Christa de Ruijter Geschreven door christa.

Deze informatie is voor flexibele backpackers die graag naar de Galapagos eilanden willen maar geen $1000 voor een week willen uitgeven aan een dure cruise. Met een paar engeltjes op mijn schouder heb ik een maand kunnen genieten op de Galapagos voor $1000. Bueno, Bonito y Barato!

De Galapagos eilanden zijn een eigenlijk een verspreide groep eilanden in de Stille Oceaan. Officieel horen de Galapagos eilanden bij Ecuador. De Galapagos eilanden zijn ontstaan door vulkanische activiteit en groeide uiteindelijk uit tot 13 grote eilanden, 6 kleinere en 40 mini-eilandjes. Een aantal vulkanen is nog actief. Op de Galapagos eilanden kom je een weelde aan bijzondere diersoorten tegen, naast de blue- en red-footed bubi’s kun je ook flamingo’s, pinguïns, iguana’s, albatrossen en verschillende soorten haaien bewonderen. Animal planet life!

Hoe kom je zo goedkoop mogelijk op de Galapagos eilanden?

Om op de Galapagos eilanden te komen vlieg je vanuit Ecuador. Op de volgende sites kun je prijzen vergelijken van verschillende vliegtuigmaatschappijen. Ook kun je op de gok naar het vliegveld gaan en ter plaatse een ticket boeken. Dit is niet aan te raden tijdens de feestdagen maar als je een beetje flexibel bent is er buiten het hoogseizoen vaak genoeg plek.

Tip: Via Carpe Diem, een reisbureau in Quito (Old town, San Blas, naast Hostal Secret Garden) kun je
voor $275 (retour) van Guayaguil en Quito naar Galapagos vliegen. Het enige nadeel van deze tickets is dat je de data niet kunt veranderen. Bij duurdere tickets is het vaak wel mogelijk om te retourdatum (of het eiland van vertrek) aan te passen. Retourdatum veranderen is gratis, veranderen van vliegveld 10 dollar, als je je ticket verandert van uitvliegen van San Cristobal naar uitvliegen vanaf Baltra komt er nog 15,50 aan belasting bij.

Aerogal is de meest flexibele en meest meewerkende airline om je vlucht te veranderen, vooral als je steeds weer van gedachten verandert. Zelfs op het vliegveld 2 uur voor vertrek of een uur voor vertrek kun je nog veranderen.                                                                                                                                 

Naast een vliegticket is er een 10 dollar luchthavenbelasting die apart moet worden betaald en bij aankomst in Galapagos 100 dollar National Park Entrance Fee (ongeacht hoe lang je blijft!)

Op dit moment is dit reisbureau ook bezig met het organiseren van een ‘Island hopping tour’ in combinatie met het vliegticket. 

Carpedm Adventures: http://carpedm.travel/
Antepara E4-70 y Los Rios
sales.carpedm@gmail.com
00 (593) - 2295.4713 / 00 (593) (0) 8.534.1575
Geopend van maandag tot zondag van 9 - 6pm. 7 dagen per week

Reisinformatie Galapagos eilanden

Vrijwilligerswerk

Overal op de Galapagos eilanden kom je vrijwilligers tegen. Voor meer informatie:

De bewoners van de Galapagos eilanden verstaan de toeristen wel, maar weten vaak niet hoe ze vragen moeten beantwoorden.

Het beste is om vrijwilligerswerk vanaf het vaste land te organiseren, is wel mogelijk op Galapagos zelf, maar dan ben je verplicht om eerst weer naar het vaste land te vliegen, en dan weer terug naar Galapagos. Dit kost je dus een extra retourticket Galapagos. Ook moet je nogmaals de 100 dollar park entrance fee betalen 10 dollar airport tax.

Dagtripjes 

In alle straten kun je boekingskantoortjes vinden voor dagtripjes en cruises naar Seymour, Isabela, San Cristobal, Floreana, Bartolome, Epanola, Santa Fee. Als je een cruise boekt is het goed mogelijk om af te dingen. Je kunt ook zelf een boot pakken om een ander eiland te bekijken. Er gaan dagelijks boten voor $ 30 (enkele reis p.p.).

Duik- en snorkelfanaten zitten op de Galapagos eilanden helemaal op hun plek. Voor twee duiken betaal je $120 a $180. De prijzen lopen nogal uiteen, dus het beste kun je eerst even op onderzoek uit gaan. De meeste snorkeltrips kosten ongeveer $80 voor een dag (soms slechts een halve dag). Wil je op eigen houtje gaan snorkelen, snorkelspullen kun je bij elke agency huren voor $5 per dag.

Op San Cristobal kun je een dagtrip doen met Travel agency  ‘Chalo Tours’. Dit is me heel goed bevallen. Gesnorkeld tussen de schilpadden, reuzenmanta’s en zeeleeuwen, op weg naar Kicker Rock een walvis gespot, bij Kicker Rock gesnorkeld en hamerhaaien gezien, lunch aan boord, en nog een tijdje bij een wit zand strand gedobberd. Dit alles voor $45! 

