Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Maike

  • Voor slechts € 65.89 naar Kopenhagen Nu boeken

Kopenhagen is de hoofdstad en meteen ook de grootste stad van Denemarken. Denemarken ligt tussen Nederland en Zweden en is net iets groter dan ons land. Het land bestaat uit het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden Funen, Seeland en Lolland. Samen met nog tientallen kleinere eilanden vormen zij de Deense archipel.Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Seeland, op het eiland Amager. Het heeft ongeveer 500.000 inwoners en staat bekend als een van de groenste steden van Europa. Kopenhagen is met recht een Europese hoofdstad. Je vindt er zowel oude als nieuwe architectuur met veel internationale invloeden.

Geschiedenis

Omstreeks het jaar 1000 werd Kopenhagen gesticht door de toenmalige koning van Denemarken (en Noorwegen en Engeland), Sven Gaffelbaard en zijn zoon Knoet de Grote. In 1167 werd de stad aan de bisschop Absalon gegeven die er een belangrijke handelsstad van maakte. In de 17e eeuw kwam Christiaan IV aan de macht in Denemarken en Noorwegen, Kopenhagen bloeide onder zijn bezieling op als hoofdstad van het land.

In toeristentours komt zijn naam regelmatig aan bod als stichter van belangrijke Deense gebouwen.

Bezienswaardigheden

De bekendste attractie is de Kleine Zeemeermin. Kopenhagen heeft echter veel meer te bieden. Zo vindt je er diverse paleizen: Amalienborg Slot, Rosenborg Slot en Christiansborg Slot. Ook zijn er meerdere kerken en een bijzondere kerk is de Vor Frelsers Kirke. Deze kerk kan je beklimmen maar je loopt niet binnendoor maar buitenom! Daarnaast biedt Kopenhagen veel musea, veel architectuur (denk aan Nyhavn), amusement in Tivolipark en er is zelfs een heuse vrijstad. 

De beroemdste attractie van Kopenhagen is de Kleine Zeemeermin. Zij is te vinden langs het water bij de haven en haast niet te missen; er staan hordes mensen om heen. De Kleine Zeermeermin ligt aan de rand van Kastelllet; dit was vroeger een fort en is nu een monument. Je kan er een heerlijke wandeling maken aangezien het in een groen park ligt. Aan de rand ligt de Gefion Fontijn en bevindt zich het Frihedsmuseet. Dit museum gaat over de Tweede Wereldoorlog en geeft een goed beeld over de Duitse bezetting in Denemarken.

Van het Kastellet kun je via de Bredgade naar het centrum wandelen. Onderweg kom je Amalienborg tegen. Amalienborg bestaat uit enkele paleizen, gecentreerd rondom een plein. Het is gebouwd in de 18e eeuw; je ziet onder meer het paleis van de huidige Koningin. Er vindt elke dag rond 12:00 een ‘changing of the guards’ plaats. Deze soldaten lopen vanaf Rosenborg Slot naar Amalienborg. Je kan ook het Amalienborg Museum bezoeken. Je kan een combinatieticket kopen met Rosenborg Slot voor 100 kr. Rosenborg Slot ligt in het park Kongens Have en dateert uit de 17e eeuw. Je kan o.a. het paleis van binnen zien en de kroonjuwelen.

Tegenover Amalienborg vind je de Marmokirken (ook wel Frederikskirken genoemd). De koepel doet denken aan de St. Pieter en is meer dan 30 diameter. In het weekend heb je de mogelijkheid de koepel te beklimmen en kun je zelfs Zweden zien liggen. Als je nog niet genoeg hebt van ‘grote hoogtes’ dan kun je ook de Rundetaarn beklimmen. Deze toren is gebouwd door Christian IV in de 17e eeuw en bijna 35 meter hoog. Het was oorspronkelijk gebouwd als observatorium voor  astronomen; die de sterrenhemel en planeten bestudeerden. Vanaf de top heb je een goed uitzicht over de stad. Vlakbij de Rundetaarn liggen diverse kerken. Zo ook de Petri Kirke en de Vor Frue Kirke. De laatstgenoemde is een vrij moderne kerk en er zijn daar prachtige beelden te vinden van Jezus en de twaalf apostelen.  Vlakbij de kerk ligt ook de Universiteit. Een ander architectonisch hoogtepunt dat niet mag ontbreken, is het Raadhuis (Radhuset).

