bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: eefje

Egypte bevind zich in Afrika maar wordt ook vaak onder het midden-oosten gerekend. Egypte is 25 maal groter dan Nederland (en 32 maal België).

Bevolking

In Egypte wonen ongeveer 83 miljoen inwoners. Het grootste gedeelte van de bevolking ruim driekwart woont in de vruchtbare Nijlvallei. Ongeveer de helft van de bevolking in Egypte is jonger dan 18 jaar, het geboortecijfer is hoog. De regering onderneemt wel acties om familieplanning een belangrijk topic te maken maar op dit moment hebben deze acties nog maar weinig succes.

De grote steden in Egypte met name Caïro groeien snel. De bevolking komt naar de steden toe op zoek naar werk. Op dit moment woont al een kwart van de egyptenaren in het stedelijke gebied rond Cairo.

Egypte heeft etnisch gezien een gemixte bevolking. In het zuiden van Egypte rondom Aswan wonen de Nubiërs deze groep heeft een echt afrikaans uiterlijk. In het noorden wonen afstammelingen van het Hamito-Semitische ras dat de Nijldelta al duizenden jaren bewoont. Ook de Berbers, die de westelijke woestijn bevolken vallen onder deze groep ook al hebben die een eigen taal.

De laatste bevolkingsgroep zijn de bedoeïenen. Van oorsprong hebben deze nomaden geen vaste woon en verblijfplaats maar reizen met hun dieren door de woestijn. Vooral in de Sinaïwoestijn kan je nog echte bedoeïenen met traditionel levenstijl tegen komen.

In Egypte is het de gewoonte om onbekende uit te nodigen voor een kop thee. (Hier wordt erg veel suiker ingedaan) . Wees hier niet bang voor. Veel mensen bedoelen dit goed en vinden het interessant waar je vandaan komt. In winkels gebruiken ze deze methodes ook waar je vaak ook nog een boekenlegger of iets dergelijks met je naam in het Arabisch mee krijgt. Het is de bedoeling dat je dit aan neemt. Voor Egyptenaren is het heel belangrijk dat wat zij aanbieden ook geaccepteerd wordt. Of je hierna iets bij een winkelier koopt is iets wat je zelf bepaalt.

Half naakt rondlopen in Egypte wordt door de vingers gezien, maar is niet algemeen geaccepteerd. Broeken tot de knie en t-shirt worden als Europees beschouwd maar mini broeken en rokken als ordinair. Vooral in restaurants worden ze hier niet blij van. In het zuiden van Egypte zijn de Egyptenaren veel traditioneler als in het Noorden en Oosten van het land. Hier heb je wel de mooiste natuurgebieden en bergen welke je kunt beklimmen. Hotels zijn hier weinig maar de vriendelijke locals hebben meestal wel een oplossing voor je.

Recente geschiedenis

Sinds 1953 is Egypte een republiek. De eerste president werd al na een jaar afgezet en opgevolg door Nassar. Nassar ging in 1970 dood en werd opgevolgd door Sadat. Sadat werd door een Egyptenaar vermoord en ook zijn opvolger Hosni Mubarak die sinds 1971 aan de macht was kreeg met diverse moordaanslagen te maken. Geen was succesvol en Mubarak bleef lange tijd aan de macht.

Begin 2011 werd Mubarak tijdens een volksopstand afgezet. Veel Egyptenaren hopen op meer vrijheid en democratie. 

Religie

In Egypte wonen zowel Moslims als Christenen. Egypte is vooral gebaseerd op de Islam en dit komt 5 keer per dag ten oren door de gebedstoren van de Moskeeën. De meeste Christenen zijn te herkennen aan een kleine tatoeage op hun hand of onderarm. (Meestal een Vis of een Kruis) Christenen worden lichtelijk gediscrimineerd, althans dit vertellen zij zelf. Een gelovige Moslim krijgt de voorkeur boven een gelovige Christen.

Mannencultuur

In Egypte heerst een mannencultuur. Laat je als vrouw hierdoor niet afschrikken. Laat duidelijk merken dat Nee ook Nee betekent en laat je niet overhalen alleen met iemand mee te rijden. Mocht je in Egypte reizen en de man (of vrouw) van je dromen tegen komen en willen trouwen let dan goed op de trouwpapieren. De Nederlandse ambassade waarschuwt je hier voor. Eenmaal getekend kom je er als vrouw niet meer onderuit en is je nieuwe man de baas over jouw en je toekomstige kinderen.