Santa Cruz 

Accommodatie
Naast het Flamingo hotel is een wit huis op de hoek van de straat waar een familie op hun bovenverdieping kamers verhuurd. Het huis ligt ongeveer 10 minuten lopen vanaf het centrum. Hoe langer je blijft hoe goedkoper het wordt. Hier betaalden wij 15$ voor twee personen. 

Bezienswaardigheden
Tortuga bay: ligt op 45 minuten lopen van Puerto Ayora, een parelwit strand vol met iguana´s, vogels en zeeleuwen en als je ongeveer een km naar rechts loopt, mangroves en perfecte spot om te snorkelen. Surfspot onder de Galapagos surfers.

Charles Darwin Center: 20 minuten vanaf Puerto Ayora. Hier kun je de vrienden van Lonesome George en zijn vrienden bezoeken.
Las Grietas: Finch bay, neem een water taxi voor $0,60 naar The Point, 20 minuten lopen over lava rocks tussen de cactussen door en je komt uit bij 2 muren ontstaan door lava, vergeet je snorkel gear niet!
Las Ninfas: verfrissende rustige lagune omringd door mangroves.

Los Gemelos, Lavetunnels & Rancho Primicias: met taxi $35. Op Rancho Primicias ($3) kun je tussen de tortoises rondlopen. Dit is ook mogelijk op El Chato Tortoise Reserve.

Playa Garrapatero: strand aan de oostkust, is mogelijk om op de fiets naar toe te fietsen. Regel wel vantevoren een taxi om je weer op te halen! Mooie route, onderweg zijn er nog lavatunnels. Het strand zelf is veel rustiger dan bv Tortuga Bay.

Supermarkt
Er is een grote supermarkt bij de pier maar deze is erg duur. Als je Ave. Baltra inloopt kom je na 5 blokken op een hoek allemaal groente- en fruitwinkels tegen. Als je dan naar rechts gaat en straat 18de febrero inloopt kom je na een paar blokken supermarkt Mega Primavera tegen, daar is alles een stuk goedkoper. 

Net na de fruitwinkels is er dagelijks vanaf 5 uur een paar stalletjes met empanadas. De allereerste heeft rijgevulde empanadas, vers gebakken voor $1. Helaas staat ze er niet altijd, de andere emapanadas daar zijn niet zo goed...

Restaurants en bars
Als je drie blokken omhoog loopt vanaf de pier vindt je Eatstreet. Overdag kun je daar lunchen voor $3 a $5 en ´s avonds word deze straat omgetoverd tot een gezellige eatstreet. Alle tafels en stoeltjes worden buiten gezet.
Yoghurt Persa is de goedkoopste plek voor lunch, voor 2,50 krijg je soep, juice en heb je een keuzemenu uit vis of vlees.

Als je jezelf wil verwennen, Isla Gril staat bekend om zijn beste seafood in town. De Wifi connectie is hier erg goed.
Cafe Hernan, staat bekend om de beste koffie, ontbijt en pizza´s. Ook wifi beschikbaar.
Icecream, $1 icecream, 

La Gardina & Deli, niet te missen! Het eten is in beide restaurant erg goed.
Chocolate banana – tegenover de Bongo bar krijg je een banaan gedoopt in een warme chocolade fontein voor $0,50.

Limon Cafe, The Rock, Break Point en Ponga bar zijn leuke plekjes om wat te gaan drinken. Ze hebben allemaal op verschillende tijden hun happy hours. In Limon en Ponga gaan de voetjes van de vloer.

San Cristobal

Accommodatie
Als je 2 blokken omhoog loopt vanaf de pier, dan ga je naar links voorbij een discotheek met een foto van een titan, tussen Tienda Veronica en Tienda Karen zie je aan je rechterhand een wit huis op een hoek. Hier woont een aardige familie die kamers verhuurd aan studenten en backpackers. Ik vond hier een appartement met keuken, balkon en een kleurrijke woonkamer voor $10.

Hotel San Fransisco verhuurt kamers voor $15 voor 2 personen, geen keuken.

Bezienswaardigheden
Isla Lobos: een soort kanaal tussen een zandstrip en land waar je kunt snorkelen met zeeleeuwen.
Kicker Rock: ( Leon Dormido), bekende spot om hamerhaaien te zien als je hier gaat duiken of snorkelen.
Cerro Brujo: een zoutmijn
Tijeretas: 20 minuten lopen van de pier, Buena vista, zonsondergang, vogels, uitzicht op Isla Lobos en Kicker Rock, snorkelen met zeeleeuwen. 
El Progresso : voor local food
La Soledad: hier vindt je een uitzichtpunt en een oud kerkje
El Junco: krater met zoet water meer
Als je een taxi neemt kun je deze plekken in een dag bezoeken. 

Isabela 

Accommodatie
Gran Pez Hotel, voor 2 personen $15, met keuken.
Bezienswaardigheden
Als je een fiets huurt kun je aardig wat zien van het grootste eiland van Galapagos.
Tinturaras: snorkelplek, voor $15 incl snorkelspullen, met een bootje.
Cerro Negra: de vulkaan, boek een tour voor $30 en je gaat met een gids de vulkaan op en loopt een stuk om de krater, incl lunch. Leuk om te zien!
Wall of tears: een muur die door gevangen is gebouwd.