Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Mittenwald is dorpje in de Alpenwelt Karwendel en ligt ongeveer anderhalf uur van München. Dat een klein Beiers dorpje groot kan zijn in tal van dingen, bewijst Mittenwald. Internationaal staat Mittenwald bekend om de rijke vioolmakerij geschiedenis, de levendige tradities, kunstzinnige gevelschilderingen en de zeer mooie natuur rondom het dorp.

Toch is het dorp nog maar amper ontdekt door de Nederlander en dat is jammer want het is een mooie bestemming waarbij je cultuur en natuur goed kunt afwisselen.

Bezienswaardigheden

Het pittoreske Mittenwald is een rustig dorp, behalve wanneer er een traditioneel feestje te vieren valt. En dat is stiekem best vaak het geval! Zo heb je er de traditionele carnavalsevenementen, Mittenwalder Festwochen en Boerentheater. Dit zijn evenementen waar je als toerist gemakkelijk bij kunt aansluiten en nieuwe vrienden kunt maken. Los van de rijke culturele evenementen is het dorpje zelf ook een bezienswaardigheid en kun je in de prachtige natuur rondom het plaatsje hele mooie fiets- en wandeltochten maken.

De dorpskern van Mittenwald is zo bijzonder door de vele muurschilderingen op de gebouwen, zelfs op de St. Peter en Paul-kerk midden in het dorp. Wie een aantal van de muurschilderingen goed bekijkt, zal zien dat er verschillende stijlen van de muurschilderingen te vinden zijn. Iedere muurschildering vertelt een belangrijk verhaal van de (vorige) huiseigenaar. Een gebeurtenis die zo’n indruk heeft gemaakt op de familie dat ze deze door middel van een muurschildering hebben vastgelegd. Veel van de muurschilderingen zijn gebaseerd op Bijbelse verhalen en dat is misschien ook wel de reden waarom in de hoofdstraat zelfs een afbeelding van onze eigen Sinterklaas te vinden is. Je kunt uren door de straten dwalen en de muurschilderingen bekijken en iedere keer ontdek je weer wat nieuws. Wil je er echt meer over te weten komen dan kun je het beste een lokale gids inhuren die je meer over de achtergronden kan vertellen en kan wijzen op bijzonderheden.

Geigenbaumuseum

Het vioolmuseum van Mittenwald geeft een goed beeld van een van de oudste industrieën van Mittenwald, de vioolbouw. Zelfs Mozart speelde op een ‘Beierse Stradivarius’ uit Mittenwald. Matthias Klotz is de man die Mittenwald internationaal op de kaart zette. Van kinds af aan was Matthias al geïnteresseerd in muziek en muziekinstrumenten en ging daarom op 12 jarige leeftijd naar Italië om daar te leren hoe je een viool moest maken. Toen hij het bouwen van een viool onder de knie had, keerde hij terug naar Mittenwald en startte hier zijn eigen werkplaats. Hieruit is een hele vioolindustrie ontstaan in het dorpje en nu komen er violisten vanuit de hele wereld naar Mittenwald om een viool te laten repareren of een nieuwe te laten bouwen. Voor de 20 beste vioolspelers is er in het dorpje een school te vinden waar vioolspelers verder op topniveau opgeleid worden om het instrument te kunnen bespelen. De hele geschiedenis van de viool en de link met Mittenwald vind je in het kleine maar complete vioolmuseum.

Lauter- en Ferchensee

Vanuit Mittenwald loop je gemakkelijk naar de Lautersee of Ferchensee, twee erg mooie meren omringd door bergen. Beide meren zijn ideale plekken om in de zomer even een verfrissende duik te nemen en liggen in een prachtig natuurgebied. Vanaf Mittenwald zijn de routes naar beide meren goed aangegeven op bordjes (route 826 en 820). Het is bijna onmogelijk om verkeerd te lopen. Ook handig, de bordjes geven een tijdsindicatie voor de afstand die je nog moet afleggen of de verschillende routes die je kunt bewandelen. Een goede kaart blijft handig om jezelf een beetje te oriënteren en te kijken waar de routenummers je naar toe leiden. De meeste hotels hebben gratis kaarten liggen.

Bij zowel de Lautersee als bij de Ferchensee zijn eettentjes waar je een pauze kunt nemen voordat je verder doorloopt naar bijvoorbeeld Schloss Elmau.

Mocht je maar beperkt de tijd hebben om een wandeling te maken, dan kun je er ook voor kiezen om per bus te reizen tussen Mittenwald (HauptBahnhof) en Gasthaus Ferchensee. Dit is het verste punt dat je met de bus kunt afleggen. Eventueel kun je ook bij de Lautersee in- of uitstappen.

