bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Hieronder hebben we een verzameling gemaakt van handige tips en wetenswaardigheden die je reis in Ecuador makkelijker kunnen maken.

Fooien

Vaak zit er een 10% service tax in de rekening bij een restaurant. Een fooi achterlaten is dan niet echt meer nodig. Wanneer je bestelt moet je even opletten of de service en de gewone tax(12%) inbegrepen zijn in de prijs. Anders pakt de rekening veel hoger uit dan je verwacht. Vaak zit de tax er op de menukaart niet bij in!

Zwervers

Helaas is het niet zeldzaam in Zuid-Amerika om mensen te zien die op straat leven. Kinderen, jonge meisjes met baby's, hele oude mensen en gehandicapten. Stuk voor stuk hebben ze een zwaar leven en lopen ze er niet voor hun plezier. Toch wordt het niet aangeraden om bedelaars geld te geven. Geef bij voorkeur iets te eten wanneer je iets wilt geven. Met name de kinderen worden regematig door hun ouders de straat opgestuurd in plaats van naar school. Wanneer ze met geld thuis komen blijft die situatie bestaan. Aan een volle maag hebben de ouders niet veel. Wanneer je een bedelaar geld wilt geven dan is $0.25 of $0.50 de norm. Met name gehandicapte kunnen geld soms beter gebruiken dan alleen eten. Bedenk dat een gemiddelde ecudariaan $6 per dag verdient. 

Begroeten

In Ecuador begroet men elkaar met een kus op de wang. Ook wanneer je de persoon voor het eerst ontmoet. Het is een begroeting tussen vrienden en vrienden van vrienden. Wanneer jij dus met vrienden bent en 1 van hun vrienden komt erbij dan word je dus begroet met een kus. Handen schudden gebeurt ook maar meer tijdens formelere ontmoetingen. De kus is overigens geen natte klapzoen maar de gebruikelijke wang tegen wang die wij ook kennen.

Persoonlijke ruimte

Ecuadorianen zitten veel dichter op elkaar dan wij over het algemeen prettig vinden. Ecuadorianen komen dus soms wat dichter bij je zitten dan jij prettig vindt maar vaak bedoelen ze daar helemaal niets mee.

Electriciteit

In Ecuador komt er 110V uit de wandcontactdoos en ook de stekkers zijn anders. Denk eraan dat je dus een adapter mee moet nemen mocht je electriciteit nodig hebben. De stekker is van het type 2 platte staafjes.

Tijdsverschil

In Ecuador is het 6 uur vroeger dan in Nederland in de wintertijd (in de zomer 7 uur vroeger).

Wc papier

In Ecuador vind je naast iedere wcpot een emmertje. Het is de bedoeling dat je gebruikte WC papier hier in gaat. Niet doorspoelen dus want dan blokkeer je het hele systeem!

Afdingen

Afdingen is gebruikelijk op markten en je kunt altijd vragen om een korting (descuento).

Kleding

Het wordt niet geaccepteerd om elders met strandkleding rond te lopen dan op het strand. Ook kun je in de stad beter geen al te uitdagende kleding dragen.

Uitgaan

Er is bijna geen uitgaansleven, behalve in Quito en Guayaquil, waar goede restaurantjes zijn en andere uitgaansgelegenheden. In kleine dorpjes vindt het sociale leven plaats thuis of in besloten clubs. De bioscoop is het meest populair. Meer lezen: stappen en gringohunters

Post

Een kaart doet er 2 weken over om van Quito naar Europa te komen. Andersom kan een kaart van Europa binnen een week in Quito zijn. Postzegels zijn uitsluitend te koop op postkantoren en heel soms bij de luxehotels met een souvenierwinkeltje. De kaarten moeten ook gepost worden in een postkantoor. Er zijn geen brievenbussen. Soms hebben de luxere hotels of de betere hostels de service dat ze je kaarten voor je naar het postkantoor brengen.
Een postzegel voor een kaart naar europa kost $1,- Pakketjes laten opsturen kan, reken er niet op dat ze snel of überhaubt aankomen. Soms zijn ze er binnen 2 weken, soms doen ze er 4 maanden over en staat de schimmel op je stroopwafels en soms komen ze helemaal niet.

Internet en bellen

Het is in Ecuador absoluut niet mogelijk om je Nederlandse telefoon te gebruiken. Lees ook de tekst over bellen in Ecuador voor het geval je een mobiele telefoon wilt kopen. In de grote steden zijn internet cafe's en ook internationaal bellen is daar geen probleem. Over het algemeen kost een uur internetten $1.

Internationale landen code:593
 Noodnummer: 110 voor Politie en 112 voor de brandweer

Kranten

In Ecuador verschijnen twee Engelstalige kranten; 'Inside' en de 'Q'. Internationale kranten zijn alleen verkrijgbaar bij internationale vliegvelden en een enkele boekenwinkel.

Gemiddelde inkomen van een Ecuadoriaan

Het gemiddelde jaarinkomen van een ecuadoriaan ligt op $2180,- dat is dus $181,- per maand, $45 per week en $6 per dag.

Feestdagen

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • februari/maart: Carnaval
 • april: Pasen
 • 1 mei: Dag van de Arbeid 
 • 24 mei: Slag van Pichincha
 • 24 juli: Verjaardag van Simón Bolívar
 • 10 augustus: Onafhankelijkheid van Quito
 • 9 oktober: Onafhankelijkheid van Guayaquil
 • 12 oktober: Dag van Columbus
 • 2 november: Allerzielen
 • 6 december: Stichting van Quito
 • 25 december: Kerstmis

Eten en drinken

De bekendste nationale specialiteit is 'naingachos', oftewel pannekoeken met gestampte aardappelen en kaas. Een bekend lokaal drankje is 'paico', gemaakt van verse citroen.  'Naranjilla' is een lekker fruitdrankje dat een beetje smaakt naar citrus of perzik. Verder behoort het bier van Ecuador tot de beste van Zuid-Amerika.