bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Je kunt in het Cuyabeno Reserve meerdaagse trips doen. Over het algemeen worden de 4 dagen/3 nachten en de 5 dagen en /4 nachten aangeboden. Maar er is veel meer mogelijk!

De normale tours
De toers verschillen nauwelijks per organisatie. Wanneer er iets afwijkt van normaal staat dat vermeld bij de individuele informatie per lodge. Wat je op welke dag doet is afhankelijk van het weer, wanneer je aankomt in de lodge en van je gids. Zelfs als een lodge een dagprogramma op de site heeft staan wil dit nog niet zeggen dat die volgorde ook werkelijk gevolgd word. Maar aan het einde van de tour heb je wel alle onderdelen gedaan. Over het algemeen heb je een activiteit in de ochtend, een pauze na de lunch van een uur of 2 en in de namiddag en avond een activiteit.

Kanotripjes met motor
Je gaat een aantal keer met de kano op pad om dieren te spotten. De beste en meest relaxte manier om grote afstanden af te leggen en om dieren te zien. De motor word vaak uitgezet wanneer er iets te zien valt.

Kanotripjes zonder motor
Je gaat dan vaak eerst met de motorkano de rivier op en stapt dan over in de kleine kano met peddels en mag dan terug peddelen. Soms vertrek je direct vanuit de lodge. Afhankelijk van de stroming in de rivier en de afstand die je af moet leggen is dit een leuke ervaring of eentje waar je spierpijn aan overhoudt. Wel of geen spierpijn, toppunt is toch wel dat alles om je heen stil is en je alle tijd hebt om de details van de natuur om je heen te bekijken.
Dit onderdeel valt soms niet in de 4 daagse tour.

Zonsondergang op het meer
De meeste lodges bezoeken het meer met de verdronken bomen 1 maal. Meestal voor zonsondergang omdat die op het meer het beste tot zijn recht komt. Zwemmen tijdens de zonsondergang is mogelijk. Het meer is werkelijk uniek omdat het je de kans geeft om de toppen van bomen op ooghoogte te zien en er veel gebeurd in zo'n boomtop. 1 lodge komt nooit op het meer omdat het te ver weg is en 1 lodge ligt aan het meer en komt er dus iedere dag.

Pirhana vissen
Dit is vaak een onderdeel van een kanotochtje. Sommige lodges bieden de mogelijkheid om de gevangen vis mee te nemen en klaar te maken. De meeste lodges laten de vissen gewoon weer vrij.

Vogels kijken
Dit tripje is meestal om 6.00 's ochtends en optioneel. Het is het tijdstip van de dag dat de vogels ontwaken en het meeste geluid maken.

Dagwandeling
De dagwandeling duurt vaak een uurtje of 2. Je krijgt veel uitleg over de planten en bomen. Hun medicianele gebruik en hoe de indianenstammen de planten gebruiken. Vaak zie je ook nog wat kikkers en interessante insecten. Afhankelijk van het seizoen (nat of niet) en de gids kan deze wandeling erg avontuurlijk zijn. Er zit bijna geen hoogteverschil in de wandeling maar soms voert ie wel door een moeras. Dit moeras heeft geen pad meer en de doorsteek kan heel nat uitpakken! Nat worden tot boven de rand van je rubberlaarzen is geen uitzondering en sommige avontuurlijke groepen gaan oksel diep. Wanneer je met een kleine groep bent kan je eventueel overleggen met de gids en je groepsgenoten over de zwaarte van de wandeling.

Nachtwandeling
De nachtwandeling duurt vaak maar 45 minuten. Iets wat kan voelen als uren voor de mensen met angst voor spinnen en slangen. De kans dat je een slang ziet tijdens een nachtwandeling is overigens maar klein. Meestal zie je spinnen zoals de Tarantula en heel veel soorten insecten.

Nachtboottochtje
Met de kano en een zaklamp ga je kijken of je oogjes ziet oplichten. Het doel is meestal om kaaimannen te spotten en met een beetje mazzel een slang of een nachtaapje.

Community
Een bezoek aan een community is hoogstwaarschijnlijk niet wat je ervan verwacht. De zogenaamde "indianen" , zoals ze soms verkocht worden, zijn natuurlijk ook meegegaan met hun tijd. De stammen die altijd in dit gebied hebben gewoond hebben dat recht behouden en er zijn kleine gebieden aangewezen waar ze nog steeds mogen jagen. In de praktijk doen ze dit nog maar zelden. De westerse kleding en tv hebben zijn intrede in de dorpen gedaan en er is nog maar weinig traditioneels te zien. De mensen leven van landbouw en het toerisme. Alle bootmannen worden ingehuurd in de dorpjes. Tijdens een community bezoekje laten ze zien hoe cacao groeit en mag je het vruchtvlees om de bonen proeven. Daarna ga je Yuca van het veld halen en laten ze zien hoe ze dat bewerken totdat ze er een brood van hebben gemaakt. Deze excursie kost 1 a 2 dollar extra. Dit is vaak een dagtocht van 6 uur waar de heen en terugtocht ook benut word om dieren te spotten.