 Amalienborg en Rosenborg Slot zijn niet de enige paleizen . Op het ‘eiland’ Slotshomen (lees: een stuk stad dat omringd is door kanalen) ligt Christianborg Slot. Dit paleis is in de 18e en 19e eeuw diverse malen gereconstrueerd en opnieuw opgebouwd doordat er meerdere keren brand is uitgebroken. Je kunt het paleis van binnen bekijken en ook de ruïnes van het fort, dat hier in de 12e eeuw stond, bezichtigen. In het weekend zijn de koninklijke stallen geopend; er zijn ook echte koninklijke paarden aanwezig.

Aan de overkant van het water, ligt Christianshavn. Ook hier staat een kerk die je kan beklimmen; Vor Frelsers kirke. Het bijzondere aan deze kerk is, is dat je ‘buitenom’ loopt en tot in de top kan komen. Dit is wel erg smal en omdat er maar één trap is, zit je elkaar soms in de weg. Het is bovendien erg winderig in de top, maar het is wel een mooie ervaring om eens buitenom te lopen in plaats van binnendoor. Als je hoogtevrees hebt, is dit echter niet aan te raden.

In Christianshavn ligt ook een vrijstad; genaamd Christiania. Hier mag in feite alles en dien je je slechts aan drie regels te houden:”Make Fun, Don’t run and no photo’. Er mag absoluut niet gefotografeerd worden; je camera zal dan af worden gepakt en je krijgt hem ook niet meer terug…. Aangifte doen heeft weinig zin, dit stukje Kopenhagen kent zelfbestuur en politie zie je eigenlijk niet. Er zijn veel hippies en hasj is er ten overvloede. Chrisitiania is in de ‘jaren 70 gesticht en ze hebben zichzelf onafhankelijk verklaard. Hierover verschillen zij echter van mening met de Deense regering.

 Voor amusement, ben je in Tivolipark aan het juiste adres. Dit is een pretpark en er zijn dan ook allerlei attracties te vinden. Het is er echt gezellig maar kan behoorlijk druk zijn vanwege de vele kinderen die er rondlopen.  Je betaalt entree en voor de attracties dien je apart te betalen maar er zijn passé-partouts te koop. Je kan in het park ook heerlijk eten in een van de vele restaurants en er zijn diverse winkeltjes. Soms zijn er ook (gratis) voorstellingen te zien of lichtshows. Ze hebben ook thema-openingen. Zo was er in oktober het ‘halloween’ thema en was heel Tivoli versierd met pompoenen. Dit brengt een leuke sfeer met zich mee.

Als je in een korte tijd veel van Kopenhagen wil zien, kun je vanaf Nyhavn met een boottour meegaan. Nyhavn is vooral bekend vanwege de kleurige huisjes en de vele restaurantjes en bars. Er zijn twee soorten tours. Je kan met een boot van DFDS mee maar goedkoper is de boot die aan de overkant ligt (dus niet aan de restaurant kant). Je moet wel even kijken hoe vaak deze boot gaat, want hij gaat maar een paar keer per dag. Helaas weet ik niet hoe deze maatschappij heet, wij kwamen er per toeval achter en konden direct mee.

Ontspanning

Naast sightseeing is Kopenhagen ook een goede stad om te winkelen! De bekendste winkelstraat is de Strøget. Met name in de uitverkoop is het hier erg leuk winkelen! Vele bekende winkelketens zitten hier (zoals de Vero Moda en H&M). Wat ook leuk is, zijn de Toverhallerne op Israelplads. Dit is eigenlijk een grote foodmarket en biedt plaats aan bijna 80 kraampjes. Je vindt er vis,vlees, groenten, brood, gebakjes.. voor ieder wat wils! In de late uren hoef je je niet te vervelen want er is een bruisend nachtleven in Kopenhagen.

Uitgaan in Kopenhagen

De bars waar ik het meest naartoe ben gegaan en welke erg leuk zijn, liggen allemaal in Kødbyen, ook wel bekend als  Meatpacking District. Vroeger zaten hier alle bedrijven uit de voedsel- en vleesindustrie. Deze bedrijven vind je er nog steeds, maar wel in mindere mate. Ze hebben plaats gemaakt voor een creatieve mengelmoes van galleries, kleine creatieve bedrijven en nachtleven. Tijdens het uitgaan zul je daarom hier veel creatievelingen vinden. Coole bars die je hier vindt zijn: Jolenes, KB18 en Karriere Bar. Ondanks dat ze alle drie gesitueerd zijn op Kødbyen, hebben ze elk een andere uitstraling. Karriere Bar heeft een wat luxere uitstraling door haar stijlvolle bar met  design barstoelen en heeft Jolenes gekozen voor vintage retro meubilair . Doordat ze zo dicht bij elkaar liggen en je geen entree hoeft te betalen, kun je eenvoudig van de ene bar naar de andere. Midden in het centrum vind je de cocktailbar Francis Pony. Voor 12 uur krijg je twee cocktails voor de prijs van één. De cocktails zijn heerlijk en als het rond een uurtje of 1 druk wordt, gaat boven de dansvloer open.

