bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Ecuador is een redelijke budget bestemming. Totdat je de Galapagos eilanden of een jungle trekking in de amazone gaat toevoegen.  

Geld

Het geldige betaalmiddel in Ecuador is de Amerikaanse Dollar.  In grotere steden zoals: Quito, Guayaquil en Cuenca is het mogelijk om te pinnen, als je pas over de juiste logo's beschikt (cirrus/maestro). In principe kan je bij aankomst op het vliegveld geld en traveller's cheques wisselen. Je komt aan in een hele drukke aankomsthal en je wordt met touwen direct naar de uitgang geleidt. Pinnen kan je niet in de aankomst hal. Ga buiten direct rechts en loop de vertrekhal in. Hier zijn pinautomaten. Het is makkelijker om al wat dollars op zak te hebben voor de eerste dag.  

Wanneer je op trektocht of jungletocht gaat is het aan te raden om kleingeld mee te nemen, aangezien in de afgelegen dorpen tijdens een trekking vaak weinig wisselgeld voorhanden is. Credit Cards zijn geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants. Banken zijn meestal geopend van 9.00 tot 18.00 uur van maandag t/m vrijdag. 

Budget

Wanneer je het heel zuinig aan doet kan je rond komen van $15 per dag. Dan slaap je in de goedkoopste hostels, eet je waar de locals eten, ga je niet stappen en doe je geen toers.

Wanneer je het ietsje minder spartaans aanpakt moet je meer denken richting de $ 60 per dag. En wanneer je toers richting de Amazone of Galapagos gaat doen moet je heel veel dieper in de buidel tasten.

Afdingen is gebruikelijk in Ecuador

Een paar voorbeeld prijzen

  • Gemiddelde kamer prijzen: Laag, $3-$16, mid $16-$60
  • Gemiddelde maaltijd: laag $1-$5, mid $5-$10
  • Bus reizen per uur:US$ 1.00
  • Klein flesje bier: US$ 1.00
  • Kort ritje met de taxi in Quito:US$ 1.00 á 2.00
  • 1l water:US$ 0.80
  • souvenir t-shirt :US$ 10.00

Een fooi geven aan een gids is gebruikelijk. Zeker op meerdaagse toers met gids, chauffeurs en koks. Een fooi van $25-$50 per week is gebruikelijk. Taxichauffeurs verwachten geen fooi maar het wiselgeld laten zitten is wel gebruikelijk. Goedkope restaurants berekenen geen fooi. Wanneer je een fooi wilt geven doe je dit direct aan de persoon die je bedient. Laat geen fooi achter op tafel.