bolletjeom Geschreven door bolletjeom.

In Egypte zijn er een groot aantal feest en vrije dagen. 

De officiële vrije dagen zijn:

  • 1 januari: Nieuw jaar
  • 25 april: Feest van de Teruggave van de Sinaï door Israël
  • 1 mei: De dag van de Arbeid.
  • 18 juni:  Feest van de Terugtrekking vertrek van de laatste Britse troepen in 1956
  • 23 juli:  Gedenkdag van de Revolutie van 1952
  • 6 oktober: Overwinning van Egypte op Israël 1973 en de moord op president Sadat 1981
  • 23 oktober:  Nationale Suezdag
  • 23 december: Dag van de nationale bevrijding

Behalve deze officiële feestdagen die elk jaar op dezelfde dag vallen zijn er ook nog een aantal islamitische feestdagen. Deze worden bepaald door de islamitische kalender die minder dagen heeft dan de westerse kalender. Deze feestdagen schuiven ieder jaar tien à elf dagen (afhankelijk van de maan) naar voren. 

Ramadan, het suikerfeest en het offerfeest zijn de belangrijkste islamitische feesten die in Egypte worden gevierd. 

De ramadan is volgens de moslim traditie de negende maand van het islamitische jaar. Deze hele maand wordt er gevast zo is eten, drinken en roken niet toegestaan tot zonspgang en zonsondergang. 

Als reiziger is backpacken in Egypte tijdens deze periode iets lastiger. Maar als je je maar goed voorbereid zeker geen reden om niet te gaan. In plaatsen zoals Cairo zullen veel restaurants dicht zijn en moet je meer moeite doen overdag wat te eten te vinden. In toeristische plaatsen zoals Hurghada zijn ook overdag restaurant wel open. Wel wordt het op prijs gesteld als je niet op het terras gaat zitten. Eten, drinken en roken doe je niet in het volle zicht maar ergens discreet.

Mensen zijn aan het einde van de dag vaak gaar en moe. Een voordeel is dat je dan minder last zal hebben van mensen die je wat willen verkopen. Dit blijven nu eenmaal liever op hun stoel in de schaduw zitten. Wil je echter rond de tijd van zonsondergang een taxi vinden dan zal dit lastig zijn, de meeste taxichauffeurs haasten zich namelijk naar huis. 

De Ramadan wordt gevolgd door het driedaagsesuikerfeest, Aid el Seghir of Aid al-Fitr. Dit is een periode dat het als reiziger wat lastiger is om transport te regelen. Veel lokale mensen uit de grote steden gaan op bezoek bij hun familiie in de dorpen. Het suikerfeest is een periode van uitbundig eten en feesten, ook giften aan de arme zijn belangrijk. Met het suikerfeest begint het bedevaartsseizoen naar Mekka.

Het offerfeest, Aid el Khebir, begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Tijdens dit feest wordt herdacht dat god (allah) Abraham vroeg zijn zoon te offeren, net op het moment supreme gaf god Abraham een schaap om te slachten ter vervanging van zijn zoon. Het is gebruikelijk voor families in Egypte om ter ere van dit feest een slaap te slachten. 

Andere belangrijke dagen zijn Premier Moharem, het islamitisch nieuwjaar en Mouloud, de verjaardag van de profeet Mohammed. Dit zijn meestal geen vrije dagen.

De Kopten een groep orthodox christenen die in Egypte wonen hebben hun eigen feestdagen. Op 7 januari wordt het koptisch Kerstmis gevierd. Daarnaast is er nog Sjam al-Nassim, het kleurrijke, koptische lentefeest . Dit feest wordt meestal geviers met een dagje uit naar het park of het strand. De datum van dit feest is de eerste maandag na het koptisch Pasen.