Leonora Geschreven door Leonora.

Ecuador is een klein land. Dat betekent dat ook de meest afgelegen uithoeken in een dag te bereiken zijn. 

Bus

Het busvervoer in Ecuador is redelijk goed geregeld. Op korte trajecten zijn de bussen niet erg comfortabel, op de langere trajecten iets meer. Een feit blijft dat de beenruimte in deze bussen minimaal zijn en dan kunnen ook de rugleuningen van de stoelen vaak flink plat. Voor de wat langere personen onder ons dus niet altijd even prettig. Er rijden tussen langere trajecten soms nachtbussen (bv canoa - Quito). Goed om te weten is dat je op dit traject geen grote (dagrugzak) in de bus mag mee nemen. Om problemen te voorkomen kun je beter een klein rugzakje/ tasje met je paspoort en dergelijke mee de bus in nemen en je grotere dagrugzak de laadruimte laten doen. Het kan ook zijn dat je ineens politiecontrole krijgt. Mannen en vrouwen worden dan uitelkaar gehaald en de mannen worden gefoulieerd. Deze controle is gericht op drugs en wapens. (ik weet niet zeker of dit alleen in het noorden voorkomt of ook in de rest van Ecuador).  Wanneer alles in orde is mag iedereen weer instappen.

Op de busstations wijst het zich vaak vanzelf welke bus je moet hebben doordat mensen roepen welke bus er aan komt of aan je vragen waar je heen moet en je dan mee nemen naar hun bus of aanwijzen waar je moet zijn. Vaak doen ze alsof de bus bijna vertrekt en is er heel veel haast, maar wanneer je eenmaal in de bus zit kan het zo nog 10 minuten duren (of langer) voordat de bus vertrekt. Je kunt vaak voor bussen een kaartje kopen bij een loket (deze mensen wijzen je ook waar de bus vandaan vertrekt en hoe laat) Maar in de bus betalen is ook heel normaal. Je gaat gewoon zitten, na een tijdje komt er iemand langs die vraagt waar je heen gaat en dan betaal je. In de kleine streekbussen betaal je meestal op het moment dat je uitstapt. Mensen willen vaak heel graag helpen het kan dus voorkomen dat er ineens tegen je wordt gezegd dat je ergens uit moet om over te stappen op een volgende bus, zodat je sneller op plaats van bestemming bent. Helaas is er dan verder niemand meer die je kan vertellen waar dan precies die volgende bus vandaan vertrekt en hoe laat waardoor je dus op een kruispunt in een stad staat en niet zo goed weet welke kant je op moet. Fijner kan dus zijn om gewoon door te rijden tot het volgende busstation waar alles duidelijk staat en wordt aan gegeven.

Wanneer je de grens van Ecuador en Peru wil oversteken is dit prima te doen met een nachtbus. Wanneer je bv je reis in Ecuador eindigt in Vilcabamba kun je gemakkelijk vanuit Loja de nachtbus pakken naar Piura (Peru) de bus blijft op je wachten bij de grens en wanneer alle formaliteiten zijn gedaan stap je weer in en wordt de reis vervolgt. Vanaf Piura kun je gemakkelijk een volgende bus pakken naar een bestemming in Peru.

Vliegen

Binnenlandse vluchten zijn mogelijk naar de meeste provinciehoofdsteden en een aantal plaatsen in het regenwoud. De meeste vliegveldjes worden niet dagelijks aangevlogen en vluchten zijn - zeker in het hoogseizoen - nogal eens vol. Tijdig reserveren is daarom aan te raden.

Vliegen naar de Galapagos
Hieronder de prijzen voor de verschillende routes:

  • Guayaquil – Galapagos – Quito: $330.00
  • Guayaquil – Galapagos – Guayaquil: $313.00
  • Quito – Galapagos – Quito: $351.00
  • Quito – Galapagos – Guayaquil: $333.00 

Websites met verschillende vliegtuig maatschappijen waar je prijzen kan vergelijken.

www.tame.com.ec
www.icaro.aero  Tel. 2903395
www.earogal.com.ec  Tel. 294 2800

Quito airport Tel. 294 4900
Je kunt ook naar het vliegveld gaan en daar ter plekke boeken. Prijzen zijn het zelfde.

Carpe Diem heeft voor 275$ retourtickets en kan die telefonische  voor je boeken. Guayaguil – Galapagos en Quito - Galapagos.  Het enige nadeel is dat je de datums na boeking niet kan veranderen en bij de duurdere tickets kan je onbeperkt je terug reis veranderen en de het eiland waar je vandaan wil vliegen. Elise Tel.  00 593 (0) 8789  6006 – (0) 2295 4713

Taxi

In de grote Ecuadoriaanse steden kun je goed een taxi nemen. Taxi's zijn niet al te duur en op elke hoek van de straat is wel één te vinden. Pas wel op aangezien de prijzen nogal eens omhoog kunnen gaan wanneer een toerist in de taxi komt. Zorg ervoor dat de meter altijd aanstaat. Ook is het over het algemeen zo dat taxi's die voor het vliegveld staan om reizigers op te pikken een hoger tarief hanteren dan taxi's die je op straat aanhoudt. Zorg wel dat je in een officiele taxi stapt. Vooral in de grote steden rijden ook illegale taxi's. In veel gevallen zal het geen enkel probleem zijn om hier mee te reizen, maar helaas gebeurt het ook dat toeristen die mee gaan met deze taxi's worden beroofd.