bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

De Amazone rivier ligt niet in Ecuador maar er stromen wel heel wat rivieren vanuit Ecuador naar de Amazone. Een groot gebied in Zuid-amerika valt dan ook onder de noemer "Amazone Basin". Toch zul je in Ecuador meer de naam "El Oriente" horen voor het gebied.

El Oriente is het hele gebied dat rechts ligt van de Sierra (de Andes) en bestaat uit regenwoud. Je kunt het regenwoud op verschillende plaatsen bezoeken. Grote delen van De Oriente zijn bewoond en je vind lang niet altijd het regenwoud dat je voor ogen had.

De meest voor de hand liggende gebieden om te bezoeken als toerist zijn de gebieden rond Tena, Coca en de Cuyabeno Reserve. Vanuit Tena zijn de tripjes meer gericht op wildwaterraften en biedt de jungle niet meer dan een goede blik op de vegetatie. Dieren zal je in dit gebied weinig zien. In de buurt van Coca schijnt het beter te zijn maar hier moet ik nog naar toe. Later plaats ik daarover meer informatie hier. De Cuyabeno Reserve heb ik 15 dagen bezocht en 5 lodges gekeurd voor een reisbureau in Ecuador.
De zogenaamde lodges hier richten zich op het kijken van dieren.

Paklijst voor de jungle

Probeer zo min mogelijk mee te nemen. Jouw tas en die van de andere reizigers moeten namelijk voor in de kano. Wanneer je de mogelijkheid hebt om je grote rugzak ergens achter te laten, doe dit dan. Het woord "Regenwoud" zegt het al: Het regent er vaak. Zorg dus dat je wel voldoende kleding bij je hebt om een droog setje aan te kunnen trekken want drogen doet je kleding niet. De lodges hebben allemaal rubberlaarzen die je op alle wandelingen gebruikt en ze hebben meestal regenponcho's. Behalve toiletartikelen en wat kleding mogen de volgende zaken niet ontbreken in je tas.

- je paspoort (geen kopie)
- Zaklamp!!!
- zonnebrandcrème
- anti muggenspray
- shirt met lange mouwen
- broek met lange pijpen
- zwemkleding
- handdoek
- pet of hoedje
- Eventueel een regenjas
- plastic zakken om je kleding in droog te houden
- voldoende batterijen voor je camera en zaklamp
- wandelschoenen zijn niet noodzakelijk. Sandalen zijn ook een goede optie
- snacks voor de tussendoor trek of als het eten later komt dan je lief is.

Malaria

In de Cuyabeno reserve zijn nauwelijks muggen. Dit komt omdat dit een gebied is met zogenaamd zwartwater dat een zuurte graad heeft waar muggen geen eieren in kunnen leggen. Toch zijn er af en toe regenwaterpoeltjes dus helemaal mugvrij is het niet. De GGD raadt alleen malaria tabletten aan voor mensen die een groter risico lopen op ernstige klachten wanneer ze malaria krijgen en wanneer je langer dan een week in het gebied verblijft.
Het stadje Lago Agrio heeft daarentegen een groter probleem met muggen dus het is zaak zeer goed te smeren wanneer je daar langer dan een paar uur bent.