Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 97.88 naar Berlijn Nu boeken

Berlijn is een enorme stad en ideaal voor een stedentrip. Er is enorm veel te zien en je kunt je gemakkelijk 4 à 5 dagen vermaken. Berlijn staat er om bekend dat het een hippe stad is met veel trendy wijken en veel cultuur. In Berlijn vind je festivals, kunsttentoonstellingen en musea. Rond de weekenden zie je veel studenten in de stad die zichtbaar genieten van het uitgaansleven dat je verspreidt door de gehele stad kunt vinden. Daarnaast is er veel geschiedenis te vinden, wat je overal terug ziet wanneer je door de stad loopt. In de afgelopen honderd jaar hebben er enorm veel gebeurtenissen plaats gevonden, die de stad gevormd hebben. Er waren plannen om van Berlijn de wereldhoofdstad van het Germaanse Rijk te maken toen Hitler aan de macht kwam. Maar de Tweede Wereldoorlog stak daar een stokje voor. Veel werd tijdens de oorlog plat gebombardeerd. In die tijd probeerden de Geallieerden en de Sovjet troepen straat voor straat probeerden terug te veroveren van de Duitsers. De Sovjet-Unie aan de ene kant en de Geallieerden aan de andere.

Na de oorlog werd de stad, wat er nog van over was, opgedeeld in vier delen waaruit uiteindelijk een westelijk en een oostelijk deel ontstond. Een grote vier meter hoge muur werd gebouwd met in het oostelijk deel de Sovjet-Unie en aan de andere kant een samenwerking tussen de Amerikanen, Britten en Fransen. Berlijn werd het brandpunt van de Koude Oorlog aangezien het midden in de Sovjet-bezettingszone in Duitsland lag. Ook nu nog vind je in de hele stad nog steeds delen van de Berlijnse muur, soms nog geheel van beton, maar meestal gemarkeerd met klinkers in de straat. In november 2014 is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse muur werd afgebroken, ter gelegenheid daarvan zullen er verschillende speciale activiteiten plaats vinden rondom dit jubileum.  

Wanneer je van musea en (kunst) galerieën houdt, zal Berlijn een stad naar je hart zijn. Er zijn ongeveer 180 musea en 440 galerieën die je kunt bezoeken. Naast het bezoeken van musea en galerieën zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden  en activiteiten die ondernomen kunnen worden. Een fietstour door de stad, naar de dierentuin of een bezoek aan een van de vele bezienswaardigheden die net buiten de stad liggen. Een aantal van de highlights hebben we op een rij gezet.

Bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan Berlijn mogen sowieso een aantal bezienswaardigheden niet gemist worden. Heb je wat meer tijd of ben je al eens vaker in Berlijn geweest, dan kun je gemakkelijk door middel van het openbaar vervoer steeds wat verder van het centrum verkennen. Veel van de bezienswaardigheden liggen uitelkaar dus je bezoek plannen is haast noodzakelijk wanneer je er zo veel mogelijk uit wilt halen.

Reichstag

Vlakbij de Brandenburger Tor vind je de Reichstag. Dit is het Parlementsgebouw. Je kunt het gebouw gratis bezoeken. Voorheen was de Reichstag zonder aanmelding te bezoeken, wat lange wachtrijen tot gevolg had. Nu moet je jezelf vooraf aanmelden. Dit kan (meestal voor de volgende dag) bij het Visitors Center in de buurt van de Reichstag of door jezelf online te registreren. Online kun je zelf de datum en tijd kiezen op basis van beschikbaarheid en jezelf zo een lange wachtrij besparen. Online reserveren heeft de voorkeur. Voor het bezoek aan de Dome moet je jezelf ook identificeren en worden de spullen voor je naar binnen mag door de beveiliging gecontroleerd.   

