Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Ligging

Curaçao is een klein stukje tropisch Nederland in de Caraïben. Sinds 2010 is curaçao een land binnen het koninkrijk der Nederlanden. Curaçao ligt voor de kust van Venezuela tussen de eilanden Aruba en Bonaire in. 

Landschap

Curaçao is minder dan 500km2 en aanzienlijk deel van het eiland is bebouwd. Toch is er ruimte voor de natuur o.a. in het Christoffel national park. In dit park bevindt zich met 374 meter ook de hoogste piek van curaçao. Aan de zuidkant van het eilanden zijn veel mooie stranden, de oostelijke kust is ruiger.

Geschiedenis

Curaçao kende een oorspronkelijke Indiaanse bevolking. Al vrij snel naar de ontdekking van het eilanden door de Spanjaarden in 1499 was deze bevolking gestorven aan ziektes of als slaaf verhuisd naar plantages op andere eilanden in de regio. In 1634 veroverde Nederland het eiland. Curaçao werd een belangrijke doorvoerplaats voor slaven. Een deel werd op het eiland zelf aan het werk gezet in de inmiddels gestichte landbouw plantages. Na de afschaffing van de slavernij ontwikkelde de handel zich op curaçao. Uit deze periode stammen ook de bekendste herhuizen in Willemstad, Aan het begin van de 20e eeuw ging het slecht met het land, maar dankzij de bouw van een olieraffinaderij nam de welvaart weer toe. De roep om zelfbestuur of in ieder geval meer zeggenschap werd steeds sterker onder de bevolking. In 1954 kreeg curaçao samen met de andere voormalige Nederlandse kolonies in de regio autonomie in de vorm van de Nederlandse Antillen. Uiteindelijk bleken de verschillenen tussen de diverse Antillen dusdanig groot dat de bestuursvorm niet meer werkte. Aruba kreeg al in 1986 een aparte status en sinds 2010 is Curaçao ook een apart land binnen het koninkrijk. 

Bevolking

Op curaçao wonen ongeveer 160.000 personen. Het exacte aantal is niet duidelijk omdat naast de ongeveer 135.000 officiële inwoners er ook nog enkele tienduizenden illegalen voornamelijk uit Zuid-Amerika en andere Caribische eilanden op curaçao verblijven. De bevolking van voornamelijk afstammelingen van de Afrikaanse  gemixt met Nederlanders en een heel klein beetje oorspronkelijke Indianen  aangevuld met recentere immigranten. 

De meeste inwoners spreken Papiamento (de lokale taal en sinds 2007 ook officiële taal) en daarnaast Nederlands (de officiële taal) en vaak ook nog Engels en/of Spaans.