Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: eefje

Egypte is zeer geschikt om te backpacken of zelfstandig te reizen. Het land biedt veel afwisseling: de oude Egyptische tempels, islamitische architectuur, de woestijn, prima stranden en de Rode Zee om te duiken. Egypte is nog betaalbaar (lees ook geld en budget Egypte) en het openbaar vervoer is goed geregeld (zie vervoer in Egypte).

De situatie in Egypte (2014) blijft onrustig dus laat je ter plekke goed informeren welke gebieden wel en niet veilig zijn.

In een tweeweekse vakantie kan je prima Caïro, Luxor, Aswan en een strandbestemming aan de Rode Zee-kust combineren. Of bezoek in twee weken juist de Sinaï met eventueel een uitstapje naar Caïro. Wanneer je 4 tot 6 weken de tijd hebt kun je het grootste deel van Egypte wel zien en heb je ook nog tijd om te duiken.

Caïro

De hoofdstad van Egypte spreekt veel reizigers tot de verbeelding, vooral vanwege de nabijgelegen piramides, de enige van de oorspronkelijke wereldwonderen die nog steeds bestaan. De stad zelf is levendig en heeft veel te bieden zoals de koptische wijk en de souq. Ook zijn er in de buurt nog meer piramides te vinden, zoals de getrapte piramides van Saqqara. Caïro is echter ook vies en druk en met de huidige politieke situatie de plek waar het snelst de vlam in de pan slaat. Meer weten? Lees ons artikel over Caïro.

Noord Egypte

Het Noorden van Egypte heeft nog meer te bieden dan alleen Caïro. Toch maken maar weinig reizigers maken hier tijd voor. Zo is er de kustplaats Alexandrië met veel Romeinse ruïnes, waaronder een gezonken stad. De woestijn is een attractie op zich, vooral het gebied dat bekend staat als de witte woestijn waar veel rare steenformaties te zien zijn. Er zijn diverse oase stadjes zoals Siwa. Siwa heeft alles: oude ruïnes, palmen, gigantische duinen, frisse bronnen, zoutmeren en ezelwagens. Het Suez kanaal heeft bij sommige reizigers ook veel aantrekkingskracht en in de nabijgelegen plaats Port Said heb je ook nog oude Engelse gebouwen. 

Luxor

Luxor, het vroege Thebes is een aantrekkelijke plek voor reizigers. Er is veel te doen en te zien. Aan de overkant van de Nijl ligt de Valley of The kings met de tombes van de Faraos. In het centrum van Luxor zelf staat de prachtige Luxor tempel. De nabijgelegen Karnak tempel beslaat een enorm gebied en heeft ook veel te bieden. Behalve deze bekende bezienswaardigheden zijn er in Luxor nog veel meer minder bezochte tempels en tombes. Luxor heeft ook genoeg prettige restaurantjes waar je kunt genieten van het uitzicht over de Nijl. Meer weten? Lees ons artikel over Luxor. 

Aswan & Abu Simbel

Aswan in het verre zuiden van Egypte zou niet snel bezocht worden was het niet voor enkele geweldige tempels in de omgeving, zoals de tempel van Abu Simbel waar Ramses II vier 21 meter hoge beelden van zichzelf liet uithakken in de rotswand. 

In de omgeving zijn nog meer tempels en een populaire manier om deze te zien is tijdens een relaxte cruise over de Nijl van Aswan naar Luxor. Veel budget reizigers kiezen voor een tocht met een feluccaboot. 

Kuststrook

Aan de Rode Zee kust zijn weinig authentieke dorpjes. De meeste bestemmingen bestaan nu voor een groot deel uit hotelaccommodatie. Verschillende bestemmingen hebben elk zo hun eigen pluspunten. Hurghada is de grootste en bekendste badplaats. Vanwege de vele toeristen heb je hier een uitgebreider nachtleven dan in de rest van Egypte. De stranden zijn mooi en breed en het duiken goed. Marsa Alan is een opkomende bestemming. Het is er rustiger dan in Hurghada en het koraal is hier nog van betere kwaliteit.

Wanneer je hier een hotel wilt boeken is het de moeite om te kijken of je via internet een leuke deal kunt scoren in een midrange accommodatie.

Dahab

In het zuiden van de Sinaï woestijn, aan de golf van Akaba, ligt het gezellige kustplaatsje Dahab.
Hoewel de badplaats steeds meer bezoekers trekt, blijft Dahab een knus dorpje met een aangenaam en gemoedelijk “hippie”-sfeertje. 
In de eerste plaats staat Dahab met z’n vele adembenemende koraalriffen bekend als een duikstek bij uitstek. 
De Rode Zee heeft een spetterend onderwaterleven. Duizenden vissen in alle soorten en maten zwemmen tijdens een duik aan je voorbij en de kleurrijke koralen zullen menigeen versteld doen staan. Een spectaculaire drop-off of een relaxte drift dive; alles is hier mogelijk.
Maar Dahab heeft meer te bieden.
Zo kun je er een heel arsenaal aan watersporten beoefenen, waaronder windsurfen, kitesurfen, wakeboarden en natuurlijk niet te vergeten: snorkelen!
Verder kun je Dahab en omgeving te paard of kameel verkennen en is ook een uitstapje met de Bedoeïen naar de woestijn niet te versmaden.
Voor de luieraars onder ons is het (overwegend kiezel-) strand met bijbehorende zonuren oneindig en is het met een shisha in de hand aangenaam toeven in de zachte kussens van een van de vele restaurants langs de bruisende, maar nog niet overvolle boulevard. 
Ook eten is er in overvloed: voor ieder wat wils.
Al met al is Dahab een uitstekende locatie voor een korte of langere vakantie.