Bij binnenkomst kun je direct met de lift naar boven. Op het dak van de Reichstag kun je de enorme glazen koepel vinden. Hier aangekomen krijg je een gratis audiogids welke je zelfs in het Nederlands informatie geeft over het prachtige uitzicht over de stad. Daarnaast is onderin de koepel informatie te vinden over de geschiedenis van Berlijn. Wanneer je een rondje door de koepel hebt gelopen (ongeveer 20 minuten) kun je met de lift weer naar beneden en kun je door het glas heen de parlementszaal bekijken.

Entree: gratis
Openingstijden: Dagelijks geopend van 8:00u tot 24:00u (de laatste bezoekers mogen uiterlijk om 22:00u naar binnen).
Openbaar vervoer: Met de S-Bahn tot station Brandenburger Tor. U-Bahn naar station Bundestag.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor staat symbool voor Berlijn en staat aan het einde van de straat Unter der Linden. De Brandenburger Tor is de enige overgebleven poort van de historische stadsmuur.  Wie destijds door de poort wilde, moest daarvoor tol betalen.

Hoewel de toren in de loop van de jaren regelmatig behoorlijk beschadigd is geraakt, onder andere tijdens de Tweede Wereldoorlog, is hij steeds opnieuw gerenoveerd. Het beeld dat op het gebouw staat is een replica. Het origineel is verloren gegaan tijdens de oorlog. Een replica van het beeld dat nu op de Brandenburger Tor staat kon gemaakt worden, omdat er tijdens WOII een gipsafdruk is gemaakt die gelukkig nog wel bewaard is gebleven.

Voor de toren staan straatartiesten waar je mee op de foto kunt. Op de bankjes rondom het Parizer Platz kun je heerlijk even uitrusten en mensen kijken.

Het kan erg druk zijn bij Brandenburger Tor. Wil je niet op een overvol plein met mensen naar het beeld kijken dan kun je het beste ’s morgens vroeg of ’s avonds een kijkje gaan nemen. ’s Avonds is sowieso een aanrader aangezien de Branderburger Tor dan mooi verlicht is.

Openbaar vervoer: Met de S-Bahn tot station Brandenburger Tor. U-Bahn naar station Bundestag.

Holocaust Monument

Het Holocaust monument is pas sinds 2005 geopend. Het monument is gemaakt ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de 2e wereldoorlog.  Van een afstand bekeken ziet het er vooral uit als een hoop betonblokken bij elkaar. De betonblokken verschillen allemaal in hoogte. Aan de rand van het monument zijn sommige blokken niet hoger dan 20 centimeter, maar verder naar het midden zijn ze soms wel 4.5 meter. Paden tussen de blokken zijn heuvelachtig en wanneer je door een van de smalle gangen loopt hoor je de andere bezoekers, maar je ziet ze meestal pas op het allerlaatste moment. In totaal bestaat het monument uit ruim 2.700 betonblokken op een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden.

Pas wanneer je erdoorheen loopt merk je de bedoeling van het monument: het roept afzondering en eenzaamheid op, het gevoel dat van de joden tijdens de oorlog in de concentratiekampen. Het blijft dan soms ook vreemd om met name jongeren van blok naar blok te zien springen. Tegenwoordig is het verboden om op de stenen te staan en zul je regelmatig een beveiliger tegenkomen die vriendelijk vraagt om dit ook niet te doen. De bedenker van het monument vind het in ieder geval niet erg. Hij heeft het juist zo ontworpen dat het actief gebruikt kan worden.

Onder het monument kun je naar een informatiecentrum waar de geschiedenis van het joodse volk wordt verteld. Entree is gratis.

Het monument ligt tussen Brandenburger Tor en Potsdamer Platz en is gratis te bezoeken.

Openbaar vervoer: Uitstappen bij UBahnhof Brandenburger Tor of station Potsdamer Platz.