Schloss Elmau

In juni 2015 werd de G7 top gehouden in Mittenwald en dankzij de top werd het Beierse plaatsje internationaal in de schijnwerpers gezet. Wil je zien waar Merkel, Obama en de andere wereldleiders overleg pleegden, dan kun je een mooie wandeling maken van Mittenwald naar Schloss Elmau (ongeveer 2 uur). Ook wanneer politiek niet direct je interesse heeft is het kasteel de moeite waard om te bekijken. Het is sowieso een wandeling door een mooi gebied. Vanaf de Ferchensee loop je in ongeveer 60 minuten naar het slot. Op dit deel van de route (820) volg je een riviertje met watervallen en stroomversnellingen voordat je uiteindelijk uitkomt bij Schloss Elmau.

Bergstation Karwendel

Het bergstation Karwendel, dat op ruim 2 kilometer hoogte ligt, is in de winter hét terrein om te skiën of langlaufen. In de zomer kun je er mooie wandelingen maken en “klettersteigen”. Er zijn twee manieren om naar het bergstation te komen, namelijk via een wandeling van 4 uur of in een paar minuutjes via de skilift. Hoe je ook naar het bergstation gaat, het uitzicht aan de top is waanzinnig mooi! Bij mooi weer kijk je tot ver over het hele gebied, zie je Mittenwald liggen en word je omringd door de bergen. Een aanrader!

Bij het bergstation zit ook een klein infocentrum waar je meer over de natuur kunt leren. Je hebt vanuit dit infocentrum een heel bijzonder uitzicht.  

Een retourtje naar het Bergstation Karwendel met de Karwendelbahn kost €26,50 plus €3,- borg voor een liftpasje dat je bij terugkomst weer inlevert. Het is niet goedkoop, maar zoals de kassière zei 'Het is dan ook 2 kilometer hoog'. Het is daarom wel aan te raden om enkel bij mooi weer naar de top te gaan, aangezien het dan ook echt de moeite waard is. De Karwendelbahn gaat iedere 30 minuten van 9:00u tot en met 17:00u.

Mittenwalder Festwochen

Hét evenement van het jaar in Mittenwald is het Mittenwalder Festwochen. Tijdens dit evenement draait het allemaal om blaaskapelmuziek. Iedereen, van jong tot oud, loopt hierbij gekleed in de traditionele 'lederhosen' en 'dirndl's' door de straten van Mittenwald en het normale leven ligt tijdelijk stil.

Tijdens dit weekend zijn er diverse festiviteiten waar je naar toe kunt gaan. Op zaterdagavond vindt de Sternmarsch plaats, waarbij verschillende muziekkapellen uit Mittenwald en omringende dorpen samen komen om tegen elkaar te “strijden”. Ongeveer een uur lang schalt de blaaskapelmuziek door de straten van Mittenwald, waarna door het historische dorp van Mittenwald gemarcheerd wordt richting het treinstation. Hier staat een grote feesttent, waar het feest tot diep in de nacht wordt voortgezet. De hele avond spelen verschillende blaaskapellen muziek, wordt er (traditioneel) gedanst, gegeten en vooral heel veel gedronken. Na een biertje of twee leg je gemakkelijk contact met de locals, wat bijna zeker leidt tot hele leuke gesprekken.

De zondag begint al vroeg, aangezien om 6:00 uur de Musikkapell Mittenwald door het centrum van het dorp trekt. Het aantrekken van de dirndl's en de lederhosen is namelijk nogal wat werk en dankzij deze traditionele wek-service is iedereen op tijd wakker om bij de optocht (8:30) aanwezig te zijn. De optocht eindigt in de Kuranlage Puit waar een speciale kerkdienst gegeven wordt met klassieke muziek en een heel orkest. Na de dienst trekt de optocht opnieuw naar de feesttent waar de verschillende muziekkapellen weer “strijden” welke de beste is. Uiteraard gaat dit ook weer onder het genot van een groot glas bier.

Vervoer

Mittenwald ligt ongeveer anderhalf uur van München met de auto en is ook gemakkelijk per trein te bereiken in ongeveer twee uur. Mittenwald heeft een klein treinstation waar dagelijks treinen rijden tussen München en Wenen.

Overnachten

Overnachten in Mittenwald kan vanaf ongeveer €50,- per nacht. Er zijn verschillende hotels in en buiten het dorp waar je een geschikte slaapplaats kunt vinden.

Een traditioneel hotel net buiten het centrum is Alpengasthof Gröbl-Alm. Dit door een familie gerunde hotel ligt midden op een idyllische locatie in het prachtige Alpenlandschap van Mittenwald en op enkele minuten lopen van het centrum.

Meer informatie over Mittenwald en andere plaatsen kun je vinden op de website van germany.travel