Maar een van de beste cocktails ter wereld worden geserveerd op de Nybrogade. Hier vind je de cocktalbar Ruby. Ik ovedrijf als ik zeg 'de beste ter wereld', ze staan namelijk in de top 50! Deze cocktailbar heeft meerdere ruimtes en ziet er eerder uit als een woonkamer. Plof neer op een van de leren banken en geniet van je drankje ;)!

Ook in het centrum van Kopenhagen vind je leuke nachtclubs. Denk bijvoorbeeld aan Simons. Simons is een exclusieve club en daarom dien je er ook wat voor te doen om binnen te komen. Je kunt je via de site aanmelden door wat informatie over jezelf te geven. De club is cool en trendy en zeker de moeite waard! Maar let wel: de club is erg prijzig! Ik kan eeuwig doorgaan met het opsommen van gave bars en clubs, maar dit zal voorlopig even de laatste zijn: nachtclub Rust. Rust heeft een breed programma: van concerten en livemuziek tot normale stapavonden met dj's.

Eten en drinken

Kopenhagen is relatief duur. Toch kun je ook hier voor budgetprijzen eten. Op de Strøget zie je overal reclameborden voor 'all-you-can-eat'restaurants waar je voor 90 DK onbeperkt kan eten. Bijna alle internationale keukens zijn vertegenwoordigd: Turks, Grieks, Aziatisch... Je kan het zo gek niet bedenken. Verwacht er alleen niet teveel van; je zit vaak hutje-bij-mutje, deel je tafel met vreemde mensen en er is niet altijd veel keuze maar het eten is over het algemeen van redelijke kwaliteit. Een andere populair restaurant is Jensens Bøfhus. Dit is ook een keten en je vindt ze op diverse plekken in de stad. Het is er vaak erg druk dus het is raadzaam bijtijds te gaan eten. Rosie Mcgee aan de Vesterbrogade, is ook een aanrader! Dit is een leuke, gezellige pub! Je kan hier niet alleen een lekker drankje nemen maar ook nog eens heerlijk eten voor een goede prijs! En als je toch van plan bent te gaan stappen in het Meatpacking District kun je er van te voren ook alvast een hapje gaan eten. De locals doen het namelijk ook! Ga bijvoorbeeld pizza eten bij mother, in het weekend is dit restaurant afgeladen. Er staan zelfs grote picknicktafels buiten. Als je even moet wachten schenken ze lekkere cocktails aan de zijkant van het restaurant. Daarnaast zijn Gorilla en Warpigs ook twee restaurants in het Meatpacking District die ik je kan aanraden!

Vervoer naar Kopenhagen

Luchthaven Kopenhagen, Kastrup, is het grootste vliegveld van Scandinavië en ligt op ongeveer 8 kilometer van de stad. Vanaf Amsterdam kun je met verschillende maatschappijen op deze luchthaven vliegen. Vanaf het vliegveld ben je met de  of metro binnen 20 minuten in hartje centrum.  Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Amsterdam met NS Hispeed naar Kopenhagen af te reizen. Dit kan met een nachttrein en duurt ongeveer 14 uur. Met de auto is Kopenhagen ook goed te bereizen, het ligt 750 kilometer van Utrecht af.

Vervoer in de stad

Het openbaar vervoer is goed geregeld door de Deense overheid. Er is een uitgebreid metronetwerk waarmee de belangrijke activiteiten in de stad te bereiken zijn. Je kunt dezelfde kaartjes gebruiken als voor de bus en de S-Tog treinen. De S-treinen verbindy de hoofdstad met de voorsteden en rijden zeer regelmatig.

Ieder uur vertrekken intercitytreinen naar alle grote steden van Denemarken. De meeste bussen vertrekken van het centraal station en leiden je door de gehele stad.

Uniek in deze stad en zeer gewild zijn de gratis ‘leen’fietsen. Op verschillende gemarkeerde plekken in de stad vind je de fiets. Als er nog een is, iedere toerist weet van het bestaan en zo zijn ze ook weinig te vinden. Maar als je gewoon een eigen fiets wilt, vind je vele fietsenwinkels die fietsen verhuren. Het fijne is dat je hem overal neer kunt zetten. Wel op slot natuurlijk, maar een driedubbel slot zoals we zijn gewend hier in Nederland is niet nodig.