bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Nederlanders zijn niet visumplichtig in Ecuador. Bij aankomst krijg je automatisch toestemming om 90 dagen (dus niet drie maanden) in het land te verblijven.

Denk er wel aan dat je voor Ecuador een geldig paspoort nodig hebt, alsmede een retour ticket. Een Europese identiteitskaart is niet voldoende. Zonder paspoort dat nog zes maanden geldig is, loop  je aan de grens of op het vliegveld het risico terug gestuurd te worden.

Iedereen die langer dan drie maanden (maximaal 6) in Ecuador wil verblijven heeft een visum nodig. Tevens is het verplicht om altijd je paspoort bij je te dragen, want er wordt in Ecuador zelf en aan de grenzen veel gecontroleerd. 
Wanneer je niet met je paspoort op zak wilt lopen kan je ook een kopie maken en die bij je dragen. Denk er aan dat je ook een kopie maakt van de pagina waar het visumstempel in staat! 

Verlengen van je toeristenvisum is mogelijk. Kwestie van een stempeltje halen in Quito en je mag nog eens 90 dagen blijven. Let even op dat 90 dagen niet gelijk is aan 3 maanden! Wanneer je 2 of 3 dagen te laat terug vliegt naar Nederland kan je een boete van een paar honderd dollar krijgen! 

Het is mogelijk om in je eigen land een visum aan te vragen voor Ecuador als je er wilt gaan studeren of vrijwilligerswerk wilt gaan doen.

Wanneer je in Ecuador aankomt moet je dit visum laten registreren. Dit klinkt als iets eenvoudigs maar dat valt tegen. Daar gaan wel een aantal bezoekjes aan kantoren in Quito inzitten. 

Je krijgt dan namelijk op het vliegveld een gewoon 3 maanden stempel. Binnen 2 weken moet je in Quito naar het emigratie kantoor (San Ignacio y San Javier). Adres: Gaspard de Villarroel / Av. 6 de Diciembre

Dat kantoor is tot 13.00 open. Ga zo vroeg mogelijk als je geen zin hebt om uren te wachten (letterlijk).

Behalve je visumpapieren en paspoort heb je ook een kopie van je paspoort nodig en moeten alle papieren in een bruine map zitten. Soms zijn ze soepel voor toeristen en pakken ze een oude map voor je en soms sturen ze je weer de straat op om zo'n mapje te gaan kopen. Hierna mag je weer gewoon in de wachtruimte gaan zitten.

Wanneer de meneer zijn papieren heeft in de juiste mapjes krijg je een papiertje mee met daarop een bankrekening nummer. Je moet namelijk $10 storten op de rekening van het ministerie. Je steekt de straat "6 de Deciembre" over naar Banco Nacional en stort daar het tientje. Met het betalingsbewijs loop je dan weer terug naar het kantoor. Hier gaat het betalingsbewijs in je dossier en dan mag je 2 dagen later terugkomen. 

2 dagen later ga je je papieren ophalen. Hierna ga je terug naar het emigratie kantoor of naar het andere emigratiekantoor op de Avenue Rio Amazonas (tegenover shoppingcentre El Jardin). Hier moet je weer "iets" doen. Zorg in iedergeval dat je hier een zogenaamde "Censo" krijgt. Dit is een kaartje ter grootte van een visitekaartje en hier staan je gegevens op. Zonder Censo kan je een boete krijgen bij controle of wanneer je het land verlaat.

Ook op dit kantoor moet je weer van alles mee hebben. Je moet weer een kopie hebben van je paspoort en nu ook van de nieuwe pagina met het stempel van het vorige kantoor. Dit moet in een bruine envelop. Je hebt hier ook een pasfoto nodig. Naast het kantoor zit een winkeltje waar je enveloppen kunt kopen, kopieren en pasfoto's kunt laten maken.

Als alles goed is kan je deze papierwinkel in 1 dag afhandelen maar soms moet je nog een keer terug komen. 

Mijn tip: Begin direct aan deze papierhandel, Je moet dus een volle werkweek in Quito zijn en ga vroeg naar de kantoren. 

De Ambassade in Nederland 

Koninginegracht 84
2514 AJ Den Haag
Tel.: 070-3469563, consulaat: 070-3463753
Geopend: maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur. (tussen 13 en 14u. gesloten)

Nederlandse Ambassade in Quito: 

Edificio World Trade Center
12 de Octubre 1942 y Cordero
Piso 1 Quito
Tel.: 00-593-2-229230