Checkpoint Charlie

Mensen die in tijden van de Berlijnse muur in Berlijn op bezoek waren zullen dit punt herinneren. Toen was dit namelijk het enige punt voor buitenlanders om van oost naar west te reizen. Hoewel het wachthuisje na de val van de muur afgebroken is, staat er nu toch eenzelfde huisje dat opnieuw is gebouwd. Naast dit huisje kun je ook het museum bezoeken.

Het Checkpoint Charlie museum oftewel Mauer Museum is in de afgelopen jaren flink veranderd en uitgebreid. Zo zag je enkele jaren geleden vooral foto’s en voorwerpen waarop ontsnappingspogingen getoond worden. Inmiddels is het museum uitgebreid en worden ook de situaties die later plaatsvonden en hun invloed tentoongesteld. Hoewel het een mooi museum is, is het er wel altijd druk en krap! Houd dit dus in je achterhoofd.

Entree: 12,50 euro (voor studenten: 9,50 euro). Voor het maken van foto’s moet een speciaal fototicket gekocht worden van €1,-. In het museum zijn gratis kluisjes beschikbaar waar jassen en andere spullen opgeborgen kunnen worden.

Bij de grensovergang Helmstedt-Marienburg staat nog een klein museum die zonder de commerciële instelling laat zien hoe het er ten tijde van de koude oorlog aan toe ging.  Checkpoint Alpha.

Siegessäule

Midden in Tiergarten op de Strasse des 17. Juni staat de Duitse overwinningszuil. Deze toren met de godin van de overwinning, Victoria, is tijdens het nazi-tijdperk verplaatst naar haar huidige locatie. Voor €3,- mag je de toren beklimmen en heb je ook toegang tot een klein museum op de begane grond. Na 285 traptreden bereik je de top en heb je een fantastisch uitzicht over Berlijn. Voor die drie euro echt een 'must' als je in Berlijn bent. 

Gedächtniskirche

Ook wel bekend als de poederdoos en lippenstift. Hate it or love it. Nadat de kerk in de Tweede Wereldoorlog was gebombardeerd werd er besloten dat er wat nieuws moest komen. De architect koos er uiteindelijk voor een deel te laten staan ter nagedachtenis. Vandaar dat je nu een nieuw en een oud deel hebt. Hoewel het nieuwe deel er op het eerste gezicht niet mooi uitziet is het van binnen wel prachtig. De vele kleine glas in lood raampjes geven een mooi licht. De kerk staat aan het einde van de Kurfürstendamm (bekende winkelstraat).

Entree: Gratis of een vrijwillige donatie.
Openbaar vervoer: U-bhf Kurfürstendamm, U+S-bhf Zoologischer Garten
Openingstijden: dagelijks van 9:00 tot 19:00.

Joodse museum

Denk je aan een Joods museum in Berlijn dan denk je waarschijnlijk direct aan de oorlog. Hoewel veel mensen hierheen gaan met de verwachting veel van de oorlog terug te vinden is dit niet direct het geval. De oorlog ligt nog steeds erg gevoelig. Natuurlijk wordt er wel aandacht besteed aan deze treurige tijd. In dit (zwaar beveiligde) museum vind je de gehele geschiedenis van de Joden. Erg boeiend maar houd er rekening mee dat het een heel groot museum is. Het museum is chronologisch opgebouwd en laat in totaal ongeveer 2.000 jaar aan Joodse geschiedenis zien. Wil je in elke zaal goed kunnen kijken dan moet je hier toch wel een dag voor uittrekken.

De architectuur van het gebouw is erg bijzonder en is vormgegeven als een zigzag en verwijst hiermee naar een gebroken Davidsster. Daardoor is het gebouw alleen al een bezienswaardigheid. Indrukwekkend!

