Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 97.88 naar Berlijn Nu boeken

Berlijn is een ontzettend grote stad. Wil je een beetje comfortabel van de stad genieten, kies er dan voor met het openbaar vervoer te reizen. Het openbaar vervoer in Berlijn is perfect geregeld.  Op een metro  hoef je nooit langer dan 10 minuten te wachten en de bussen komen af en aan. Omdat je vaak langere afstanden af moet leggen is het prettig dat er bijna altijd wel een zitplaats voor je is. Hoewel reizen per metro of tram altijd goed bevalt, is bus 100 een echte aanrader wanneer je de hoogtepunten van Berlijn gaat bewonderen. Deze lijn komt langs veel bezienswaardigheden en de route is mooi. Een goedkope optie dus voor de (dure) toeristenbussen! Deze bus is trouwens erg populair, waardoor je hier niet altijd een zit-plek kan scoren.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Berlijn in opgedeeld in drie zones. A, B en C. Over het algemeen heb je alleen zone A en B nodig. Alleen wanneer je naar het vliegveld wilt is zone C nodig. Afhankelijk van je keuzes is het goedkoper om het ritje van en naar het vliegveld los te kopen.

Een enkele reis met het openbaar vervoer in zone AB kost je €2,60. Het is verstandig voor een dagkaart, weekkaart of een WelcomeCard te kiezen. Het fijne van deze kaarten is dat je hem kan gebruiken in de metro, bus, tram en in de lokale treinen. Voor meer informatie over het OV en een kaart van de verschillende zones en het netwerk kun je een kijkje op de site van berlin.de nemen. 

Welke kaart je uiteindelijk kiest is afhankelijk van wat je wilt doen en de tijd die je in Berlijn verblijft. Om je een beeld te geven hier wat informatie over de opties. 

Dagkaart

Een dagkaart is geldig vanaf het moment van afstempelen tot 03.00 ’s nachts. Het is dus geen 24 uur kaart! Met een dagkaart mag je binnen de AB zones reizen en kost je €6,70. Wil je een beetje rondreizen dan is deze kaart dus al snel voordeliger dan losse kaartjes.

Weekkaart

De weekkaart is zoals je al wel verwacht had 7 dagen geldig. Deze kaart is geldig binnen de AB zones en kost €28,80.

WelcomeCard

De WelcomeCard bestaat uit twee delen: een Openbaar Vervoer bewijs en een kortingspas. Wanneer je op vakantie bent in Berlijn is deze kaart erg aantrekkelijk.Dankzij het Openbaar Vervoersbewijs kun je gemakkelijk rond reizen door de stad. Zeker wanneer je weinig tijd hebt is het gebruik van het OV een must. Na het afstempelen van je OV kaartje kun je gebruik maken van van de S-Bahn, de U-Bahn, tram, bus en de lokale treinen tot het kaartje niet meer geldig is.

Daarnaast krijg je bij veel musea en trips kortingen die op kunnen lopen tot 50 procent. Zo krijg je bijvoorbeeld  50% korting op het Jodenmuseum en 25% korting bij Checkpoint Charie. Zo kun je nog eens low-budget aan sightseeing doen! Je kunt een WelcomeCard kopen voor 48 uur, 72 uur of 5 dagen. Ook kun je kiezen of je alleen AB zones wilt hebben of ABC. Wil je de standaard bezienswaardigheden bezoeken dan zul je genoeg hebben aan alleen de AB zones.

De WelcomeCard is te koop in Berlijn Tourist Info, op de luchthavens, bij sommige hotels en in ticketautomaten van het openbaar vervoer. Je krijgt bij aankoop van de kaart een kortingsboekje met toeristeninformatie.

Kosten

Type

Zones AB

Zones ABC

48 uur

€18,50

€20,50

72 uur

€25,50

€27,50

5 dagen

€32,50

€37,50

Er is ook nog een vierde optie en dat is de 72 uur kaart in combinatie voor een ticket naar Museum Island. Deze kost €38,50 voor zone AB en €40,50 voor zone ABC. 

Trabant

Oké, officieel natuurlijk geen openbaar vervoer maar wel leuk! Deze Oost-Duitse auto is een geweldige manier om Berlijn te bekijken. Deze auto hoort in het straatbeeld van Berlijn en is op verschillende plaatsen te huur.  Een ritje van ongeveer 2 uur kost ongeveer 80 euro per persoon, afhankelijk van het aantal mensen waarmee je in deze auto rijdt.

Vliegveld

Berlijn heeft twee vliegvelden en beide zijn goed aangesloten op het Openbaar Vervoer netwerk. Van Tegel Airport kun je met bus 109, X9 en TXL naar van en naar het centrum reizen. 

Schoenefeld Airport ligt in het zuid-oosten van Berlijn. De lokale trein is de snelste manier om van het vliegveld naar het centrum te reizen.