bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Ecuador wordt niet alleen gekenmerkt door een veelzijdig landschap maar ook een klimat dat zeer wisselvallig is.

Het klimaat

Het weer in Ecuador is zeer wisselvallig. In feite kent Ecuador een nat seizoen en een droog seizoen. Aan de kust is het droge seizoen van mei tot en met december. Het is dan ook vaak wat koeler. In het natte seizoen is het niet alleen zeer vochtig, maar ook zeer heet. Het is vaak gemiddeld rond de 30 graden. Het natte seizoen is van januari tot en met april.

In de Andes is de temperatuur het gehele jaar iets koeler dan aan de kust; het is gemiddeld 25 graden. Het droge seizoen begint hier iets eerder dan aan de kust: van april tot en met november. In de Amazonebekken heb je eigenlijk geen onderscheid tussen droog en nat want daar is het het hele jaar door regenachtig maar van augustus tot december valt er het minste regen. De beste reistijd is tussen juni en september; dan valt het minste regen en is de temperatuur aangenaam. Dit is ook nog eens de beste tijd voor het spotten van walvissen! 

Kleding

Wat is het verstnadigste om mee te nemen met een klimaat dat zo wisselvallig is? Het is aan te bevelen in ieder geval een regenjas mee te nemen! Dan ben je enigszins beschut tegen de regenbuien. Daarnaast katoenen kleding in verband met de hoge luchtvochtigheid. Een trui of vest komt ook altijd van pas want het kan soms behoorlijk afkoelen in de late avond. Verder zijn bergschoenen verstandig indien je lange wandelen gaat maken. Voor tochten in de jungle kun je ter plekke rubberen laarzen huren.