Entree:  8 euro
Openingstijden: Maandag van 10:00u tot 22:00u
Dinsdag tot en met zondag: 10:00u tot 8:00u

East Side Gallery

De East Side Gallery is een deel van de Berlijnse muur dat nog overeind staat. Deze muur van ruim een kilometer lang is vanaf 1990 beschilderd (oorspronkelijk was hij dus niet beschilderd) door 118 kunstenaars uit verschillende landen. De schilderijen beelden vrijheid, hoop en verandering uit en mede daardoor wordt de muur ook als muur van vrede gezien. Je kunt de muur 24 uur per dag gratis bekijken.

Openbaarvervoer: S Ostbahnhof, S Warschauer Strasse of U-Bahn Schlesisches Tor.

Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion van Berlijn is gebouwd naar aanleiding van de Spelen in 1936. Na de eenwoording van Duitsland in 1990 was het dan ook hoog tijd om het stadion te restaureren en te moderniseren. Dit had als gevolg dat Berlijn in 2006 enkele wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal en in 2009 de wereldkampioenschappen atletiek mocht organiseren. Het stadion is eenvoudig te bereiken met de S-Bahn.

Openingstijden: November - maart 10-16 uur.
                          April - oktober 9-19 uur.
                          Augustus 9-20 uur.
Entree: 7 euro. Highlight tour 11 euro. Premium tour 13 euro. Studenten krijgen korting. 
Openbaar vervoer: S & U Olympiastadion Berlin

Berlijnse Dom

De Berlijnse Dom trekt misschien niet zoveel toeristen als de hierboven genoemde bezienswaardigheden maar is enorm indrukwekkend.  Al van een afstandje zie je de enorme koepel van deze grootste kerk in Berlijn. De dom is in de 19e eeuw gebouwd en is in de oorlog zwaar beschadigd. Op dit moment is daar niets meer van te zien. In de kerk zijn prachtige mozaïeken te zien. Ook staat de kerk bekend om zijn Sauerorgel

Entree: 7 euro (voor studenten: 4 euro)
Openbaar vervoer: Alexanderplatz

Berliner Unterwelten

Wie wilt er niet eens een rondleiding door de ondergrondse gangen van Berlijn doen? En dit mét Engelstalige gids! Je kan kiezen uit verschillende tours bij Berliner Underwelten. Wij hebben een bunker bezocht die ten tijde van de oorlog dienst deed als beschutting tijdens luchtaanvallen. Het mooie is dat alles nog in zijn oorspronkelijke staat is. Je krijgt dus echt een idee van hoe het er 60 jaar geleden aan toe ging.

Entree: 9 euro (voor studenten: 7 euro)

DDR Museum

Dit interactieve museum laat je allerlei spullen zien uit het DDR tijdperk. Er is onder meer een in DDR -stijl ingerichte woonkamer.Het is een relatief klein museum, bestaande uit 2 ruimtes, waardoor het er soms druk kan zijn. Het geeft een grappige inkijk in het DDR tijdperk.

Entree:6 euro
Openbaar Vervoer: Hackescher Markt (U Bahn) of Alexanderplatz (U Bahn en S Bahn)

Fernseh Turm 

Vanaf 207 meter hoogte heb je vanaf de Fernsehturm op Alexanderplatz een panorama uitzicht over heel Berlijn. Dit kan zowel bij daglicht als in de avond. De Fernsehturm is het hele jaar door tot 24:00 geopend. Er is zelfs een restaurant en bar in. Ze hebben regelmatig leuke kortingsacties, hou daarvoor de website van de Berlin Fernsehturm in de gaten. 

Entree: 13,00 euro 
Openbaar vervoer: Alexanderplatz (U Bahn en S Bahn)

Admiralbrücke

Deze brug in hartje Kreuzberg ademt bij warme temperaturen aan alle kanten de Berlijnse cultuur. Tijdens warme zomeravonden wordt de brug namelijk in beslag genomen door de lokale mensen en gebruikt als openbare bar. De ideale plek om je te mengen tussen de echte Berlijnse bevolking. Koop in één van de avondwinkels in de buurt een lekker koud biertje en geniet samen met de locals van een mooie zomeravond. Wees niet getreurd als er geen goed plekje meer over is. Loop langs het Landwehrkanal naar de Baerwaldbrücke en je vindt ongetwijfeld een heerlijk plekje in het gras aan het water. De perfecte zomeravond! Zin om te dansen? Pak de U Bahn richting Warschauer Strasse (U1). 3 stations verder en je staat midden in het uitgaansleven van Berlijn.