Shaman
Er zijn maar een paar lodges die een bezoek aan een Shaman aanbieden. Wanneer je dit wilt moet je er specifiek naar op zoek en met nadruk melden dat dit belangrijk voor je is. Een shaman is een traditionel genezer. Hoewel een bezoekje aan een shaman een redelijk hoog toeristengehalte heeft is de beste man nog steeds actief als genezer en word hij gerespecteerd en veel geraadpleegd door de mensen die in de jungle wonen. Afhankelijk van de Shaman kan het bezoek geweldig zijn of wat tegen vallen. Over het algemeen is hij prachtig aangekleed met verenhoofdtooi en een papagaaienveer door zijn neus. Dat alleen kan al reden genoeg zijn om er 1 te willen bezoeken.

Vraag wel altijd eerst toestemming om te fotograveren en wanneer het antwoord positief is fotograveer dan met mate. In principe hebben ze het namelijk liever niet en ze willen graag gerespecteerd worden om hun werk en kennis van de natuur en niet misbruikt worden als mooi plaatje voor een fotograaf. Een goede Shaman verteld over zijn opleiding tot shaman en wat hij wel en niet kan genezen en hoe hij dit doet. Ze gebruiken soms een halucinerend middel om de ziekte bij een patient te zien en soms bieden ze dit voor een belachelijke prijs te koop aan. Genezen of raden welke ziekte je hebt, daar beginnen de shamannen niet aan. Wel kan er een kleine reinigingsceremonie plaats vinden zodat je kwade geesten weer een tijdje verjaagd zijn.
Deze excursie kost $2 extra.

4 of 5 dagen?
Het verschil tussen de 4 daagse en 5 daagse toer zit hem vaak in een bezoek aan een dorpje in de jungle. Een zogenaamde community. Laat dit niet de doorslaggevende reden zijn om een 5 daagse tour te boeken want soms krijg je deze excursie ook op de 4 daagse tour als dat beter uitkomt. Wil je dit absoluut niet missen dan moet je voor de zekerheid toch voor de 5 daagse tour gaan. 4 dagen is voldoende om een redelijk kans te hebben om dieren te zien. 5 is voor iedereen die tijd heeft en het maximale er uit wil halen.

Vergeet niet dat met de 4 en 5 dagen ook de aankomst en vertrekdag worden meegerekend!! Je hebt dus, afhankelijk van een vlucht of aankomst tijd, vaak maar 2 of 3 volle dagen in de jungle!

Andere mogelijkheden
Ander mogelijkheden zijn meerdaagse trekkings waarbij je iedere nacht in een ander kamp slaapt.
Over het algemeen zijn dit trips van meer dan 5 dagen maar soms kan ook een kortere trip voor je op maat gemaakt worden. Een en ander is sterk afhankelijk van de organisatie. Bij de kortste trip ga je in 5 dagen van zuid naar noord door het park en slaap je iedere nacht in een ander kamp. De langere trips gaan tot aan de grens met Peru en maken een rondje.Voor de echte liefhebbers zijn er weken durende trips door Peru richting de Amazone. Hiervoor moet je wel ruim van te voren gaan organiseren, een groep mensen bijeen brengen, genoeg geld hebben en heel erg dol zijn op de soms primitieve omstandigheden in de jungle!

Een andere mogelijkheid voor een korte trip is via een organisatie die trips aanbiedt waarbij je met een kayak de rivier afzakt.

Een lodge kiezen
Vrijwel alle lodges bieden hetzelfde programma. Eigenlijk hoef je daarvoor niet eens te kijken. Wat belangrijk kan zijn in je keuze is de locatie en comfort.  Lees het hoofdstukje  Accomodatie/Lodges in Cuyabeno eens door.

Het droge Seizoen
Het droge seizoen is in December, Januari en Februari en dan zijn sommige lodges genoodzaakt om op een andere locatie te openen. Ze gebruiken dan de zogenaamde "camps" die ook gebruikt worden tijdens de lange trekkings. De omschrijvingen bij Accomodatie/Lodges  zijn van de hoofdlodges. Wanneer ze gebruik moeten maken van een kamp dan is de accomodatie veel primitiever.