bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Tegenwoordig trekken de Galapagos eilanden meer dan 60.000 bezoekers per jaar. Om niet teveel van het natuurlijk evenwicht op de eilanden te verstoren, mag je er alleen komen onder begeleiding van een gids. Tevens zijn niet alle delen toegankelijk voor toeristen. Er is door de grote toestroom van toeristen ook geen sprake meer van een hoog en laagseizoen. 

Wanneer je naar de Galapagos eilanden wilt is het echt de moeite waard om dit ver van te voren te regelen. Dit kan gewoon via het internet bij een locaal bureautje. Het hoeft echt niet via een Nederlandse organisatie. Hoewel er mensen zijn die het ter plekke regelen zijn de opties zeer beperkt. Deze optie is alleen geschikt voor de mensen die het niet erg vinden als het ze niet lukt om een boot te regelen en een aantal weken tot hun beschikking hebben om een trip te vinden. De aller-goedkoopste boot die ik heb gevonden was de Yolita. Die is voor 5 dagen $725.00. Wij zijn in februari al rond gaan kijken voor botentripjes in de Galapagos voor eind Mei. Tot onze schrik was er al veel volgeboekt. 

Welke boot?

Dat is erg moeilijk te zeggen. Galapagos is een dure bestemming. Wanneer je echt op je centen moet letten kijk je al snel naar de allergoedkoopste boten. Persoonlijk vind ik het vooral belangrijk om te kijken naar de route EN de gids. Want het is toch wel erg jammer wanneer je gids niet weet naar welke dieren je aan het kijken bent.

Nu word je bij de verkooppraatjes van de tourbureautjes op hun sites vaak niet veel wijzer maar er zijn op het internet genoeg reviews te vinden. 

Hoeveel dagen?

De meeste trips zijn 5 of 8 dagen. Hierbij tellen ze ook je aankomst en vertrek dag. Soms heb je dus amper 3 dagen op de boot wanneer je kiest voor de 5-daagse trips. De 8 daagse toers doen de wat meer afgelegen en interessantere eilanden aan. 

Over het algemeen de transfer van het vliegveld op de Galapagos naar de boot, je overnachtingen en al je maaltijden, de gids en de tripjes naar de eilanden. Vaak is snorkel uitrusting ook inclusief en een enkele keer moet je daar voor bij betalen

Exclusief is de vlucht naar de Galapagos eilanden en de $100 national Park entree. 

Vliegen naar de Galapagos
Hieronder de prijzen voor de verschillende routes:

  • Guayaquil – Galapagos – Guayaquil: $313.00
  • Guayaquil – Galapagos – Quito: $330.00 
  • Quito – Galapagos – Guayaquil: $333.00
  • Quito- Galapagos – Quito: $351.00 

Hieronder een paar voorbeelden van prijzen van boten:

Economy class moet je echt zien als vervoer en heeft weinig luxe 

ECONOMY

Boot New Flamingo             8 dagen                  $1060.00 

TOURIST SUPERIOR CLASS

Boot Angelique                   4 dagen                  $825.00

Boot Aida Maria                  8 dagen                  $1880.00 

FIRST CLASS

Boot Estrella del mar I         8 dagen                  $2060.00

Een andere mogelijkheid is om naar de eilanden te vliegen en van daaruit hotel-dagtours te doen. Nadeel is dat je niet de vergelegen eilanden kunt bezoek op die dag trips en een serie van dagtrips is niet altijd goedkoper dan een zogenaamde cruise.

Tips

  • Het water kan berekoud zijn. Amper 18 graden ! Maar snorkelen is wel heel speciaal hier. Vaak is het mogelijk een wetsuite te regelen maar dit moet je dan wel van te voren aangeven zodat ie op de boot voor je klaar ligt.
  • Als je snel last hebt van zeeziekte is het verstandig zeeziektepillen mee te nemen of een grotere boot te boeken die stabieler op het water ligt. De ruigste periode is in november december.
  • De netspanning is 110 volt/60 Hz en de stekkers hebben platte pennen. Je hebt dus een verloop of universele stekker nodig.
  • Goede bergschoenen zijn aan te raden omdat de eilanden voornamelijk vulkanisch zijn.