Openbaar vervoer: U Bahn Kottbusser Tor (U1&U8)

Uitgaan: Warschauer Brücke

De plek om s'avonds te zijn als je van drukte en uitgaan houdt. Op de brug is het prima vertoeven met veel live muziek en kraampjes die je van een hapje en drankje kunnen voorzien. Een fantastische plek om af te spreken, te wachten en genieten voor je één van de vele clubs in de buurt in duikt. Daarnaast heb je een schitterend uitzicht over Berlijn en zie je in de verte de Fernseh Turm schitteren. Loop je richting Friedrichshain heb je meteen aan je rechterzijde een groot verlaten industrietrein met vele uitgaansgelegenheden. In de zomer kan je bijvoorbeeld de hele nacht buiten zitten bij het Suicide Circus terwil jij geniet van je koude drankje en de mooie muziek. Door het open air gehalte is dit een ideale locatie om in de zomer een nacht door te halen. Als je op de brug richting Kreuzberg loopt kom je veel bekende clubs tegen als The Matrix en Watergate welke aan de andere kant van de Spree gevestigd is. 

Openbaar vervoer: U & S Warschauer Strasse

Wil je liever in een normaal, rustig cafe zitten, buiten het Berlijnse uitgaangsgebied, met muurschilderingen van Amerikaanse jaren 50 helden als Marilyn Monroe en betaal je je drankjes liever als je de tent verlaat na een heerlijke avond slap ouwehoeren met de kroegeigenaar die dezelfde tent al jaren runt? Dan is cafe Quell Eck aan de Chausseestrasse 12 (U6 Naturkundemuseum / U6 Oranienburger Tor) een pareltje!

Schloss Charlottenburg

Schloss Charlottenburg is een paleis gelegen in de wijk Charlottenburg. Het is gebouwd in de 17e eeuw. Helaas is het tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd waardoor de meeste meubels niet meer origineel zijn. Toch is het de moeite waard om te bekijken. Je kunt een audiotour doen waarmee je enkele uren zoet kunt zijn. 

Entree: 12,00 euro (8,00 euro studenten). Het is ook mogelijk een dagkaart te kopen waarmee je ook andere paleizen kan bezoeken. 

Openbaar vervoer: Richard Wagner Platz (u bahn)

Vervoer

Berlijn is gemakkelijk op verschillende manieren te bereiken, vliegen is de snelste methode. In ongeveer anderhalf uur vlieg je van Amsterdam Schiphol naar Berlijn. Voor mensen die aan de grens van Duitsland wonen kunnen vaak ook daar voordelig van een van de nabijgelegen vliegvelden vliegen. 

Met NSHiSpeed kun je vanaf €39,- enkele reis tickets boeken om van Amsterdam en verschillende andere opstap plaatsen in Nederland naar hartje Berlijn te reizen. Vanaf Amsterdam doe je er ongeveer 6 uur over, vanaf Deventer 5 uur. Voor mensen die in het noorden van Nederland wonen is de trein een stuk sneller. 

Voordeel van het reizen per trein is dat je geen bagagelimiet hebt en wanneer je uitstapt je in hartje Berlijn bent. Er gaan meerdere treinen per dag waardoor je op verschillende tijden aan kunt komen in de stad. Verder is het eventueel mogelijk om ook de fiets mee te nemen. 

Voor het vervoer in de stad hebben we een apart artikel, waar je ook meer informatie vindt over de WelcomeCard. Met deze kaart kun je al snel voordeliger door de stad reizen en kan handig zijn om vooraf al online te bestellen wanneer je met het OV verder reist in de stad. 

