Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Geld

De munteenheid van Egypte is de Egyptische pond. Houd er bij het pinnen rekening mee dat je niet te veel pint. Dan zijn het namelijk te veel briefjes en weigert de automaat. (en jij maar denken het staat toch echt op mijn rekening)

Mocht je geld nodig hebben is het veiliger en goedkoper dit binnen bij een bank te doen. Bij de bank wordt de wisselkoers aangehouden wat bij restaurants en hotels vaak niet het geval is, waardoor je veel minder krijgt voor je geld.

Zorg dat je kleingeld bij je hebt: men is hier gewend om voor alles een fooi te geven (en te ontvangen). In restaurants voldoet 10 procent. Aan hotelmedewerkers kun je tussen de 5 a 10 pond fooi geven (tussen de 0,60 en 1,20 euro) dit klinkt misschien weinig maar voor de Egyptenaren is dit veel en ze zullen je dankbaar zijn. 

Budget

Egypte is een zeer betaalbaar land voor de zelfstandige reiziger of backpacker. De entreekosten voor bijvoorbeeld de graven in de “Valley of the Kings” lopen wel op. Dit wordt echter gecompenseerd door de lage kosten van overnachtingsmogelijkheden, eten en openbaar transport. Ook het huren van een taxi voor een of enkele dagen is zeer betaalbaar.

Voor een kamer in een budget hotel of guesthouse moet je op €5-15 euro per nacht rekenen. De goedkoopste kamers zijn zonder eigen badkamer en zonder airco. Een volledige maaltijd incl. drankje kan je krijgen voor €2-4 euro wanneer je bij een lokaal restaurant eet. Over het algemeen zijn steden zoals Caïro goedkoper dan strandbestemmingen zoals Hurghada. Alcohol is wel verkrijgbaar als wordt het in traditionele steden niet gewaardeerd om in het openbaar te drinken. Een biertje in je hostel of aan de dode zee zal je €1-2 euro kosten. Entree tot het Giza plateau waar de piramides staan kost minder dan €10 euro.

Wanneer je als reiziger met 2 personen reist is €20-25 p.p.p.d. een prima budget. Neem je genoegen met de allergoedkoopste accommodatie, reis je langzaam en altijd met het openbaar vervoer en is een drankje of etentje op een terrasje niet aan jou besteed dan kan je dit nog wel verder omlaag brengen naar €15-20 p.p.p.d.

Studentenpassen geven in Egypte vaak veel korting, zelfs in hotels! Het moet alleen wel een internationaal erkende pas zijn. Zwaaien met je oude OV kaart heeft dus geen zin.

Aan de rode zee kust zijn de prijzen over het algemeen wel hoger. Het loont dan zeker om vanuit Nederland een vlucht + hotel te boeken. Wil je duiken dan zal je dit ook in je budget moeten incalculeren. De prijzen hiervan kunnen nogal verschillen. Duikleraren of snorkelinstructeurs proberen je eerst €50 euro per persoon te laten betalen, hap niet gelijk toe, draai er om heen en je kunt zeker voor de helft het water in. Probeer ook een duikpakket samen te stellen als je van plan bent meerdere dagen te duiken. Dit scheelt ook aanzienlijk in de kosten.