karnak de grootste en meest complexe tempel. De enorme tempel bood in tijden van oorlog bescherming aan de hele bevolking die daar destijds leefde. Bezoek deze tempel aan het einde van de dag want de zonsondergang zorgt voor een prachtig licht. Naast de tempel zit een leuk cafeetje met binnentuin, Happy Habu, waar je lekker kunt eten.

Rammesseum

Een van de minder geslaagde bouwwerken van Rames II het Rammesseum bevindt zich ook aan deze kant van de Nijl. Minder geslaagd omdat er niet goed rekening gehouden was met de overstromingen van de Nijl en de tempel daardoor als snel instortte. Toch leuk om even rond te kijken. Zo vind je er een reusachtige voet en een 1 meter lange vinger, beide onderdeel van een standbeeld van neergestort stambeeld van Ramses II.

Vervoer naar de westoever

De bezienswaardigheden op de westoever  kun je op verschillende manieren verkennen. Een veel gebruikte optie is het boeken van een tourtje. Je gaat dan met een bus met meerdere toeristen langs de grootste, hierboven ook beschreven, trekpleisters.
Het is ook mogelijk om een fiets te huren en op die manier de westoever te verkennen. Dit geeft je meer vrijheid. De wegen zijn goed begaanbaar en fietsen zijn ook op de westoever vlakbij de aanlegplaats van de ferry te huur en niet duur (€1,50 voor een dag).

Vanaf de ferry tot aan de valley of the kings is het 8 kilometer fietsen waarvan een kilometer of 5 een vals plat is. Op een fiets die past bij je lengte is dit een stuk minder zwaar dan op een te kleine fiets. Bekijk je fiets dus goed voor je hem neemt. Er is geen enkele vorm van schaduw in het gebied dus hou daar rekening mee.Hoewel het  tussen 12.00-13.30 uur lekker rustig is in de valley of the kings kan het wel veel te heet zijn voor de fietstocht er naar toe. Neem voldoende water mee en zet iets op je hoofd.

Bij de aanlegplaats van de ferry op de westoever kun je ook een ritje maken op een kameel, paard of ezel richting één van de valleien of tombes. Een andere optie is het huren van een taxi.

Vervoer naar Luxor

Luxor is vanuit Caïro goed bereikbaar met de trein. Je kunt kiezen uit een nachttrein (met bedden of met stoelen) of een dag trein. Niet alle treinen zijn toegestaan/aangeraden voor toeristen en op het treinstation kan je deze dan ook niet boeken. Wanneer je via de website van de Egyptische spoorwegen boekt heb je meer keuze. Bekijk de boekingswebsite Egyptische spoorwegen. Ook kan je met de trein verder reizen naar Aswan. Wil je bestemmingen aan de rode zee kust zoals Hurghada dan kan je de bus nemen.