 Accommodatie

In Berlijn zijn tal van accommodatie opties te vinden. Hotels, hostels en campings in de buurt. Bij het boeken van een hotel is het belangrijk te kijken wat je ongeveer wilt gaan bezoeken en daar in de buurt een hotel te zoeken. Mocht dat niet lukken, omdat ze vol zitten dan kun je het beste naar een plek op zoek waar je gemakkelijk met het openbaar vervoer kunt reizen. 

Centraal gelegen wijken zijn Mitte en Tiergarten. Deze hotels daarom ook wat duurder, maar je zit wel in de buurt van verschillende toeristische attracties. Een goed alternatief zijn de wijken Kreuzberg of Friedrichshain.

Friedrichshain behoorde voor de val van de muur tot het oosten van Berlijn. En hoewel je in deze wijk weinig toeristische bezienswaardigheden vindt is het wel een fijne plek om te verblijven. Hotel Ibis Berlin Ostbahnhof is een zeer aan te raden hotel. Het ligt recht tegenover het treinstation Ostbahnhof, waardoor je gemakkelijk en snel overal in Berlijn kunt komen. Bekijk ook zeker de recensies op Tripadvisor voor dit hotel. Overnachtingen kosten, afhankelijk van tijd en beschikbaarheid €63,- per nacht. In deze buurt vind je ook verschillende restaurantjes en gelegenheden om ergens wat te drinken. In station Ostbahnhof zijn twee supermarkten beschikbaar wat erg fijn is wanneer je voor onderweg wat wilt kopen. Ook is de East Side Gallery op loopafstand van het station.  

Accor hotels heeft in Berlijn verschillende andere hotels in verschillende wijken waar je naar kunt kijken. Ook voor de centraler gelegen wijken Mitte en Tiergarten. 

Naast hotels zijn er ook tal van hostels in de stad. Meestal zitten de hostels meer in de buurt van uitgaansgelegenheden en zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar andere reizigers. Vooral in de wijk Kreuzberg zitten veel hostels. Prijzen voor een gedeelde kamer beginnen bij €10,- . De bekendste hostels van Berlijn zijn die van A&O. Deze organisatie, die ook in Amsterdam zit, heeft drie locaties in Berlijn. In Friedrichshain, in Mitte (vlakbij Ostbahnhof) en op 5 minuten lopen van Hauptbahnhof zit de derde locatie. Een bed in een slaapzaal huur je vanaf 7 euro en een eigen kamer met tweepersoonsbed al vanaf 14 euro. 

Eten en drinken

Uit eten in Berlin hoeft gelukkig niet duur te zijn! Maaltijden zijn al te krijgen vanaf €5,- per persoon bij straattentjes. Daarnaast is er op bijna ieder treinstation of iedereen straathoek wel een supermarktje te vinden waar je wat eten of drinken kunt kopen als je besluit om wat bezienswaardigheden buiten de stad te bekijken. 

Op verschillende plaatsen in Berlijn kun je ook uitgebreider uit eten dan de eerder genoemde straattentjes, met name in de wijk Mitte. Naar ook de wijken Friedrichshain en Kreuzberg zijnerg geschikt om te eten. Van Aziatisch tot Italiaans alles is eigenlijk wel te krijgen, en prettig voor de Nederlander, niet duur! Een complete maaltijd moet je tussen de €10,- en €15,- kunnen redden. 

De Duitsers houden ook van een goede lunch. Daarom vind je rond de middag veel Duitsers die op pad gaan voor een warme lunch. Vele van hen eten dagelijks buiten de deur en dat mag niet al te veel kosten. Daarom zijn er veel tentjes waar je ook een prima lunch kunt halen. Op zondag bieden veel cafés een uitgebreide brunch aan. Ook leuk om eens te bekijken!